Ex World Online: New small scale anime inspired MMORPG

Logo_Color

Alpha gameplay footage

Ex World Online is an upcoming anime-inspired MMORPG currently transitioning from Alpha toward Beta (planned Q1 2026) .

01

At its core, Ex World Online is built for players who miss the long-term progression, social identity, and world persistence of classic MMORPGs, while still enjoying modern combat and a stylized anime presentation.

Rather than chasing cutting-edge visuals or massive scale, ExW focuses on gameplay systems, race identity, and repeatable MMO loops that reward time, cooperation, and mastery.

What kind of MMO is Ex World Online?

• A small-scale, social MMORPG designed for long-term play
  • Inspired by classic MMOs like WoW, Lineage II, and Aion
  • Modernized with hybrid combat and a stylized anime art direction
  • PvE-driven world with optional competitive PvP

03

• Three playable races — Humans, Vampires, and Werewolves — each with distinct mechanics, progression, and narrative hooks
  • Open-world exploration with dangerous zones and organic PvP skirmishes
  • Instanced dungeons with repeatable PvE progression and boss mechanics
  • Race-driven systems (not cosmetic-only) designed to make your choice matter
  • Social-first design — towns, guilds, and shared spaces are central to the experience
  • In-game Manga — Ex World Manga that is based on real time players stories, lore, progression and drama!

Current Status

06
Ex World Online has completed Alpha testing and is actively preparing for Beta. Development is ongoing, with a focus on:

If you’re looking for an MMO that values progression, identity, and community over spectacle, Ex World Online may be worth keeping an eye on.

Discord Obos

Do widzenia bocie kolejne gówno co wygląda jak aset flip na srajfona

Przykro mi, że Cię to rozczarowało. Ex World Online nie jest asset flipem postacie, animacje, grafika, shadery, tekstury, materiały i większość assetów są tworzone u nas, in-house . Jesteśmy niezależnym studiem , które buduje oldschoolowe MMORPG , gdzie nacisk kładziemy na gameplay, systemy i długoterminową rozgrywkę, a nie na efektowne,” wizualia. Jeśli taka stylistyka nie jest dla Ciebie, to w porządku. rozumiem i szanuję Twoją opinię.

Niestety masz rację co do jednego: rynek MMO jest dziś pełen rug pulli i niskiej jakości asset flipów. Ex World do nich nie należy , nawet jeśli oprawa graficzna nie trafia w Twój gust. Dzięki za sprawdzenie projektu mimo wszystko.

@epigmenio I typowa gadka-szmatka korpo-ścierwa, które udaje, że to my robimy gry i wszystko sami. Te zamknięte alfa-testy wyglądają już jak gówno mobilne, bez duszy. Już takiego raka widziałem w współczesnym anime — obejrzysz jeden tytuł z danego typu i od razu wiesz, co w nim będzie.
Ja też mogę sobie kupić asset flip z Unity, zmienić nazwę, kolor oczu, włosów i rysy twarzy — i gotowe. Sory, ale nie zmienię zdania: robienie stylu anime w grach to robienie gry na odpierdol i po lenistwie. Po co zatrudniać grafika i edytora, skoro możesz kupić jeden asset flip anime albo sam go zrobić? Każdy byle kto potrafiłby zrobić model z dużymi oczami i kolorowymi włosami.
Po co nam nowe MMO, skoro żadne MMO nawet nie jest dobre? 1) P2W, 2) PvP masowe, które znęcają się nad graczami PvE. Wasze MMO też będzie P2W i nie piszę, że nasza gra „NO P2W” — znam tę gadkę już za dobrze.
I na koniec: sam lubię grafikę anime, ale wszystko ma swoje granice. A wy, to totalnym trotylem je rozjebaliście.ea2bbd43fbbf0863ce0551f095c0d5bb

1lajk

z ciekawości chciałem sprawdzić ale jak takie coś jest b2p i trzeba zapłacić, żeby nawet pobrać to śmiechu warte xD

XD, jeszcze udają, że ktoś wpłaca pieniądze.
Czy to kolejny scam typu Scam Citizen albo The Day Before? Widać, że chyba szukają… fr… yyyy, to znaczy członków do dawania za darmo kasy.

