EverQuest Next

Chciałbym się dowiedzieć waszej opini o EQ next, jakie wrażenie po streamie, to jest to czego oczekiwaliście ? Patrząc na stream naprawdę gra zrobiła na mnie ogromne wrażenie i można szczerze nazwać ja Nextgenem ale mam obawy co do tego, że to wszystko ładnie wygląda w teorii ale jak będzie w praktyce..

Trochę taka bajkowa grafika mam nadzieję żeby szybko się nie przejadła. Tak ogólnie to wygląda fajnie.

Szczerze dopiero teraz dowiedziałem się o tej grze. Mam nadzieje że nie będzie pay2play, ponieważ nie znoszę tego modelu płatności.

Masa ale to masa geniuszu. Świat wygląda pięknie, postacie są lekko animowane ale trzeba zauważyć że każdy EQ taki był. Zrobili coś świetnego na bazie tego co osiągnęli mówiąc wprost. Najbardziej zaciekawiła mnie interakcja ze światem oraz naturalne ruchy (ślizgi). W końcu połączono ciekawe z miłym dla oka. Nie zawiodłem się a nawet pragnę więcej ! :)

Model platnosci nie robi mi roznicy, czy to bedzie p2p, czy b2p, byle nie f2play, bo itemshopy wyciagaja w rzeczywistosci wiecej pieniedzy, niz gry, za ktore regularnie sie placi, by moc w ogole zagrac.

Sama gra? Nie wiem, nie chce prorokowac, bo wszystkie produkcje wygladaja ciekawie, kiedy sa prezentowane ich najlepsze elementy na roznych filmikahc i acjach promocyjnych, a potem okazuje sie, ze nie jest tak, jak sobie to czlowiek wymarzyl. Poczekam na jakas bete.

Z tego co było powiedziane to ma być F2P. To chyba było wiadome zanim jeszcze stream był.

Nie grałem w poprzednie Everquesty, ale ten bardzo mi się podoba. Jedyne co mi nie pasuje to system walki, wygląda jak w jakimś MOBA. Claim system (własny teren) i budowanie też dobre. Ach i ten jeden wielki otwart świat, tylko czekać...

"EverQuest Next is a Free to Play, next-generation sandbox MMO..." Cytat z ich strony. Mi osobiście niezbyt przypadła walka, wygląda jak przeciętny slasher, ale cała reszta bardzo mnie zaciekawiła :).

Zawiedli mnie. Zrobili z takiej wspaniałej gry F2P, jak tak można?

Free to Play. Your Way.®

Our philosophy is simple. Free games. No commitment. And if you want to buy, it's on your terms.

F2P? A wiec nie wiem, czy bede gral w te gre, bo domyslam sie, ze sam Item Shop bedzie zawieral takie bonusy i dodatki, ktore beda w znacznym stopniu wplywac na balans. Choc kto wie, moze zwyczjnie beda do odblokowania jakies rasy, klasy i tak dalej, czyli jeden wiekszy wydatek, a potem tylko raz na jakis czas jakies drobnostki do wykupienia. Byle nie przedmioty i tak dalej. A tak ogladam filmiki z gry i chyba skusze sie na krotka sesje w ktoregos z poprzednich Everquestow, bo nigdy w to nie gralem, a koniec koncow zawsze mnie do tych gier cos ciagnelo.

Napaliłem się na grę jak guru na nockę z Tibią, ale jednak nie będę grać przez to F2P.

Styl graficzny względem postaci, słabo. Czekałem na EQnexta od 2009 roku, kiedy były już plotki, że powstaje i liczyłem, że będzie wyglądać raczej jak nowsza wersja tego co zaprezentowano w 2002 roku, przy okazji alfy EQ2

Niestety ze względów technologicznych, do wydania w 2004 roku, EQ2 zaliczyło mocnego nerfa wyglądu postaci, a potem także nerfa efektów, w ramach optymalizacji, ale to już było sporo po premierze gry. Teraz spokojnie mogliby pokusić się o takie wykonanie, technologia by ich tak nie ograniczała. Niestety, kilka dni temu pokazano concept arty z EQnexta i już było wiadomo, że gra będzie miała mainstreamowy styl graficzny, nastawiony na odbiorców Nickelodeona. ;)

Ogólnie jestem rozczarowany grafiką (wygląd rasy Kerra to jakiś koszmar), ale może się do niej przyzwyczaję, o ile gra okaże się naprawdę wciągająca.

f2p, padnie po max 3 miesiącach ;d

Tak jak Gothar napisał "Pogromca Metina" a dlaczego? Bo to kolejna casulowa gierka nastawiona na najmłodszych (10-15 lat) mająca przyciągnąć graczy bezmyślnym combatem, i rozwalaniem wszystkiego dookoła. Do tego dochodzi F2P i port na PS4 dający ogromne ograniczenia. Ostatecznie mamy casulowy bezmyślny shit dla ... (z banem sobie poczekam :*)

Bluźnisz to musi być za***iste(zaiste) ,bo nie mam w co grać :(

Paść nie padnie, będzie można kupić wersję pudełkową ponoć:

Our philosophy is simple. Free games. No commitment. And if you want to buy, it's on your terms.

