Dzień dobry wieczór. Oglądałem sobie dziś troszku strima u znajomego i zastanawiam się, czy gra jaką jest Guild Wars 2 jest zdatna do grania free 2 play? Co dodaje dodatek? Czy da się bez niego obejść? Nie powiem, że 150 zł to dużo i mnie po prostu nie stać, a chciałbym pograć.
F2P, a dodatek
Powiem tak, pograć możesz jak najbardziej, ale jednak z najnowszej częsci contentu nie skorzystasz, a tam właśnie jest większość osób. Nie zrobisz raidu, nowego living story ( taka fabularka ), i raczej pvp też nie bardzo, bo większośc buildów to jednak z dodatku.
Więc jak chcesz porobić mape, jak najbardziej, jednak większość ludzi + zabawy czeka dopiero z dodatkiem.
Na f2p masz ten sam content dostepny ktory byl dostepny dla placacych przed dodatkiem a to byly jakies 3 lata Pograc mozna, najbardziej boli okrojona interakcja z innymi graczami oraz brak dostepu do specjalizacji (np. ranger zostaje druidem, generalnie to w 95% przypadkow jest to po prostu upgrade dla postaci, wyjatkiem bedzie jeden build na engiego). Sciagaj i graj smialo, jak Ci sie spodoba to zanim dojdziesz do momentu gdzie potrzebujesz dodatku moze bedziesz juz mial hajsiwo.
Jak sie zdecydujesz pograc to mozesz smialo pisac na /w Kruczq, bede mogl Ci pomoc jak bedziesz czegos potrzebowal
GW 2 bez dodatku to taki wyjątkowo długi trial. Nie masz daily login bonusa [czyli nie da się najlepszej zbroi zrobić ani biżuterii kupić] no chyba że za achievement pointy się uzbiera dość, ograniczenia chatu da się przetrwać, ograniczenie bagów na początku boli potem za gemy chyba można wykupić, ograniczenia trading posta sam nie wiem bo nie testowałem tego w praktyce co się da sprzedać a co nie, brak specjalizacji da się przeżyć na podstawowy content dostępny bez dodatku nie jest potrzebny boost z elitarnych specjalizacji.
cały nowy content jest tylko dla posiadających dodatek ale stare world bossy nadal się robi, stare instancje też na trochę zapewnią zajęcie. Na pewno na f2p da się poznać grę i nie jest to tak straszne jak w star warsach np. Tutaj nie jest tak jak w wowie że stary content idzie na śmietnik, tutaj cały czas wszystkie aktywności są żywe, wszystkie world bossy, instancje i mapki się gra. Dodatek zresztą da się dorwać za 80 zł, co jakiś czas jest promocja -50% ostatnio jakoś na początku wakacji chyba znajoma kupowała, czyli jak gra się spodoba ciułać po 10 zł jak się da i czekać cierpliwie.
GW 2 bez dodatku to taki wyjątkowo długi trial. Nie masz daily login bonusa [czyli nie da się najlepszej zbroi zrobić ani biżuterii kupić] no chyba że za achievement pointy się uzbiera dość, ograniczenia chatu da się przetrwać, ograniczenie bagów na początku boli potem za gemy chyba można wykupić, ograniczenia trading posta sam nie wiem bo nie testowałem tego w praktyce co się da sprzedać a co nie, brak specjalizacji da się przeżyć na podstawowy content dostępny bez dodatku nie jest potrzebny boost z elitarnych specjalizacji. cały nowy content jest tylko dla posiadających dodatek ale stare world bossy nadal się robi, stare instancje też na trochę zapewnią zajęcie. Na pewno na f2p da się poznać grę i nie jest to tak straszne jak w star warsach np. Tutaj nie jest tak jak w wowie że stary content idzie na śmietnik, tutaj cały czas wszystkie aktywności są żywe, wszystkie world bossy, instancje i mapki się gra. Dodatek zresztą da się dorwać za 80 zł, co jakiś czas jest promocja -50% ostatnio jakoś na początku wakacji chyba znajoma kupowała, czyli jak gra się spodoba ciułać po 10 zł jak się da i czekać cierpliwie.
