Fenomen LoLa

Witam,

Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego ta gra jest tak bardzo popularna i lubiana? Na mnie nie zrobiła absolutnie żadnego wrażenia a ilością fanów na facebooku niemal dorównuje World of Warcraft (pół miliona różnicy).

1. Jest darmowa

2. Wydaje się być bardzo skillowa - wygrywasz dzięki umiejętnościom jako gracz a nie godzinnym męczeniem albo wydawaniem dużej ilości gotówki (napisałem że wydaje się być bo jest to bardzo mylące - ta gra jest łatwa. Przykładowo DotA2 jest znacznie trudniejsza)

3. Jest świetna do wspólnej zabawy ze znajomymi

4. Ma przyjemną dla oka grafikę i dźwięk przy niezbyt wygórowanych wymaganiach sprzętowych

5. Ma na prawdę niezłe community

6. Jest dobrze rozreklamowana

7. Item shop nie daje żadnej przewagi graczom korzystającym z niego

8. Trafiła na podatny grunt ludzi potrzebujących gry MOBA w czasach gdy z tego gatunku była przestarzała dota jako jedyna konkurencja

9. Jest idealna do turniejów i komentowania ich (lepszy jest tylko starcraft)

10. Jest darmowa... a nie to już było...

Jeszcze jakieś pytania? ._.

P.S I to nie tak że ja kocham lola bo już od ponad pół roku w niego nie gram a polityka Riot-u bardzo mi nie odpowiadała :{

6/9 z wymienionych cech pojawia się w dziesiątkach innych gier.

Jak zdążyłeś zauważyć pozostałe 3 nie.

A o przewadze jej nad innymi grami świadczył kiedyś przede wszystkim punkt 8.

Obecnie moim zdaniem populacja będzie malała powolutku na rzecz doty2 i innych gier.

5. Ma na prawdę niezłe community

Ten punkt akurat pozwolę sobie wyśmiać, pełno już w niej dziciaków, community w tej grze powoli dorównuje Metinom i innym podobnym.

Trafiła na podatny grunt ludzi potrzebujących gry MOBA w czasach gdy z tego gatunku była przestarzała dota jako jedyna konkurencja

Wierz mi, ludzie szukający MOBA na pewno nie zagrają w tę grę, Lol wspólne z MOBą ma chyba tylko widok kamery i tylko tyle.

Proste. Ta gra potrafi przyciągnąć na dłużej, to nie jest tak, że pograsz miesiąc i ci się znudzi. Ja gram z przerwami prawie 2 lata i zawsze wracam, przynajmniej na jeden meczyk. Wbrew wszelkiemu mniemaniu ta gra nie jest łatwa, tylko jest tak skonstruowana, żeby początkującym było łatwiej zacząć. W ogóle co wy rozumiecie pod pojęciem łatwa? Bo rozgrywka zależy od umiejętności waszych, ale także przeciwników - zresztą tak samo jest w dota2.

#up

Uzależnienie ;d

#2up

Co nie zmienia faktu że trafiają się ludzie normalni z którymi idzie utrzymywać znajomości przez wspólne granie. Swojego czasu poznałem w tej grze masę ludzi i do dziś z niektórymi utrzymuje kontakt : )

Ten punkt akurat pozwolę sobie wyśmiać, pełno już w niej dziciaków, community w tej grze powoli dorównuje Metinom i innym podobnym.Wierz mi, ludzie szukający MOBA na pewno nie zagrają w tę grę, Lol wspólne z MOBą ma chyba tylko widok kamery i tylko tyle.

Community w grze jest dobre, na elohell są tak zwane "neo kidy", ale też nie zawsze, ludzie przypadkiem czastem tam trafiają.Na normalach, zależy na jakim servie grasz, dla mnie najłatwiej jest dogadać się na servie US.

Co do pytania, zawsze gra jakaś się nudzi, te same q griny, ale w lolu każdy mecz wygląda inaczej.To jest chyba jedna z tych gier, która jak cię wciągnie to po prostu grasz w nią przez baaaardzo długi okres czasu (ja gram na US, od czaśow kiedy to jeszcze inna firma miała wersje EU).I jeżeli zagrałeś 1-5 meczy i gra ci się nie podoba to jesteśw błędzie, ja np. dopiero zaczaiłem jak grać po 10 grach a fun był niesamowity, w sumie gdyby nie kumple to bym w to nie grał na 100%.