A może jednak będzie to F2P z opcją abonamentu?

@Comebackworm przesadzasz, to, że zrobili takie coś jak destrukcyjny świat to świadczy o tym, że gra jest dla gimbusów ? to co wiecznie mamy chodzić po sztywnych mapach i niczego nie niszczyć bo inaczej gra jest nastawiona dla ludzi bezmózgich... Z walki za dużo nie widzieliśmy i już wiesz, że będzie casulowata.. normalnie jasnowidz a co do PS4 to zapewne będą mieć oddzielne serwery bo nie wierzę w to aby w późniejszym czasie zabrakło EQ next na Xbox one. Najbardziej się boje jednej rzeczy a mianowicie f2p które będzie i do tego SONY... a to nic dobrego nie wróży, mam nadzieje, że się mylę a Shop będzie przystępny dla każdego ale jestem przekonany, że to wszystko albo będzie p2w albo po prostu każdy dodatek trzeba będzie kupić za nie małą sumkę.

Tak jak Gothar napisał "Pogromca Metina" a dlaczego? Bo to kolejna casulowa gierka nastawiona na najmłodszych (10-15 lat) mająca przyciągnąć graczy bezmyślnym combatem, i rozwalaniem wszystkiego dookoła. Do tego dochodzi F2P i port na PS4 dający ogromne ograniczenia. Ostatecznie mamy casulowy bezmyślni shit dla Guru i jego chłopaka Xaurusa.

Casual nie znaczy zły. Nie grałeś a już oceniasz.

@Comebackworm przesadzasz, to, że zrobili takie coś jak destrukcyjny świat to świadczy o tym, że gra jest dla gimbusów ? to co wiecznie mamy chodzić po sztywnych mapach i niczego nie niszczyć bo inaczej gra jest nastawiona dla ludzi bezmózgich... Z walki za dużo nie widzieliśmy i już wiesz, że będzie casulowata.. normalnie jasnowidz a co do PS4 to zapewne będą mieć oddzielne serwery bo nie wierzę w to aby w późniejszym czasie zabrakło EQ next na Xbox one. Najbardziej się boje jednej rzeczy a mianowicie f2p które będzie i do tego SONY... a to nic dobrego nie wróży, mam nadzieje, że się mylę a Shop będzie przystępny dla każdego ale jestem przekonany, że to wszystko albo będzie p2w albo po prostu każdy dodatek trzeba będzie kupić za nie małą sumkę.

Koncepcja fajna ale jaki jest sens w rozwalaniu wszystkiego? Przecież to i tak będzie miało dość szybki czas odnowy więc zabawa hypowa taka jak przy pierwszych pięciu minutach w Mario (mało znaczny fajny dodatek ale nic nadzwyczajnego). Non-target = Casulowość, nie ma niecasulowego non-targetu (PVE) do tej pory i wątpię, żeby powstał zwłaszcza jeśli gra ma port pod PS4 więc tak jak pisałem wnosi to ogromne ograniczenia do funkcjonalności gry.

F2P będzie P2W w mniejszym czy większym stopniu ale na pewno nie będzie tańszy niż P2P i nawet nie napalajcie się na na jakiś przełom bo jak widać nawet Blizard zauważył, że na F2P lepiej się wychodzi niż na miesięcznej subskrypcji dlatego kieruje swoje gry w tę drogę. Podejrzewam jakiś mocne ograniczenia jak w Aionie w najlepszej opcji.

Nie mówię, że gra jest gówniana blablabla ale robienie przy niej takiego hypu jest śmieszne.

A sens rozwalania jest taki, że ja zrobię dziurę a za pięć min ktoś w nią wpadnie, nie będę wiedział czy jak boss uderzy czy zaraz nie wpadnę pod ziemie i całą sytuacja się zmieni, każde zabijanie bossa będzie wyglądało inaczej a nie tak, że każdy stoi w miejscu i wiadome jak boss będzie się zachowywał, to bardzo dużo daje. Co do non-targetu, o gustach się nie dyskutuje ale np ja sam nie przepadam za non-targetem w mmo, bardziej mi podchodzi pol non-target i nie oznacza to casulowość bo równie dobrze mogę nazwać każdy dostępny non-target casulowym chodź w rzeczywistości żaden prawdziwy jeszcze nie powstał w mmo.