Fable- od takie tam

Fable

Zapomniane opowieści

First look

czyli pierwsze wrażenie

Rozgrywkę zaczynamy jako młody chłopiec żyjący wraz z rodzicami i siostrą w Dębowej Dolinie. Naszym pierwszym zadaniem jest zgromadzenie kasy na prezent dla siostry, iż w tym dniu obchodzi ona urodziny.

Już w pierwszych chwilach rozgrywki mamy do wyboru zło lub dobro a dokładniej opcje w jaki sposób zgromadzimy kasę na prezent. Możemy robić dobre uczynki za które dostaniemy wypłatę od ojca, bądź kradniemy, bijemy za co też dostajemy profity materialne. Po wykonaniu owej misji, bardzo szybko wiejska śielanka zamienia się w pole bitwy, wioskę atakują bandyci. Nasz mały bohater zostaje sierotą. Jednakże z pomocą przychodzi mu gilidia bohaterów w której będziemy toczyć dalszą część rozgrywki.

Zło a dobro

Podczas przemierzania świata Albionu sami będziemy kreować charakter naszej postaci. Sam wybór w jaki sposób wykonamy misje będzie miało znaczenie czy nasz postać będzie dobrym i pomocnym obywatelem, czy może jednak złym recydywą niszczącym wszystko na swojej drodze. Także zwykła podróż ma większy wpływ na naszą osobowość, nie raz spotkamy kupców którzy będą nas prosić o pomoc.

Tak samo jak wnętrze bohatera, możemy również zmieniać jego wygląd zewnętrzny. Brodę, fryzurę, tatuaże. Trzeba jednak pamiętać, że to jak wyglądamy ma wpływ na ocenę ludności Albionu.

Jedyną rzeczą, która jest trochę nie w porządku jest to, że kiedy zabijamy obojętnie jakiego potworka dostajemy punkty do dobroci, więc w ten sam sposób spada nasz moral zła. Można to jednak nadrobić kapiąc przechodnich kupców jak i wywołując bójki w lokacjach.

A to ciekawe!

Ciekawym jak i innowacyjnym systemem jest kupowanie czarów.

Wygląda to miniejwięcej w taki spób, za zabicie moba dostajemy pointy, za które wykupujemy czary.

Można użyć stwierdzenia „Jaką miarką mierzysz, taką ci odmierzą”

Nudy??

Raczej ich brak!

Jeżeli znudzi nam się wykonywanie kart misji, zdobywanie lochów itp..

Możemy oddać się chwili relaksu, w każdej lokacji mamy tawernę, w której można zagrać w oczko, kości i takie tam.

Są także zawody wędkarskie jak i łucznicze. Możemy w nich sprawdzić naszego przysłowiowego „skilla”, jak i zdobyć cenne nagrody.

Kiedy jednak potrzebujemy prawdziwego wyzwania, proponuję zawitać na arenę walka. Możemy tam zdobyć ogromne pieniądze jak i olbrzymią sławę.

Chcesz iść po mieście i słyszeć tłum fanek? Jak najszybciej zawitaj na arenie Albionu!

Także osobom, które będą potrzebowały spokoju i wyciszenia też się coś znajdzie.

Praktycznie w każdej osadzie, mieście można wykupić sobie mieszkanie. Następnie wedle uznania wziąć ślub. I wraz ze swoją partnerką wieść spokojne życie.

Co jest nie tak?

Czyli minusy!

Są jednak rzeczy które nie maja mojego 100% poparcia. Gra została stworzona tak aby mieć pełną kontrolę, jednak same dialogi kończą się na zwykłym tak lub nie, w ostateczność nie wiem.

Kolejnym negatywnym aspektem gry jest starzenie się. Przebiega ono tak szybko, że praktycznie tego nie widać. W moim przypadku po zdjęciu hełmu okazał się, że jestem już o jakieś 10 lat starszy.

Na minus obstawiam również zdobywanie morali dobra za zabijanie potworków. Jest to strasznie męczące podczas kiedy wybraliśmy złą stronę mocy.

Podsumowując

Gra bardzo przyjazna dla oka, świetny system walki, świetny system zło a dobro. Mile przebiegająca fabuła. Jedynymi wadami są dialogi oraz szybkość starzenia się.

Nic dodać nic ująć.

Moja ocena: 8/10.