Gra po premierze będzie free-to-play . Na stronie są pakiety wspierające , które dają wcześniejszy dostęp, ale ich zakup nie jest w żaden sposób wymagany .

Wystarczy być aktywnym członkiem naszej społeczności and dostęp również jest wtedy przyznawany. Jesteśmy finansowanym studiem , a pakiety wsparcia istnieją wyłącznie dla osób, które chcą nas wesprzeć, nie dlatego, że muszą.

Rozumiem zamieszanie, ale B2P nie jest naszym modelem docelowym.

Masz pełne prawo do swojej opinii i nie mam zamiaru z nią walczyć. Tworzymy Ex World Online zgodnie z naszą wizją, a nie po to, by zadowolić wszystkich bo to byłaby prosta droga do obłędu.

Jesteśmy świadomi obecnego stanu rynku MMO, jego problemów i uprzedzeń, jakie on budzi. Mimo to robimy swoje, krok po kroku, jako indie studio, skupiając się na gameplayu, systemach i długoterminowym doświadczeniu, a nie na gonieniu każdej aktualnej mody.

Jeśli to, co robimy, nie trafia w Twój gust to w porządku. Nie każdy projekt jest dla każdego. My idziemy dalej swoją drogą.

Życzę Ci wszystkiego dobrego.

@epigmenio Widzę, że odpowiedź jest dokładnie tak głęboka jak dzisiejszy rynek MMO — zero odniesienia do konkretów, same ogólniki. Komunikacja na poziomie, który zadowoli chyba tylko tych, którzy nie czytają ze zrozumieniem.
A co się spodziewałem po bocie marketingowym? Że będzie tworzyć ładne oczka do gry, w którą nikt nie zagra, ignorując krytykę i rzucając kartę pułapkę jak w Yu-Gi-Oh: „temat omijamy”.
Skoro już życzycie „wszystkiego dobrego”, to niech wasze MMO osiągnie szczyt… 5 graczy online, z czego większość to admini i kilku fanatycznych wyznawców. Indie wizja też wymaga realistycznego podejścia.

Takie pierdu pierdu dopóki nie można pobrać i sprawdzić.

Jeśli chcesz, dołącz do naszej społeczności na Discordzie i sprawdź Ex World Online osobiście podczas bety. Chętnie poznamy opinie osób, które już grały i którym zależy na tym, abyśmy mogli sprawić, by granie w Ex World Online było jeszcze przyjemniejsze.

nie słuchajcie tego Matrius - on ma borderline

@gibolxd Tylko się nie zesraj — idź pogadaj z epigmenio, bo wy dwaj jesteście tacy sami. Ja głupoty gadam po prostu, xD. Widać, że nie czytałeś i się dojebałeś.
PS: tak, broń gówno-bota, a potem się nie dziw, jak gry, które kupisz, będą gówniane.
PS2: to ostatni raz, kiedy dałem ci się sprowokować i w ogóle ci odpowiadam.
PS3: Dzięki, że się przyznałeś, że chorujesz na borderline, ale wiesz co? Nikogo nie obchodzi, że masz chorą główkę, jak wszystko odbierasz jak frontalny atak!

ale zauważ, że nie odpowiedział na żadną krytykę — zachowuje się dosłownie jak bot od fotowoltaiki: ignoruje to, co piszesz albo mówisz, i powtarza tylko to, co ma zaprogramowane. Ale szanujmy się — kto chce płacić za alfę gry, która wygląda gorzej niż Tibia albo Margonem?

Stronę nawet zrobiliście przez chatgpt i nie potraficie tego ukryć, bo w linkach dalej są do tego odnośniki. Odpowiedzi też wygenerowane przez AI. To tam niezły spaghetti code musi być też pewnie przez AI zrobiony XD

To dość odważne i szczerze mówiąc nietrafione oskarżenie.
Chętnie zapraszam Cię na rozmowę głosową mogę pokazać projekty strony, strukturę, formaty oraz kod, które były tworzone przez zespół, ręcznie.

Zakładam, że jeśli faktycznie jesteś programistą, potrafisz odróżnić prawdziwą pracę zespołu od treści generowanych automatycznie.

