EverQuest II

Cześć!

Mam pytanie dotyczące wyżej wymienionej gry. Ostatnio próbowałem grać i w WoW'a, i w AoC'a, ale nie wciągnęły mnie... więc poszukuje teraz jakiegoś ciekawego MMoRPG'a. Padło na EQ II, i tu pada moje pytanie. Warto tu zaczynać grę? Czy nawet nie próbować? I jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o populację?

@ps.

Słyszałem, że EQ II to jeden z najlepszych tytułów do Role Playu, jak to się sprawdza w praktyce, dużo jest graczy role-playerów?

Nie jestem znawcą tej gry ale z tego co słyszałem jest ciekawa ,rozbudowana itd.Tylko problem jest taki ,że dużo rzeczy jest poblokowane w opcji Ftp.Kiedyś miałem tą gre na kompie i pamiętam ,że już na początku nawet wybór klasy jest ograniczony bez konta premium nie mogłem wybrać rouga [czy scouta nie pamietam dokładnie wiadomo o jaką klase chodzi] więc odinstalowałem.Może coś się zmieniło teraz ,jak masz kase na konto premium to podejrzewam że sie nie rozczarujesz .

Gra jest popularna przede wszystkim w USA. Graczy z europy jest mniej. Jak Valgour napisał Item Shop ogranicza wiele opcji mimo wszystko gra jest godna uwagi.

Jak umiesz roleplayować po angielsku to jak najbardziej. Jeden z dwóch najbardziej zaludnionych serwerów Antonia Bayle jest RP.

Gra jest faktycznie jednym z niewielu tytułów które tak naprawdę oferują bardzo wiele. Masz niesamowicie ogromny świat pełen zadań, rozbudowanego craftu i fabuły, której w konwencjonalnym mmorpg brak. Teraz pytanie czy warto. Powiedziałbym tak, ale jest jeden powód dla, którego muszę wzbudzić w Tobie odrobinkę niepewności. Gra jest Freemium czyli grać możesz ale kilkanaście ograniczeń jest. I teraz pojawia się pytanie czy warto skoro za 3 dni (jeśli SoE nie zawiedzie) dostaniemy jeszcze bardziej rozbudowaną grę jaką jest Vanguard: Saga of Heroes. Gra będzie równie mocno rozbudowana, z jeszcze większym światem i równie podobnym systemem płatności. Obadaj sobie obie gry, po gameplayach. Jestem w EQ 2 weteranem ale jak widzisz sam wachałbym się miedzy tymi dwoma produkcjami wiec radzę się zastanowić czy warto skoro gry ważą prawie tyle samo a jednak Vanguard to nowość dla darmoszków.

Dzięki wielkie za odpowiedzi! W takim razie obadam Vanguarda i podejmę decyzje. Ale chyba stanie na Vanguardzie (lubie fresh starty :) więc jak coś zawsze można pograć w teamie)

@edit.

Ach, a więc chodziło Ci o przejście na "f2p"! Myślałem, że Vanguard to nowa gierka, właśnie oglądam gameplaye i wygląda bardzo podobnie do EQ II. Zobaczymy niedługo.

No do staru zostało te 3 dni, a gra daje to co Everquest + kilka innowacji. Również tak jak w przypadku poprzednika dostajesz klasycznego RPG w Multi. Zbieraj ludzi na Vanguarda, to może w wiekszym teamie pogramy wszyscy :)

Vanguard już działa i można ściągnąć klienta, bo co prawda 14 sierpnia to jest data oficjalnej premiery F2P, ale SOE tak jak z F2P EQ2, puściło po cichu soft start, żeby porobić stress testy. http://massively.joystiq.com/2012/08/07/vanguard-soft-launches-free-to-play-a-week-early/

Gram od paru dni i na razie poprawiają stabilność serwera. Nie polecam serwera Halgar wszyscy grają na Telonie, który jest stabilniejszy (są tylko 2). Nie polecam też wyspy startowej, lepiej wybrać lokacje rasowe na start. Mimo wszystko Vanguard jest specyficzny i wygląda gorzej od EQ2, ale jest też bardziej skomplikowaną grą i ma swój klimat, dlatego w niego gram.

Co do Freemium to w Vanguardzie są trochę mniejsze ograniczenia niż w EQ2, bo nie ma ograniczeń na czaty, handel, docelowo wszystkie itemy z questów mają być możliwe do noszenia dla darmowych graczy, ale to nie wszędzie jeszcze działa. W Vanguardzie nie ma rozróżnienia na konta silver czy bronze, wszystkie rzeczy które w EQ2 ma dopiero konto silver w Vanguardzie ma każde konto F2P. Jedynie pod względem housingu Vanguard wypada gorzej, bo ten jest tylko dla płacących, a w EQ2 bez ograniczeń dla wszystkich.

