FF XIV - kwestia 30 darmowych dni

Witam. Mam pytanie do tych co grają lub grali w FF XIV. Zakupując pudełko mamy dodatkowo 30 dni darmowego grania wliczone w cenę, ale pytanie jest proste. Czy muszę dodatkowo zarejestrować kartę kredytową lub płatniczą jak było to na początku WoWa lub kupić dodatkowe 30 dni abo, żeby móc działać? Pozdrawiam :)

Kupujesz, rejestrujesz konto i grasz.

No tak, ale kiedyś jak WoW miał swoją premierę to było inaczej. Trzeba było zarzucić numer karty albo kupić pre-paid. L2 miał tak samo, więc myślę czy tak jest teraz... Umbra, a gdzie grywasz? Są polskie gildie?

szkoda kasy na FF VII

warn_ico.png
Twój post nie jest nawet w przybliżeniu odpowiedzią na pytanie zadane przez autora ~umbra

Co? Jaki FF VII? Nabijasz posty? Bo tu chodzi o FF XIV MMO :)

Tak, było rzeczywiście coś takiego ale gdzieś obiło mi sie o uszy, że o prawo się rozbił ten proceder i teraz żadna gra nie może od Ciebie wymagać przy rejestracji numeru Karty. Co do FFa już nie gram, nie przekonała mnie rozgrywka i po tym miesiącu zarzuciłem grę.

By zacząć grać nie wymaga od ciebie podania numeru karty albo czegokolwiek innego poprostu tworzysz konto, podajesz kod, instalujesz i miłej zabawy

Dużo ludzi z forum/portalu gra w FF XIV?

Ja osobiście grałem końcem grudnia jednakże teraz przez brak czasu i abonamentu który nie jest problemem przestałem

Ja i tak zacznę dopiero za 2-3 miechy, dlatego zastanawiam się czy warto się w to pakować, żeby potem uświadczyć 2-3 polaków...

Polaków jest spora liczba. Gram od wczoraj, a już spotkałem kilku osobiście, a i mają oni b. aktywne FC (gildie). Także nie ma problemu z tym. (Moogle)

WItam. Sory, że się podpinam pod temat ale nie będe zakładać nowego w sprawie kilku pytań. Zakupiłem już kod i sciągam gre i teraz kilka pytać o samej grze. Jaki serwer wybrać(jeżeli jest kilka ofc) i jaką klasę (planuje grać tankiem o ile w ffxiv jest święta trójca) i jakby ktoś mógł coś powiedzieć dla nooba co i jak to dziękuje;)

Jeżeli chodzi o server to polecam Moogle, a klasy pod tankowanie to Gladiator i Marauder oraz odpowiednie ich rozwinięcia Paladin (do którego potrzebujesz wbitego 30 lvl'a Gladem i 15 Conjurerem) i Warrior (30 lvl Marauder oraz 15 Gladiator). Święta trójca istnieje i początkowe insty dobiera na podstawie 2dps 1tank 1 heal, później niestety nie wiem jak to wygląda, gdyż zakończyłem grę z najwyższym lvl'em 30 lancer. Aktualnie nie mam czasu na grę i to było moim jedynym powodem przerwania, ogólnie gierka przyjemna i community też.

a która z tych dwoch klas wydaję się ciekawsza według CIebie?

Polecam wejść na finalfantasyxiv.pl - tam na pewno znajdziesz więcej informacji o samej grze i innych sprawach.

Co do serwera- jeśli chcesz grać z Polakami- Moogle, klasa Gladiator (później Paladyn) lub Maruder (później Warrior- chyba :D)

Ah i w FF XIV nie ma czegoś takiego jak jedna klasa- na jednej postaci możesz wbić wszystkie klasy dostępne.

Co do engame- ciągle 1+1+2, rajd Crystal Tower (Labirynth of Ancients) jest 6+6+12, część instancji ma także 2+2+4.

Edit: Paladyn- tank z tarczą (dużo defa)

Warrior- tank z 2-ręcznym toporem (dużo hp)

Zależy od tego co komu się podoba ;]

Dzięki za info i za link do strony:)

@wazniutki00

Nie ma czegoś takiego, jak ciekawsza klasa. Jest tylko bardziej dopasowana do Twojego stylu gry. Gladiator to żywa tarcza, która - jak piszą - jest nastawiona na blokowanie ciosów (czyli teoretycznie robisz build na parowanie, potem na żywotność), przez wielu uczestników nie będących tankami ceniona bardziej niż maruder.

Maruder nie blokuje ciosów, tylko je na siebie przyjmuje - stąd healer ma więcej roboty. Za to ma on zdecydowanie większy dmg i całkiem ładnie radzi sobie z aggrowaniem większej ilości mobów. Dla tej klasy najważniejsza jest żywotność a potem dmg.

Też gram na Moogle (main white mage).

Jeszcze pare innych pytań. Jak tu wygląda pvp? Tak jak w SWTOR, że zapisujemy się do findera i czekamy czy inaczej? I jak endgame wygląda?

PvP raczej słabo. Duele, jakieś arenki widzialem.

Za to PvE jest na dobrym poziomie, dużo contentu i można się bawić. Tak samo jak łączeniem innych klas, przez co jest więcej sprzętu do zdobycia.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Powiedzcie mi czy jest jakiś voice communicator wbudowany w grę?