Tak, to znowu ja. Otóż coś ostatnio mnie wzięło na jakieś umilacze czasu w klimacie fantasy, ale z humorem. Wiecie, absurdalna fabuła, albo chociaż bajkowa kreska czy coś w tym stylu. Najlepiej, aby ta gra nie była zbyt wymagająca, bo głównie ma służyć odstresowaniu się . Ostatnio znalazłem tytuł o wdzięcznej nazwie Castle Crashers i o coś podobnego mi chodzi. Miła, bajkowa kreska, prosta fabuła z zabawnymi sytuacjami, wciągający gameplay. Znacie może coś takiego? Nie ukrywam, że na humorze zależy mi najbardziej, chciałbym śmiać się grając w taki tytuł.
Fantasy z humorem
Seria Grotesque Tactics powinna Cię zainteresować.
RPG - jest, ironiczny humor - jest, do tego przyjemna grafika.
Możesz spróbować przyjemnej, odmóżdżającej, i cholernie wciągającej sieczki - Torchlight 1 oraz 2.
No i całkiem popularny Deathspank, ARPG z fenomenalnym humorem Ron'a Gilbert'a.
Są tego trzy częsci, więc trochę czasu Ci to zajmie ^^.
Życzę miłej gry.
Overlord I/II? Choć patrząc na grę, którą podałeś za przykład, gorąco polecam Little Fighter II. Odstresowuje jak mało co, bo kto nie ma ochoty po ciężkim dniu skopać parę wirtualnych tyłków? Tylko na początku wypada poćwiczyć używanie umiejętności. Później wszystko jest już "pod palcami" i można sobie stawiać wyzwania typu "Pokonam 3 botów na trudnym"
Z humorem... i fantasy (no, powiedzmy coś okołofantasy)... mój drogi, jest dla Ciebie rozwiązanie
Stare (i przez stare rozumiem stare) przygodówki Lucasa / Sierry
Seria Monkey Island (boki zrywać w klimatach pirackich), Discworld (tak, ten Discworld sir Terrego Pratcheta), Simon The Sorcerer - trzy tytuły, kupa śmiechu i bardzo wciągający gameplay. Tu pogłówkujesz, tam się pośmiejesz. Jasne, nie jest to nawalanie na śniadanie a spokojne, stare dobre przygodówki typo point and click
Jak odpalić? Część z gier wymagać będą użycia programu DosBoX (bardzo prosty w użyciu), same zaś gry w większości są już freeware / abbadon więc za darmo w kilka kliknięć może je mieć
Szukam zarówno erpegów, jak i bijatyk/sidecrollerów. W Overlordy grałem, w Little Fighter też, Torchlighta oczywiście również. Ale dzięki za resztę propozycji i czekam na więcej.
Tylko błagam bez logicznych, bo ja po ciężkim dniu nie myślę.
Bard's Tale
Może nie do końca to pasuje do tego, co opisałeś i pewnie grałeś w to... Ale niech będzie. Wiedźmak 1 i 2. Mi się za***iście podobają sentencje typu ,,picie samemu to jak sranie w towarzystwie". Jednak to kwestia gustu, jak nie skorzystasz, to ja tego posta nie pisałem
Tak więc idealnie pasuje Deathspank.
Action rpg, z iście h'n'sową rozgrywką, okraszony humorem twórcy Monkey Island.
Świetny na odsapnięcie po ciężkim dniu, można się dobrze odmóżdżyć i pośmiać ^^.
Polecam Wiedźmina, narazie w jedynke gram, i niektóre riposty Geralta niszczą system
Średnio się wpasowuje w wymagania, ale sprawdź Devil May Cry 3 i 4
w Final Fantasy VII jest spora dawka humoru
Ja zaś polecę ci Magicke. Świetny system czarów, ładna grafika, ale najważniejszy jest mega humor, który występuje na każdym kroku. Dialogi, postacie, przeciwnicy i zdarzenia zawierają setki gagów i świetnych podtekstów które potrafią rozbawić i wspaniale uprzyjemnić czas.
O, na taką propozycję czekałem! Szkoda tylko, że Magicke mam juz za sobą. Ale to chyba to, czego najbardziej oczekuję od takiej gry. Dlatego Wiesiek i DMC odpadają. Klimat mają niezły, teksty Geralta jak i Dantego są dobre, ale to zupełnie inny świat.
Final Fantasy VIII?
To może polska gierka "Chłopaki nie płaczą". Przygodówka której akcja dzieje się kilka lat po wydarzeniach z filmu. Fred otrzymuje od boga drugą szanse i zostaje zesłany na ziemią by dokonać kilku dobrych uczynków, które poprawią jego sytuację w zaświatach. pomaga mu w tym Grucha, który akurat wychodzi z więzienia. Gra ma ładną, ręcznie malowaną akwarelami grafikę. Do tego trzyma klimat filmu, teksty, scenografia, jak i zadania, wiec jeżeli bawił cię film, to gra tym bardziej cię rozbawi. W grze humor występuje na każdym kroku ( nawet instalator jest nietypowy i sprawia że człowiek się uśmiecha ).
Jak nie to zostaje jeszcze "Larry" ( najlepsza siódma część ;p ), albo "Sąsiedzi z piekła rodem" ( jesteś prezenterem w reality show i twoim zadaniem jest rozśmieszyć widzów, poprzez robienie różnych numerów swojemu sąsiadowi ).
W ostateczności możesz jeszcze spróbować "Fable", "World of Goo" lub "Angry Birds", " Sam & Max". Nic innego na razie mi nie przychodzi do głowy.
EDIT
Jeżeli nie spasuje ci nic z podanych prze zemnie tytułów, zobacz sobie jeszcze "Kurka Wodna 3". Prosta, przyjemna strzelanka w lekkim stylu, przypominająca znane z Pegazusa "Kaczki" ( o ile pamiętasz czasy Pegazusa ;p ).
Tak, to znowu ja. Otóż coś ostatnio mnie wzięło na jakieś umilacze czasu w klimacie fantasy, ale z humorem. Wiecie, absurdalna fabuła, albo chociaż bajkowa kreska czy coś w tym stylu. Najlepiej, aby ta gra nie była zbyt wymagająca, bo głównie ma służyć odstresowaniu się . Ostatnio znalazłem tytuł o wdzięcznej nazwie Castle Crashers i o coś podobnego mi chodzi. Miła, bajkowa kreska, prosta fabuła z zabawnymi sytuacjami, wciągający gameplay. Znacie może coś takiego? Nie ukrywam, że na humorze zależy mi najbardziej, chciałbym śmiać się grając w taki tytuł.