@Edit: Nie wiem dlaczego, ale nie wpisał mi się obrazki. ;/

jak dla mnie to za mało tekstu, ktoś kto nie miał stcznosci z tym tytułem i tak by sie nie dowiedział o co kaman, do tego przydały by sie screeny,

wg mnie fable 1 bylo jedynym dobrym 2 i 3 to takie odgrzewane kotlety

A do mnie ta gra nie trafia, jest infantylna i zbyt czarno-biala.

Dziwny tekst. Miejscami miałem wrażenie, że nie grałeś w Fable, a first look robiłeś na podstawie recenzji, gameplay'ów i opisów gry. W niektórych przypadkach czułem się, jakbym czytał opis gry z pudełka... Co do "A to ciekawe!". Nie zgadzam się. Kompletne bzdury żeś tam popisał. Co do starzenia się. Postać stawała się starsza z fabułą, a także z kupowaniem skilli, co miała oznaczać "nabieram z wiekiem doświadczenia". O zmianach fizycznych (jak np. inwestowanie w siłę, co zwiększa muskulaturę) nie wspomniałeś...

WujekKijaszek Widzę, że do końca nie doczytałeś. Na samym końcu dałem edit, że nie wiem dlaczego nie wgrały się ss'y.

VampirX4 Ja nie grałem w fable? Człowieku zastanów się co ty mówisz, przeszedłem ją już parę razy na wszystkie możliwe sposoby, wraz z dodatkiem. I owy " First look" nie był na podstawie żadnych gameplay"ów. Tylko na podstawie pierwszej misji z Fable. :) Widać kto grał, a kto nie. hihi ;p

Aha.... Owy First Look był na podstawie UWAGA Pierwszej Misji. Z tego co wyczytałem, to miałeś na myśli pierwsze kroki w Oakvale i pewnie to przed misją z Królową Os. Ale wracając do First Look'a, nie mogłeś się zestarzeć tak, żebyś widział to wizualnie (nie na tym etapie gry, sam napisałeś, że to pierwsza misja). I pisz normalnie. Nie jestem ślepy i proszę Cię, daruj sobie. Widać słabo znosisz krytykę. W życiu zawsze czekasz na fanfary?

To co napisałem w poście to był takie sprostowanie. Co mają do tego fanfary xd? A na krytykę jestem otwarty. ;d

Mnie się tekst podoba, jest napisane wszystko co najważniejsze, aż mnie nawet skusiło by pograć. W żadnych innych RPGach nie doświdczyłem bycia dobrym lub złym i do tego zmieniać wygląd :D Skąd go można ściągnąć? Najlepiej takie linki bym mógł z Rapideo pobrać.

szkoda ze f2 i f3 to taki shit... fable 1 bylo epicka

Dwarfar miło mi to słyszeć. Ja mam wersję pudełkową, ale bez problemowo znajdziesz na torrentach. :)

Ok, już pobieram, na filmikach też wygląda megagrywalnie :D

Tekst co najwyżej średni. Czytając, miałem wrażenie, jak ktos wcześniej, że twórca kierował sie co najwyżej jakaś recenzją. Zdania są zdecydowanie za krótkie, akapity denerwują. Jak dla mnie, first look zbyt sztywny i "mechaniczny", kiepsko się go czyta. Nie podobało mi się także "A to ciekawe". Troszke głupota, za zabijanie stworków dostajemy najzwyczajniejszego w świecie expa, za które wykupujemy talenty, do tego, jeżeli atakujemy bronią do walki wręcz, to dostajemy więcej punktów które pozwolą nam rozwijać się w kierunku wojownika, o czym już nie wspomniałeś. Tekst oceniam na 3,5/10

No tekst słaby. Chociaż byś pare ss z neta wbił a tu pusto.

Napisano 23 February 2012 - 15:28

Archeologia...

Archeologia...

Recenzje mają to do siebie, że zazwyczaj są aktualne, bo w tym temacie (poza patchami) nie zmienia się nic.

Szkoda że nie ma więcej gier typu fable/kotor gdzie dobry/zły oddziałuje na fabułe gry + wciągająca historia dla obu stron

Wszystko git, ale dodał byś jakiegoś obrazka

Recenzje mają to do siebie, że zazwyczaj są aktualne, bo w tym temacie (poza patchami) nie zmienia się nic.

Zgadzam się, jednak po przeczytaniu przynajmniej czesci komentarzy odrazu widać że sam autor porzucił swój temat(np. nie dodał ss mimo wielu uwag), wiec...

