Skoro ktoś tutaj podał warframe'a i PoE to równie dobrze mogę ja podać Neverwintera Online. Setki, a nawet tysiące godzin grindu, fajny, odczuwalny progress postaci (w takim sensie że widać w wyglądzie jak i w walce ten trud), w miare dużo klas postaci, każda klasa ma na 30 lvlu dwie ścieżki do wyboru (coś jakby podklasy), do tego gra jest moim zdaniem unikalnym mixem między klasycznością a nowoczesnością, aż żałuję że więcej gier nie poszło w te ślady.
W skrócie : czuć klimat tej epickiej wyprawy ze znajomymi (lub nieznajomymi) do podziemi nawet za setnym razem, podział na trójcę, bossowie z taktykami, własnymi skillami, kombinowanie godzinami nad buildem, ciągła chęć do modyfikacji, zmian i sprawdzania czy uda się jeszcze coś poprawić, a także (nie)sławne ulepszanie broni na +5, w tym przypadku nie tyle samej broni co runy w tej broni, ale na jedno wychodzi w praktyce. Do tego mamy klasycznego dungeon findera który zbiera za nas grupę (aczkolwiek jest jeszcze czat - którym warto się zainteresować gdy się już co nie co ogarnie gdyż tam najczęściej są ogłoszenia że potrzeba jeszcze x osób na danego dunga/raida, a przy wymogu danego poziomu eq/ogarnięcia po prostu wszystko idzie odrobinę łatwiej)
A jednocześnie system walki który jest takim udawanym non-targetem. Niby non-target a gdy masz kogos na celowniczku to masz "target", ale gdy ucieknie ci cel z celownika to target znika, przez co jest odrobinę bardziej wymagający niż klasyczne stanie w miejscu i "1,2,3,4". Oprócz tego są tu tak nowoczesne systemy jak towarzysze dla każdej z klas, różnorakie mounty z pasywkami i aktywnymi skillami w walce, czy bardziej fabularyzowana kampania, interaktywne i rozbudowane siedziby gildii (gdzie nawet są eventy typu obrona karawany, czy walka z 4 smokami naraz - wymagana koordynacja około 20 osób w gildii co najmniej)
Gra na zawsze ma u mnie swoje miejsce właśnie ze względu na ten unikalny mix, który wyciąga same najlepsze rzeczy z obu "pokoleń" że tak to nazwijmy. Jednym mankamentem (lub jej największym plusem) jest grind - jak chcesz wbijać tylko na 10 minutek przed pójsciem spać to nie jest to gra dla ciebie. Za to jak lubisz farmić i co najważniejsze WIDZIEĆ efekty tej farmy to gra dla ciebie ![:) :)]()