#upUzależnienie ;d

Co rozumiesz pod pojeciem uzależnienie? To, że gra się cały czas , czy wejdzie się czasami raz na miesiąc albo dłużej z powodu tego, że gra jest dobra dla zabicia czasu i wspólnie można zagrać ze znajomymi ? Widzę, że mylą ci się niektóre rzeczy -najwyższy czas wrócić do podstawówki.

Osobiście gram w LoL'a na serwerze NA i nie uświadczam żadnych małoletnich dzieci, którzy psują rozgrywkę :D

Ja tak samo, jak GrucA. Widziałem gameplaye z premiery lola i po paru minutach mnie odrzuciło. Jednak koledzy z klasy ciągle nawijali o lolu, zagrałem pare meczy i mi się spodobało. Samemu można pograć jedynie gdy trafi się chociaż jedna osoba, która ma chęć do komunikacji i współpracy w drużynie.

Fenomenem lola jest to, że nigdy się nie nudzi ^^ przynajmniej mnie. Ewentualnie zrobię sobie przerwę jak mnie retardy zdenerwują. Community jest dobre, ale czasem zdarzają się osoby, które powinny nigdy na oczy komputera nie zobaczyć :) Ale to chyba jak w każdej grze.

Jak jeszcze chodziłem do gimnazjum rok temu to pierwsze i drugie klasy ciągle gadały o LoLu, więc mimo że nie grałem, ufam, że gra dużo dzieciaków.

Po prostu ta gra jest jak pop w muzyce - jest bardzo przystępna, łatwa, casualowa i darmowa. Nie wymaga jakiegoś poświęcenia czasu dla przypadkowego gracza żeby dobrze się bawił.

Ot cały sekret

Wierz mi, ludzie szukający MOBA na pewno nie zagrają w tę grę, Lol wspólne z MOBą ma chyba tylko widok kamery i tylko tyle.

Action real-time strategy (action RTS or ARTS), also known as Multiplayer Online Battle Arena (MOBA), is a sub-genre of the real time strategy(RTS) genre, in which usually two teams of players compete with each other in discrete games, with each player controlling a single character through an RTS-style interface. It differs from traditional RTS games in that there is no unit construction and players control just one character. In this sense, it is a fusion of action games and real-time strategy games. The genre emphasizes cooperative team-play; players select and control one "hero", a powerful unit with various abilities and advantages to form a team's overall strategy. The objective is to destroy the opponents' main structure with the assistance of periodically spawned computer-controlled units that march towards the enemy's main structure via paths referred to as "lanes".

Nie mogłem znaleźć po polsku. Ale jednak LoL z definicji bardzo pasuje do tego opisu. Bardzo.

Owczy pęd.

Poza tym sam gatunek MOBA dobrze trafia w rynek, bo to gry online w które nie musimy nolifić na dobrą sprawę, a rozgrywka trwa 30-60 minut, wobec czego nawet zajęte osoby znajdą na to czas.

Mnie np do lola ciagnie to ze razem z przyjaciolmi mozna rozwalic nie jeden team,grac nie na zasadzie kto pierwszy ten lepszy tylko team play'owo no i przede wszystkim fun z gry nie raz juz plakalem ze smiechu gdy ktoremus z graczy cos sie nie udalo i tak sie bulwersowal na skype badz na tsie ze poprostu nie dalo sie wytrzymac xD.

nie raz juz plakalem ze smiechu gdy ktoremus z graczy cos sie nie udalo i tak sie bulwersowal na skype badz na tsie ze poprostu nie dalo sie wytrzymac xD.

No faktycznie beczka śmiechu.

Zamiast robic takie konwersacje mozna poprostu powiedziec ze gra jest bardzo dobra a wrecz zaje. . . xD gram 2 lata juz i nie mam zamiaru przestac : P

Ta rywalizacja i karanko na śniadanko ^^

Witam,

Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego ta gra jest tak bardzo popularna i lubiana? Na mnie nie zrobiła absolutnie żadnego wrażenia a ilością fanów na facebooku niemal dorównuje World of Warcraft (pół miliona różnicy).