Na razie ciułam na takie rzeczy jak Pokemon Sun, lub Moon i Zeldy, więc trochę mam inne rzeczy do Ciułania, że kolejne 2 lata i dostanę może ten dodatek xD
Na razie ciułam na takie rzeczy jak Pokemon Sun, lub Moon i Zeldy, więc trochę mam inne rzeczy do Ciułania, że kolejne 2 lata i dostanę może ten dodatek xD
Coz no, za 2 lata pewnie bedzie juz drugi dodatek i wtedy dostaniesz HoT w paczce razem z nim
cały nowy content jest tylko dla posiadających dodatek ale stare world bossy nadal się robi, stare instancje też na trochę zapewnią zajęcie. Na pewno na f2p da się poznać grę i nie jest to tak straszne jak w star warsach np. Tutaj nie jest tak jak w wowie że stary content idzie na śmietnik, tutaj cały czas wszystkie aktywności są żywe, wszystkie world bossy, instancje i mapki się gra. Dodatek zresztą da się dorwać za 80 zł, co jakiś czas jest promocja -50% ostatnio jakoś na początku wakacji chyba znajoma kupowała, czyli jak gra się spodoba ciułać po 10 zł jak się da i czekać cierpliwie.
Była dopiero jedna przecena, aż 8/9 miesięcy po wydaniu dodatku, więc obniżki cen nie są zbyt częste, nie ma co liczyć na kolejna w najbliższym czasie. To samo mówienie, że stary content nie umiera to troszeczke takie kłamstwo, bo znaleść party na dungi poza AC i story mode reszty dungów łatwo nie jest.
Można grać na F2P, ale lepiej to nazwać trialem. Jest tyle ograniczeń, że bez znajomego bez zwykłego konta ciężko cokolwiek osiągnąć. Najbardziej boli ograniczenie na trading post, mały bag, ograniczenie chatu etc. No i taka prawda, że większość graczy jest na nowych mapach.
Swoją drogą zauważyłem, że moi znajomi wybierali serwery na początku, a ja jako, że robiłem konto zaraz po wejściu na f2p to nie pamiętam jaki serwer. Pomoże mi ktoś określić jaki mam serwer?
Swoją drogą zauważyłem, że moi znajomi wybierali serwery na początku, a ja jako, że robiłem konto zaraz po wejściu na f2p to nie pamiętam jaki serwer. Pomoże mi ktoś określić jaki mam serwer?
Lewy dolny rog przy wyborze postaci, w pve i pvp jest megaserver wiec jak chcesz z kim pograc to to nie ma znaczenia, serwery sie tylko na wvw licza
Mnie meczyl fakt, ze nie moglem od razu pisac wszedzie, kupilem dodatek i skonczylem gre na 15 poziomie....
Pograj, dobij 80 i graj jak chcesz, ale imho obecnie The Elder Scrolls jest lepsza opcja.
Bd pomimo p2wina będzie jeszcze lepsza opcją co do dodatku to on tyle kosztuje gdyż ma podstawkę w sobie.
Napiszę troszkę inaczej od pozostałych...
- Gra na F2P da Tobie tyle samo frajdy co byś kupił na dodatku.
- Na F2P nie jesteś tak ograniczony, gracze z kupionym dodatkiem nie są wcale lepsi na PVP, WvWvW w innych sprawach.
- Kupując dodatek dostajesz możliwość gry na większej ilości umiejętności (skili), dodatkową klasę, kilka dodatkowych lokacji endgamowych.
Czy opłaca się grać bez dodatku gdy Ciebie na niego nie stać? Oczywiście, że tak!
Serwer w Guild Wars 2 to inaczej wybór i przynależność do frakcji na WvWvW (czyli masowych walkach o terytoria), ludzie z różnych serwerów mogą grać na PVE i sPVP (areny) ze sobą.
Tak więc dodatek nie czyni Ciebie lepszym graczem na PVP, bez dodatku pograsz na PVE bo i tak dużo osób siedzi i gra bez dodatku.
ESO nie jest lepszy wyborem... jest wyborem innym. ESO ma inną, specyficzną formę rozgrywki. Jak ktoś określił, tylko dla fanów...
Pozdrawiam
A co do serwera jak chcesz grać z Polakami to bierz BLACKTIDE.
Mnie meczyl fakt, ze nie moglem od razu pisac wszedzie, kupilem dodatek i skonczylem gre na 15 poziomie.... Pograj, dobij 80 i graj jak chcesz, ale imho obecnie The Elder Scrolls jest lepsza opcja.
Do TESO odrzucił mnie fakt, że nie ma mojego ulubionego miasta tylko trza dlc kupić :/
Napiszę troszkę inaczej od pozostałych... Gra na F2P da Tobie tyle samo frajdy co byś kupił na dodatku. Na F2P nie jesteś tak ograniczony, gracze z kupionym dodatkiem nie są wcale lepsi na PVP, WvWvW w innych sprawach. Kupując dodatek dostajesz możliwość gry na większej ilości umiejętności (skili), dodatkową klasę, kilka dodatkowych lokacji endgamowych. Czy opłaca się grać bez dodatku gdy Ciebie na niego nie stać? Oczywiście, że tak! Serwer w Guild Wars 2 to inaczej wybór i przynależność do frakcji na WvWvW (czyli masowych walkach o terytoria), ludzie z różnych serwerów mogą grać na PVE i sPVP (areny) ze sobą. Tak więc dodatek nie czyni Ciebie lepszym graczem na PVP, bez dodatku pograsz na PVE bo i tak dużo osób siedzi i gra bez dodatku. ESO nie jest lepszy wyborem... jest wyborem innym. ESO ma inną, specyficzną formę rozgrywki. Jak ktoś określił, tylko dla fanów... Pozdrawiam A co do serwera jak chcesz grać z Polakami to bierz BLACKTIDE.
Grałeś w tą grę?
HoT jest potrzebny w szczególności do PvP. Większość meta buildów jest zwyczajnie o wiele silniejsza niz vanilla. Na WvW jedynie czy możesz grać bez elitki to guard, ale i tak meta buildy wykorzystują staty, które zdobędziesz jedynie mając dodatek. Nie mówiąc o PvE, gdzie na F2P nie masz głównego contentu PvE, czyli nowych map i raidow.
Tak, dzięki dodatkowi jesteś lepszym graczem, to jest fakt.
Grałeś w tą grę? HoT jest potrzebny w szczególności do PvP. Większość meta buildów jest zwyczajnie o wiele silniejsza niz vanilla. Na WvW jedynie czy możesz grać bez elitki to guard, ale i tak meta buildy wykorzystują staty, które zdobędziesz jedynie mając dodatek. Nie mówiąc o PvE, gdzie na F2P nie masz głównego contentu PvE, czyli nowych map i raidow. Tak, dzięki dodatkowi jesteś lepszym graczem, to jest fakt.
Krótko i na temat...
Nie zgadzam się z Twoją wypowiedzią Skille elitarne wcale nie są OP - są po prostu opcjonalnym dodatkiem z którego wielu graczy korzysta. Ale nie powodują, ze gracz jest lepszy na PvP, ma lepsze statystyki.
A co do kontentu PVE to właśnie na F2P masz dostęp do tego GŁÓWNEGO a dodatek daje ten opcjonalny
Krótko i na temat... Nie zgadzam się z Twoją wypowiedzią Skille elitarne wcale nie są OP - są po prostu opcjonalnym dodatkiem z którego wielu graczy korzysta. Ale nie powodują, ze gracz jest lepszy na PvP, ma lepsze statystyki. A co do kontentu PVE to właśnie na F2P masz dostęp do tego GŁÓWNEGO a dodatek daje ten opcjonalny
To pewnie dlatego na finalach mistrzostw swiata kilka dni temu nie bylo zadnej vanilla klasy, a nie... moment... I wlasnie powoduja zwiekszenie statystyk, pokaz mi jakis build na warka ktory bedzie potrafil zrobic cos wiecej niz wygrac 1v1 z osoba ktora ma range na pvp mniejsza niz 20, a wroc, nie ma takiego bo nie jestes w stanie bez berserkera generowac takiej ilosci mighta + stabilki i miec condi cleara wiekszego niz 1/sek. I tak to wyglada dla kazdej postaci, to ze sa 2 czy 3 troll buildy ktorymi ktos kiedys gral nie czyni tych buildow dobrymi na pvp w porownaniu do zwyklej mety z elitami. W pve jest podobnie, porownaj sobie z jaka predkoscia bossy na dungach padaly przed i po dodatku, taka jest niestety smutna prawda ze poza condi engim dla kazdej klasy elita jest upgradem, jedynie w pve to nie bedzie mialo az tak duzego znaczenia bo taki ps warek i tak bd robil robote ps warka nawet bez berserkera itp. ale blagam, nie mydl koledze oczu ze da sie sensownie grac pvp bez elity (ok, mam kolege ktory postawil sobie za wyzwanie wbicie legendy vanilla necro i mu sie udalo, ale on ma zagrane 5k meczy rozegranych i gra na turniejach a autor tematu raczej takiego doswiadczenia nie ma.)
Witam, nie chcę zakładać nowego tematu a mam proste pytanie. Czy istnieje opcja kupna samego dodatku? Ponieważ podstawkę już kiedyś tam kupiłem...
@dafudo
Sam przyznales ze buildy z elitkami sa lepsze mowiac ze maja wiecej statow, po czym sam sobie zaprzeczyles. Co do pve to sie zmienilo. Chyba mi nie powiesz ze więcej ludzi robi dungi niz raidy. Chyba nie powiesz ze na starych mapach razem wzietych jest wiecej niz na nowych, ktorych jest az 6? Jedynie dlaczego stare mapy zyjo to world bossy i nowi gracze.
Nie
No panowie...
