FF XIV pytania

Witam, przymierzam się do powrotu do FF XIV i tu moje pytania

1. Wiem że w dodatku jest kilka nowych klas, można zacząć grę nimi jak się ma dodatek, czy trzeba lvlować inne żeby zmienić potem? Wiem że np. piratem nie można grać od razu, przed dodatkiem musiałem lvlować inną klasę do 15lvla żeby zacząć grę nim.

2. Jak to jest z tym kupieniem Heavensworda na steamie? Wiem że na g2a jest tanio, ale jest napisane że nie aktywuję tego na steamie. Ale czy da się aktywować na MogStation i potem grać przez steama?

1) Dokładnie 3 nowe klasy; Astrologian (heal), Dark Knight (tank), Machinist (support/rdps) -> sprawa wygląda tak kończąc podstawkę wbijasz 50lvl następnie musisz zrobić wszystkie questy z głównego chaina dodawane w kolejnych jej patchach dopiero w tedy możesz zacząć zadania z dodatku który wcześniej oczywiście trzeba wykupić, jak zrobisz kilka (nie pamiętam może z godzinę ci to zajmie) dostaniesz się do nowego 4'tego już miasta Ishgardu gdzie od razu masz poboczne questy na nowe klasy. Robiąc je odblokowujesz daną klasę startując na 30lvl. -nie ma takiej klasy jak pirat, chyba mówisz o job'ach

2) Co było na steamie na nim zostaje tz. jeśli kupiłeś na nim podstawkę musisz kupić na niego też dodatek (steam i nonsteam to 2 różne wersje kluczy, na g2a obie są dostępne choć w różnych cenach). