Fabryka Gier Was potrzebuje!

Witam,

Z tej strony Fabryka Gier Szczecin.

Nasza firma od 2005 roku zajmuje się tworzeniem gier społecznościowych oraz grami na iPAD-y oraz IPHON-y.

Chcemy iść krok do przodu, dlatego zwracam się do Was, graczy.

Chciałbym abyście pomogli nam. Potrzebujemy Waszych opinii dot. istniejących gier. Chodzi Nam o platformy gier społecznościowych (facebook), iOS ( iPAD, iPHONE oraz iPOD), gry konsolowe (PS3, Xbox) oraz Nasze blaszaki PC.

Potrzebujemy wielu informacji;)

Chciałbym abyście wypełnili poniższy skrypt własnymi informacjami:

W jakie gry grałes przez ostatni rok (2011):

Czy grasz na Facebook ?(jeżeli tak, to w jakie):

Czy grasz na iOS? (jeżeli tak, to w jakie) :

Czy grasz na konsolach? (jeżeli tak, to w jakie):

Wymień dwa najlepsze mmo (Twoim zdaniem):

Czego Tobie w nich brakuje:

Co chciałbyś w nich zmienić:

Bardzo dziękujemy za Wasze odpowiedzi:)

Pamiętacie, przyszłość gier, jest w Waszych rękach!

Pozdrawiamy,

Game Factory Team.

W jakie gry grałes przez ostatni rok (2011): Left 4 dead, Deus Ex: Human Revolution, Skyrim, Dead Island, Metro 2033, Resident Evil 5, Gta 4, Gta SA, Gothic 1, 2, 3, Risen, STALKER Shadow of Chernobyl, Face of Mankind, Zombie Panic Source, Crossfire, Combat Arms, Killzone 2 i 3, Smackdown vs Raw 11

Czy grasz na Facebook (jeżeli tak, to w jakie): -----

Czy grasz na iOS? (jeżeli tak, to w jakie) : -----

Czy grasz na PS3 (jeżeli tak, to w jakie): GTA 4, Killzone 1 i 2, SvR 11

Wymień dwa najlepsze mmo (Twoim zdaniem): Nie gram w MMO

Czego Tobie w nich brakuje: Nie gram w MMO

Co chciałbyś w nich zmienić: Nie gram w MMO

W jakie gry grałes przez ostatni rok (2011): Guild Wars, Resident Evil 5, Fifa 12, gears of War 2,3

Czy grasz na Facebook (jeżeli tak, to w jakie): ----

Czy grasz na iOS? (jeżeli tak, to w jakie) : ---

Czy grasz na PS3 (jeżeli tak, to w jakie): Xbox 360: Gears of war, Resident Evil 5, Fifa 12

Wymień dwa najlepsze mmo (Twoim zdaniem): Guild Wars, dalej nie powiem bo nic mnie nie zaciekawiło

Czego Tobie w nich brakuje: grywalności i dorosłych ludzi

Co chciałbyś w nich zmienić: ---

W jakie gry grałes przez ostatni rok (2011): Lineage 2, Aliance of Valiant arms

Czy grasz na Facebook ?(jeżeli tak, to w jakie): Nie

Czy grasz na iOS? (jeżeli tak, to w jakie) : Nie

Czy grasz na konsolach? (jeżeli tak, to w jakie): Nie

Wymień dwa najlepsze mmo (Twoim zdaniem): Lineage 2, Talisman Online

Czego Tobie w nich brakuje: Normalnych ludzi z którymi da się rozmawiać, a nie tylko ciągłe wyzywanie od dzieci którym rodzice założyli internet na komunie.

Co chciałbyś w nich zmienić: Wymagania wiekowe 16+

Witamy,

Wszystko super. Cieszymy się że jesteście tak aktywni.

Prosimy także aby niektóre osoby wypowiadały się na temat gier na facebooka-a.

Jest to dla Nasz również priorytet:)

Pozdrawiamy!

W jakie gry grałes przez ostatni rok (2011):deus ex human revoliuton,unreal antologia,call of duty (1,2,4,6,7,8),battlefield bad company 2,just cause2,diablo 2,alien vs predator,alien swarm,global agenda,dawn of war 2, unreal tournament 3,minecraft,terriaria,legue of legends, star wars:the old republic,frontline:fuel of war,brink,blacklight retirbution,operiaton 7,combat arms,warrock,crossfire,battlefield p4f,battlefield heroes,heroes 3,space hack,fallout tactics,fallout2,gothic(1,2,3,4),dragon nest,world of warcraft,conquer online,aliance of valiant arms,company of heroes:tales of valory,battleforge,need for speed world,suddent attack,s4 league,american army 3,dofus 2,world of tanks,black prophecy, EVE,heroes in the sky,nostale,argo online,age of conan,cabal,battle of the immortals,bounty hounds online,dota,warcraft,starcraft 2,knight online,tibia,allods online,Warhammer Online: Wrath of Heroes,company of heroes online. mmm naprawde ich dużo ;d

Czy grasz na Facebook ?(jeżeli tak, to w jakie):null

Czy grasz na iOS? (jeżeli tak, to w jakie) :null

Czy grasz na konsolach? (jeżeli tak, to w jakie):killzone (1,2, w trójke bedę grał)metal gear solid 4,call of duty mw 2,infamouse,dragon age,darksiders,god of war (1,2,3),enslaved, uncharted 2

Wymień dwa najlepsze mmo (Twoim zdaniem):sw:tor

Czego Tobie w nich brakuje: Normalnych ludzi z którymi da się rozmawiać, a nie tylko ciągłe wyzywanie od dzieci którym rodzice założyli internet na komunie.

Co chciałbyś w nich zmienić: Wymagania wiekowe 16+ (tak samo myślę jak ty sheitah)

W jakie gry grałes przez ostatni rok (2011):Dungeon Siege II, Dino Crisis II, MoH i inne stare gry, a z nowości Alien Territory (Gear Studio).

Czy grasz na Facebook ?(jeżeli tak, to w jakie): grałem w Hero. Brakuje mi gier, które mimo, że są mmo nie mają klimatu. Powinny być raczej łatwe i grać powinno się przyjemnie. Mam czasem dość po szkole i zamiast męczyć się z kolejnym bossem wolę wyżyć się na kilku pixelowatych kolesiach. Najbardziej oczekuje i tak na FB gry chociażby multi podobnej do Last Stand; Union City.

Czy grasz na iOS? (jeżeli tak, to w jakie) : brak

Czy grasz na konsolach? (jeżeli tak, to w jakie): mam Play Station One, więc to mnie chyba nie dotyczy/

Wymień dwa najlepsze mmo (Twoim zdaniem):Ether Fields, Alien Territory (obie gry Polskie, z tym, że Ether Fields to RPG a AT jest shooterem top-down)

Czego Tobie w nich brakuje: Optymalizacji i pomyślunku o starych PieCach.

Co chciałbyś w nich zmienić: Ograniczenia nie tyle wiekowe co wprowadzić test na komunikatywność i umiejętność przynależności do grup społecznych. Większy klimacik i zmienić monotonność.

W jakie gry grałes przez ostatni rok (2011): Lineage 2, World of Warcraft, Tribes Ascened, seria Half-Life 2, Portal 2, Team Fortress 2, Dragon Age 1 i 2, Call of Duty MW; MW2 i BO.

Czy grasz na Facebook ?(jeżeli tak, to w jakie):--

Czy grasz na iOS? (jeżeli tak, to w jakie) :--

Czy grasz na konsolach? (jeżeli tak, to w jakie): Alan Wake, Halo 3, Gears of War 1 i 2, Final Fantasy XIII, Assasin's Creed 1 i 2.

Wymień dwa najlepsze mmo (Twoim zdaniem): Lineage 2 (do kroniki Interlude), Vindictus (do v55)

Czego Tobie w nich brakuje: W Lineagu tak naprawdę nie brakuje mi niczego, a w Vindi brakuje mi dojrzałej społeczności, otwartego świata i prawdziwego PvP (a nie te zasr*ne duel'e -.-).

Co chciałbyś w nich zmienić: Jeśli chodzi o Vindi to na miejscu Nexonu stworzył bym oddzielny server na którym można bić się normalnie (coś na zasadzie War Channelu w Cabalu).

Bardzo Nam miło, że jesteście tak aktywni.:)

Prosimy piszcie coś o FB:)

Pograjcie w coś, dajcie jakąś krótką recenzję:D

Chodzi nam głównie o gry społecznościowe:) ale inne platformy również:)

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i czekamy na następne;)

W jakie gry grałes przez ostatni rok (2011): Głownie League of Legends, Heroes of Newerth, Lineage 2

Czy grasz na Facebook ?(jeżeli tak, to w jakie):Aktualnie gram tylko w Top Eleven , ale gralem w Sims social, farmvile, cityvile

Czy grasz na iOS? (jeżeli tak, to w jakie) : Wyscigi, gry typu tower defense, wiecej rpgow by sie przydalo ;p

Czy grasz na konsolach? (jeżeli tak, to w jakie):nie

Wymień dwa najlepsze mmo (Twoim zdaniem):Lineage2, LoL

Czego Tobie w nich brakuje: ciezko powiedziec

Co chciałbyś w nich zmienić: ciezko powiedziec

Chcecie mojej opinii na temat facebook'owych produkcji? Nie ma problemu!