Tym bardziej że bardzo słaba recka, a gościu nawet nie wiem czy grał w fable...

Fable

Zapomniane opowieści

First look

czyli pierwsze wrażenie

Rozgrywkę zaczynamy jako młody chłopiec żyjący wraz z rodzicami i siostrą w Dębowej Dolinie. Naszym pierwszym zadaniem jest zgromadzenie kasy na prezent dla siostry, iż w tym dniu obchodzi ona urodziny.

Już w pierwszych chwilach rozgrywki mamy do wyboru zło lub dobro a dokładniej opcje w jaki sposób zgromadzimy kasę na prezent. Możemy robić dobre uczynki za które dostaniemy wypłatę od ojca, bądź kradniemy, bijemy za co też dostajemy profity materialne. Po wykonaniu owej misji, bardzo szybko wiejska śielanka zamienia się w pole bitwy, wioskę atakują bandyci. Nasz mały bohater zostaje sierotą. Jednakże z pomocą przychodzi mu gilidia bohaterów w której będziemy toczyć dalszą część rozgrywki.

Zło a dobro

Podczas przemierzania świata Albionu sami będziemy kreować charakter naszej postaci. Sam wybór w jaki sposób wykonamy misje będzie miało znaczenie czy nasz postać będzie dobrym i pomocnym obywatelem, czy może jednak złym recydywą niszczącym wszystko na swojej drodze. Także zwykła podróż ma większy wpływ na naszą osobowość, nie raz spotkamy kupców którzy będą nas prosić o pomoc.

Tak samo jak wnętrze bohatera, możemy również zmieniać jego wygląd zewnętrzny. Brodę, fryzurę, tatuaże. Trzeba jednak pamiętać, że to jak wyglądamy ma wpływ na ocenę ludności Albionu.

Jedyną rzeczą, która jest trochę nie w porządku jest to, że kiedy zabijamy obojętnie jakiego potworka dostajemy punkty do dobroci, więc w ten sam sposób spada nasz moral zła. Można to jednak nadrobić kapiąc przechodnich kupców jak i wywołując bójki w lokacjach.

A to ciekawe!

Ciekawym jak i innowacyjnym systemem jest kupowanie czarów.

Wygląda to miniejwięcej w taki spób, za zabicie moba dostajemy pointy, za które wykupujemy czary.

Można użyć stwierdzenia „Jaką miarką mierzysz, taką ci odmierzą”

Nudy??

Raczej ich brak!

Jeżeli znudzi nam się wykonywanie kart misji, zdobywanie lochów itp..

Możemy oddać się chwili relaksu, w każdej lokacji mamy tawernę, w której można zagrać w oczko, kości i takie tam.

Są także zawody wędkarskie jak i łucznicze. Możemy w nich sprawdzić naszego przysłowiowego „skilla”, jak i zdobyć cenne nagrody.

Kiedy jednak potrzebujemy prawdziwego wyzwania, proponuję zawitać na arenę walka. Możemy tam zdobyć ogromne pieniądze jak i olbrzymią sławę.

Chcesz iść po mieście i słyszeć tłum fanek? Jak najszybciej zawitaj na arenie Albionu!

Także osobom, które będą potrzebowały spokoju i wyciszenia też się coś znajdzie.

Praktycznie w każdej osadzie, mieście można wykupić sobie mieszkanie. Następnie wedle uznania wziąć ślub. I wraz ze swoją partnerką wieść spokojne życie.

Co jest nie tak?

Czyli minusy!

Są jednak rzeczy które nie maja mojego 100% poparcia. Gra została stworzona tak aby mieć pełną kontrolę, jednak same dialogi kończą się na zwykłym tak lub nie, w ostateczność nie wiem.

Kolejnym negatywnym aspektem gry jest starzenie się. Przebiega ono tak szybko, że praktycznie tego nie widać. W moim przypadku po zdjęciu hełmu okazał się, że jestem już o jakieś 10 lat starszy.

Na minus obstawiam również zdobywanie morali dobra za zabijanie potworków. Jest to strasznie męczące podczas kiedy wybraliśmy złą stronę mocy.

Podsumowując

Gra bardzo przyjazna dla oka, świetny system walki, świetny system zło a dobro. Mile przebiegająca fabuła. Jedynymi wadami są dialogi oraz szybkość starzenia się.

Nic dodać nic ująć.

Moja ocena: 8/10.

@Edit: Nie wiem dlaczego, ale nie wpisał mi się obrazki. ;/