Przykład Warka... faktycznie generuje większa liczbę mighta na Berserku ale można przeorganizować postać w inny sposób. Otóż ja wolę bardziej podpić toughness. GW2 to nie gra na największą ilość DPS Tutaj liczy się bardziej strategia i taktyka, znajomośc klasy przeciwnika i umiejętne dobieranie kontry do tego co robi nam wróg.
Nie ma buildu uniwersalnego.
Ja osobiście gram Nekromantą z własnym buildem (reaper), ale równie dobrze mi idzie z buildem na summonki. W obu tych przypadkach potrafię karać tak samo 1 vs 1 .
Reaperem podbiłem sobie DMG a sumonkami skupiłem się na Condition DMG, vital i toughness. To, że dużo osób idzie w strone DPS a elitki umożliwiają to osiągnąć, nie oznacza że klasy bez elitek są słabsze.
Tutaj rozchodzi się o czy gra na F2P powoduje, że dużo tracimy... że gracze mający dodatek są silniejsi... (P2W?)
Odpowiadam jeszcze raz NIE!
Dodatek jest opcjonalny i daje więcej możliwości gry Większą ilość buildów (tworzonych podklas).
Witam, nie chcę zakładać nowego tematu a mam proste pytanie. Czy istnieje opcja kupna samego dodatku? Ponieważ podstawkę już kiedyś tam kupiłem...
Obecnie kupujesz sam dodatek za 130 zł na fabryka kluczy i cieszysz się pełną grą. Dodatek jest zintegrowany z podstawką. Na PW przesyłam Tobie linka do zakupu.
No panowie... Przykład Warka... faktycznie generuje większa liczbę mighta na Berserku ale można przeorganizować postać w inny sposób. Otóż ja wolę bardziej podpić toughness. GW2 to nie gra na największą ilość DPS Tutaj liczy się bardziej strategia i taktyka, znajomośc klasy przeciwnika i umiejętne dobieranie kontry do tego co robi nam wróg. Nie ma buildu uniwersalnego. Ja osobiście gram Nekromantą z własnym buildem (reaper), ale równie dobrze mi idzie z buildem na summonki. W obu tych przypadkach potrafię karać tak samo 1 vs 1 . Reaperem podbiłem sobie DMG a sumonkami skupiłem się na Condition DMG, vital i toughness. To, że dużo osób idzie w strone DPS a elitki umożliwiają to osiągnąć, nie oznacza że klasy bez elitek są słabsze. Tutaj rozchodzi się o czy gra na F2P powoduje, że dużo tracimy... że gracze mający dodatek są silniejsi... (P2W?) Odpowiadam jeszcze raz NIE! Dodatek jest opcjonalny i daje więcej możliwości gry Większą ilość buildów (tworzonych podklas). Obecnie kupujesz sam dodatek za 130 zł na fabryka kluczy i cieszysz się pełną grą. Dodatek jest zintegrowany z podstawką. Na PW przesyłam Tobie linka do zakupu.
Moglbym Ci napisac jak bardzo nie masz racji ale sam fakt ze twoim argumentem jest to ze potrafisz kogos zabic 1v1 minionmancerem pokazuje na jakim poziomie grasz ty i twoi przeciwnicy...To tak jakby spierac sie ze np w LoLu Yasuo (typowa postac pod physical damage) dziala gdy jest zbudowana pod magic damage i na pewno jest swietnym buildem bo udalo Ci sie nia cos ugrac na ludzi ktorzy graja w ta gre od kilku dni.
Co do warka, przepraszam, ale jak chcesz ty to przeorganizowac w inny sposob? Jakiego trait-line ty chcesz wziac zamiast berka, streng? Powodzenia, na pewno odrobinia bleeda i confu nadrobi mozliwosc uzywania burst skilla co 2 sek, to moze arms? Nie ma to jak skupic sie jak na jednej kondycji i sie dziwic ze przeciwnicy nie maja problemu z clearowaniem jej, to moze taktyka? A nie, ps warek i banery nie istnieja w pvp. To moze teraz co daje nam berek: Szybsze generowanie adrenaliny, ogromny dostep do mighta i stabilki, o wiele lepszy condi spam przez zmienione f1, mechanizm ratujacy nas przed smiercia, blok na malym cd, wiecej cc na malych cd, chory condi clear przez bursty ladujaca sie 2 sek i trait cleansing ire. Jedyna opcja to grac powerowym warkiem i liczyc na to ze wrogowie nie zostali obdarzeni mozgiem a ich czas reakcji jest na poziomie ziemniaka przez co beda przyjmowac na twarz 100b albo eviscerate.
I podobna regulka dziala w przypadku kazdej klasy.