Swoją przygodę z tymi grami zacząłem chyba od... FIFY. Jest tam jakaś gierka, w której stajemy się menadżerem zespołu i pogrywamy sobie - dostałem któregoś dnia zaproszenie od znajomego. Miałem chwilę wolną, no to dlaczego nie? Pierwsze wrażenie było bardzo pozytywne, bo tak naprawdę te gry nie odstają od zwykłych przeglądarkowych produkcji, a często są nawet nieco lepsze pod względem dynamiki rozgrywki i tak dalej. Aspekt społecznościowy jest faktycznie nieziemski, ale dlaczego do licha wszystko polega na zbieraniu z tego korzyści? Co chwilę wyskakiwały mi głupie okna typu "zaproś kilku znajomych, a otrzymasz jakiś gratis!". Strasznie irytujące. Zależało mi głównie na leaderboard'sach moich znajomych, a także ogólnych, coś w stylu wspólnych trofeów (rozwiązanie z Fable III, gdzie mogliśmy porównywać swoje zdobyte osiągnięcia, czy inne rzeczy jak np. łączny dystans, który przebyliśmy w grze, to było akurat bardzo trafne rozwiązanie, bo nieco mobilizowało do rywalizacji).

Nie muszę już chyba mówić, że większość facebook'owych gierek sprowadza do jednego - wyślij sms'ka, często z zabójczą sumą, a może coś osiągniesz. Szczególnie mi, jako graczowi zależy na tytule, w którym będę mógł spędzić z pół godziny dziennie i będę widział swój postęp, a zarazem za wszelką cenę nie będą ode mnie wyciągane pieniądze. Z chęcią wysłałbym tego sms'a, gdybym mógł kupić jakiś nowy kostium dla swojej postaci, który nie podniesie jej statystyk, a będzie czysto wizualnym zabiegiem. To samo tyczy się np. nowej szaty graficznej, ładniej wyglądających miejscówek przez nas posiadanych (w sensie, że zmienia nam się wygląd nieco tekstur, czy po prostu mamy ciekawsze wnętrza naszych budynków, jeżeli mówimy o mechanice rodem z Plemion, albo innych tego typu). Dużym problemem także takich gier jest ich dynamiczność. Nie znalazłem produkcji do której bym wszedł i spędził dobre trzydzieści minut z ciągłym content'em, a nie oczekiwaniem kilku minut na wybudowanie jakiegoś budynku, czy coś. Zresztą brakuje wielu rozwiązań rodem z gier MMO, typu gildie, bractwa, jakieś auction house'y, instancje, raidy.

Pomyślcie może nad zrobieniem jakiegoś instancjonowanego MMO na Facebook'u, jednakże z pewnym odcięciem od samego gatunku. Mam na myśli to, że mamy swoją postać i wyruszamy na różne raidy, instancje, czy areny PvP i walczymy z innymi graczami. Przypuszczam, że dosyć trudne do zrealizowania na facebook'u, ale na pewno realne. Wracając do samej mechaniki gry - denerwujący jest fakt systematyczności. Zazwyczaj musimy wchodzić co kilkadziesiąt minut, żebyśmy czuli postęp w rozgrywce, a nie jak już wspominałem, raz dziennie. Owszem, możemy tak robić, ale wtedy nie będziemy poczuwali żadnego rozwoju. Jeżeli tak Wam zależy właśnie na aspekcie społecznościowym to musicie czerpać pełnymi garściami z gier MMO, bo to - jakby nie było - w obecnych czasach myślę, że jeden z wyznaczników. Po za tym żałosne jest to, że często autorzy takich gier częstują nas mocno arcade'ową grafika, która od razu odpycha wielu ludzi "starej szkoły". Często widzę świecące bajery na ekranie, albo jakieś kolorowe tło, które w ogóle mi nie opowiada. Chciałbym kiedyś zobaczyć taką grafikę, jaką widzę w Skyrim, albo Wiedźminie 2 - nie ze względu na jej jakość, ale po prostu zbliżony klimat. To samo dotyczy się interfejsu, który często jest strasznie zawiły i sprowadza nas do wysyłania sms'a. Wspomnę jeszcze raz o tych wyskakujących okienkach - MY jako GRACZE nienawidzimy czegoś takiego. Jeżeli zainteresuje nas jakiś zakup to z pewnością sami to odnajdziemy i ewentualnie się czymś będziemy sugerować. Nie zabraniam Wam, developerom obwieszczania o nowych itemkach w takim sklepiku, ale bez przesady. Jeżeli będziemy tym zainteresowani - nie martwcie się. Z pewnością sobie poradzimy.