Większość nowych graczy wymięka ze względu na grafikę i animację w Vanguardzie w ciągu 10 minut. Co więc jest konkretnie takiego wyjątkowego w tej grze, że warto się przemóc? Wymienię co ja w tym widzę, kolejność niekoniecznie istotna:

- questy, których spora część jest ciekawsza, niż zabij 10 wilków. Ciekawsze zaczynają się już od 10 levelu. Niektóre można rozwiązywać na kilka sposób i bywają zaskakujące, np. można paść ofiarą porwania.

- Bardzo dużo sekretów, w tym np. ukryta możliwość zostania wampirem. Niektórzy NPCe potrafią w dzień stać na środku wsi, a w nocy łazić gdzieś na obrzeżach. Czasem śledzenie któregoś z nich powoduje, że gracz może odkryć, że pod wsią jest świątynia demonów, do której inaczej by się nie dostał. Nie chcę spoilerować sekretów, więc nie będę podawał szczegółów, ale i tak można sobie wygooglować sporo.

- Dyplomacja - nie nad każdym NPC świecą się questy, niektóre są ukryte i dostępne dopiero po odpowiednim pogadaniu z NPCem. Nie jest to rozwiązane w formie dialogu, ale poprzez mechanikę gry zwaną tu dyplomacją. Na dyplomację składa się różny ubiór (inaczej trzeba wyglądać jak gadamy z żołnierzami, a inaczej jak z kupcami) oraz karciana mini-gierka w której jeśli wygramy odblokowujemy nowe możliwości. Czasem jest to właśnie ciekawy quest.

- System walki oparty na słabościach. Każdy przeciwnik ma jakiś słaby punkt, który postać może odkryć i wtedy wykorzystywanie odpowiednich kombinacji skilli pozwala zabijać szybciej.

- Bardzo fajny design świata w wielu miejscach, pomimo słabej jakości grafiki, ale to raczej kwestia indywidualnych upodobań.

- poza tym wszystko co również jest w EQ2, czyli housing (w EQ2 moim zdaniem trochę lepszy), crafting (lepszy w Vanguardzie), harvesting taki sam w obu. W obu grach są latające mounty, ale statkami pływać można tylko w Vanguardzie.

- PvP w VG zostało wyłączone (brak kasy na balansowanie), może wróci kiedyś, w EQ2 PvP jest na BG oraz open world na serwerze PvP.

W EQ2 jest lepsza animacja i grafika, więc jak nie dasz rady w Vanguardzie ze względu na te rzeczy, to wypróbuj jeszcze EQ2.

Boże, Vangurad brzmi jakby to była gra idealna dla mnie. Dzięki wielkie Meta za informacje ;)

To co? Kombinujemy ekipe? ;)

Pograłem trochę i powiem że jest zdumiewająco dobra. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, prócz skopanej optymalizacji. Pomimo wiekowej grafiki gram na średnich detalach na 30-40 fps. Boli trochę, ale cóż.

No niestety gra została wypuszczona mocno niedokończona i optymalizacja jest taka już jaka jest - wygląda średnio, ale często zabija najmocniejsze kompy. Zależy jednak od miejsca, raz mam 60 FPS raz 20 FPS. To są główne bolączki. Jest też mnóstwo mniejszych większych bugów, które przeszkadzają np. blokowanie się na schodach, czy też w innych miejscach, dlatego dodano komendę /stuck jeśli się zaklinujesz. Mimo wszystko skomplikowanie gry rekompensuje te mankamenty.

Czy tylko mi, czy wam też nie pokazuje możliwości zmiany rozdzielczości? o,O 600x800 to troche mało.

No to ciągniem z ekipą i wspólnie wieczorkami na wakacjach będziemy hasać ;P

Pokazuje. Wchodzisz w settings i masz w pierwszej zakładce Video, Resolution drugie od góry. Da się grać w full HD.

Cześć!

Mam pytanie dotyczące wyżej wymienionej gry. Ostatnio próbowałem grać i w WoW'a, i w AoC'a, ale nie wciągnęły mnie... więc poszukuje teraz jakiegoś ciekawego MMoRPG'a. Padło na EQ II, i tu pada moje pytanie. Warto tu zaczynać grę? Czy nawet nie próbować? I jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o populację?

@ps.

Słyszałem, że EQ II to jeden z najlepszych tytułów do Role Playu, jak to się sprawdza w praktyce, dużo jest graczy role-playerów?