Przykro mi to mówić, ale nasza strona działała już zanim ChatGPT w ogóle istniał. Wbrew pozorom nadal istnieją zespoły, które potrafią pisać kod i sensowne teksty samodzielnie, bez korzystania z narzędzi opartych na halucynacjach.

Jeśli chcesz porozmawiajmy i zweryfikujmy to merytorycznie zamiast rzucać oskarżeniami.

Widzisz, znowu omijanie tematu i typowa gadka korpo-świra. Mamy dowody, że nie jesteśmy oszustami. Jasne, ja też mogę przygotować skrypt, który pokaże, że gra nie jest aset-flipem ani robiona przez AI. Bocie, nikt nie dołączy na waszego Discorda tylko po to, żebyście mieli więcej statystyk i mogli się chwalić: „Hej, mamy XYZ użytkowników”.

Nie unikam niczego, oferuję transparentność zamiast wymieniać oskarżenia w wątku na forum.

Nikt nie prosi cię o „dołączenie do Discorda dla statystyk”, i nikt też nie twierdził, że masz jakiekolwiek dowody na cokolwiek z twojej strony. Twierdziłeś, że nasza praca jest generowana przez sztuczną inteligencję i oparta na wymianie zasobów; odpowiedziałem, oferując pokazanie rzeczywistych projektów, struktury i kodu, który za tym stoi. To przeciwieństwo unikania odpowiedzi.

Jeśli nie chcesz rzucić okiem, w porządku. Ale powtarzanie oskarżeń bez zapoznania się z ofertą, aby je zweryfikować, tak naprawdę nie posuwa dyskusji do przodu.

Ex World Online to mała, niezależna gra MMO w aktywnym rozwoju. Nie jest idealna, nie jest ukończona i nie udaje czegoś, czym nie jest. Ale jest tworzona przez prawdziwy zespół, z prawdziwymi systemami i prawdziwą iteracją, a nie skryptami, botami czy wymianą zasobów.

Jeśli chcesz omówić projekt krytycznie, funkcja po funkcji lub system po systemie, chętnie to zrobię. Jeśli celem jest po prostu zdobycie punktów poprzez rzucanie etykietami, to prawdopodobnie niewiele więcej można dodać.

Nie będę nigdzie dołączać ani wchodzić na kanały głosowe abyście coś mi udowadniali. Niech będzie jak tam sobie uważacie, ja mam tylko nadzieję, że zaczniecie chociaż odpowiadać bez generowania wiadomości poprzez AI. Niemniej jednak życzę wam sukcesu i dodajcie więcej aktualnych materiałów na kanał YT.

1lajk

Widać, że teraz bota przejął korpo-świr. Oj, bot zły i musiał wezwać korpo-ojca, bo misterny plan poszedł się walić — nie każdy lubi takie flopy co 3–5 lat developingu, a gra wygląda gorzej niż Tibia czy Margonem. Mnie nie interesuje, czy wasza gra jest robiona przez AI, ale jeśli jest /?utm_source=chatgpt.com, to są dwie opcje:
Reklama była tłumaczona przez AI.
Strona i sama gra są robione przez AI.
PS. ChatGPT był w 2020 roku, tylko nie aż tak popularny.
I nie ignorujcie tego — dlaczego wszystkie moje argumenty zostały potraktowane jak typowa rozmowa z botem, który zignorował typowe uwagi o P2W lub cash grabie?
I niby nie zapraszasz nikogo na Discorda, a jednocześnie piszesz:
“To dość odważne i szczerze mówiąc nietrafione oskarżenie. Chętnie zapraszam Cię na rozmowę głosową — mogę pokazać projekty strony, strukturę, formaty oraz kod, które były tworzone przez zespół, ręcznie.”
Czyli bot ma zaprogramowane: jak ktoś wspomni o AI, wzywa „ojca”, a jak pojawiają się typowe oskarżenia, rzuca typową gadką korpo-AI. Nawet nie komunikujesz się normalnie po polsku, tylko tłumaczysz tekst na żywo przez ChatGPT, co widać po anomaliach językowych.