Inną sprawą jest lokalizacja, która nie jest priorytetem dla wielu z nas, jednakże fajnie by było pograć po polsku. Mimo, że to nie jest jakiś uniwersalny rynek, ale jeżeli stawiacie właśnie na rynek tutejszy, to powinno to być dla Was priorytetem. Wystrzegajcie się błędów językowych, interpunkcyjnych. W wielu polskich produkcjach znajduję takie błędy i często robię mocnego facepalm'a. Automatycznie wartość gry w oczach gracza spada, bo widzi, że chyba ktoś robi sobie z niego jajca. Jeżeli jesteśmy przy takich rzeczach, to proponowałbym Wam kompletne usunięcie ścieżek dźwiękowych. Wchodząc na facebook'a odpalam muzykę, albo rozmawiam z kimś na skajpie i wielu moich znajomych robi to samo. Grając w te gry nigdy nie zwracałem uwagi, a jak już zwróciłem to czym prędzej wyłączałem dźwięk, bo było mocno denerwujący. Nie mogę Wam zabronić wrzucenia jakiś dźwięków, ale proszę Was - nie przesadzajcie z tym.

Kolejnym trudnym aspektem jest sama tematyka gier. Wybaczcie, ale nie mam najmniejszej ochoty grać w kolejne Simsy, czy jakieś pseudo-podróbki. Rozumiem, że takie gry są dobrym fundamentem dla gry społecznościowej (Maple Story Adventures, które okazało się mocnym niewypałem), ale spróbujcie stworzyć coś ciekawego, co wciągnie nas w rozgrywkę, a zarazem będzie nastawiało na grę wraz z innymi ludźmi. Rywalizacja to powinien być jeden z Waszych priorytetów. Nie zaprzeczam, że miałbym wiele pomysłów do podsunięcia Wam, bo (okej, pochwalę się) śledzę rynek praktycznie wszystkich gier oprócz konsol, także zwracam uwagę na handheld'y i jestem dosyć zorientowany w tym temacie. Jak chcecie jeszcze mojej jakiejś konkretniejszej opinii to służę radą, możecie odezwać się na PW. To samo tyczy się rozwinięcia tego powyższego postu, bo to tak naprawdę niewiele z moich wszystkich przemyśleń.

Myślę, że jednak nieco będziecie zadowoleni z tego mojego monologu i na coś się przydam. Powodzenia w tworzeniu produkcji, no i czekam na jakieś ciekawe tytuły facebook'owe. ;)

W jakie gry grałes przez ostatni rok (2011):wow , lineage2

Czy grasz na Facebook ?(jeżeli tak, to w jakie):nie

Czy grasz na iOS? (jeżeli tak, to w jakie) :nie

Czy grasz na konsolach? (jeżeli tak, to w jakie):nie

Wymień dwa najlepsze mmo (Twoim zdaniem): Ultima Online . Wow

Czego Tobie w nich brakuje: W uo brak mi tylko grafiki 3D ( cos podobnego do Darkfalla ) . W wowie brak mi systemu w ktorym nie posiada sie poziomow oraz rozwijania statystyk na sposob Ultimy Online i bezklasowosci .

Co chciałbyś w nich zmienić: W tych grach jedynie chcialbym zmienic to co wyzej opisalem .

W jakie gry grałeś przez ostatni rok: Guild Wars 1 i 2, WoW, Aion, L2, Skyrim, Dofus

Czy grasz na Facebook?: Nie

Czy grasz na iOS?: Nie, posiadam telefon z Androidem

Czy grasz na konsolach?: Tak, PSP

Wymień dwa najlepsze mmo: Guild Wars, L2

Czego Tobie w nich brakuje: Przyczepić się mogę tylko do GW, o fakt iż robi się coraz nudniejszy i gorszy.

Co chciałbyś w nich zmienić: W L2 nie wprowadzić GoD'a, to wszystko

W jakie gry grałes przez ostatni rok (2011): Perfect World International, DC Universe, Forsaken World, Loong.

Czy grasz na Facebook ?(jeżeli tak, to w jakie): ---

Czy grasz na iOS? (jeżeli tak, to w jakie) : Nie, Posiadam telefon z Androidem

Czy grasz na konsolach? (jeżeli tak, to w jakie): ---

Wymień dwa najlepsze mmo (Twoim zdaniem): L2, SW:TOR

Czego Tobie w nich brakuje: L2 - Monotonia, SW:TOR - Płatność(głupi powód, ale mi to nie pasuje)

Co chciałbyś w nich zmienić: L2 - nic, SW:TOR - dodać przynajmniej freemium...

Bardzo dziękujemy za Wszystkie odpowiedzi.

Artcik, Twoje spostrzeżenia są bardzo trafne. Planujemy właśnie stworzyć coś oryginalnego. Naszym zdaniem FB nie powinien żyć tylko gramy casual`owymi. Chcemy dodać tam trochę innowacyjności:)

Na pewno Wasze informacje zawarte w postach będą przydatne!

Jeżeli ktoś z Was ma :

- jakieś pomysły dotyczących gier,

- informacji o ciekawych produkcjach,

to piszcie do Nas na PW.

Pozdrawiamy!

Bardzo dziękujemy za Wszystkie odpowiedzi. Artcik, Twoje spostrzeżenia są bardzo trafne. Planujemy właśnie stworzyć coś oryginalnego. Naszym zdaniem FB nie powinien żyć tylko gramy casual`owymi. Chcemy dodać tam trochę innowacyjności:)Na pewno Wasze informacje zawarte w postach będą przydatne! Jeżeli ktoś z Was ma :- jakieś pomysły dotyczących gier,- informacji o ciekawych produkcjach,to piszcie do Nas na PW.Pozdrawiamy!

Jeżeli jesteście zainteresowani to mogę dla Was przygotować nieco moich... powiedzmy, że opinii o obecnych systemach w grach i tak dalej, do tego dołożę swoje pomysły i przypuszczam, że trochę tego będzie, więc od razu spytam, czy jesteście tym zainteresowani? Chętnie to zrobię, ale chcę wiedzieć, że chociaż ktoś się z tym zapozna. ;)

W jakie gry grałes przez ostatni rok (2011): Głównie MMO i FPS'y

Czy grasz na Facebook ?(jeżeli tak, to w jakie): Farmville

Czy grasz na iOS? (jeżeli tak, to w jakie) : Drag Racing, Fifa 12, BFBC2, Real Racing 2

Czy grasz na konsolach? (jeżeli tak, to w jakie): -----

Wymień dwa najlepsze mmo (Twoim zdaniem): World of Warcraft, Mu Online

Czego Tobie w nich brakuje: w WoW lepszej grafiki, a w MU więcej eventów typu Castle Siege itp.

Co chciałbyś w nich zmienić: Nie mam zdania.

Zapraszamy do pisania kolejnych informacji:)

Czekamy na Wasze posty!:)

Witam,

Z tej strony Fabryka Gier Szczecin.

Nasza firma od 2005 roku zajmuje się tworzeniem gier społecznościowych oraz grami na iPAD-y oraz IPHON-y.

Chcemy iść krok do przodu, dlatego zwracam się do Was, graczy.

Chciałbym abyście pomogli nam. Potrzebujemy Waszych opinii dot. istniejących gier. Chodzi Nam o platformy gier społecznościowych (facebook), iOS ( iPAD, iPHONE oraz iPOD), gry konsolowe (PS3, Xbox) oraz Nasze blaszaki PC.

Potrzebujemy wielu informacji;)

Chciałbym abyście wypełnili poniższy skrypt własnymi informacjami:

W jakie gry grałes przez ostatni rok (2011):

Czy grasz na Facebook ?(jeżeli tak, to w jakie):

Czy grasz na iOS? (jeżeli tak, to w jakie) :

Czy grasz na konsolach? (jeżeli tak, to w jakie):

Wymień dwa najlepsze mmo (Twoim zdaniem):

Czego Tobie w nich brakuje:

Co chciałbyś w nich zmienić:

Bardzo dziękujemy za Wasze odpowiedzi:)

Pamiętacie, przyszłość gier, jest w Waszych rękach!

Pozdrawiamy,

Game Factory Team.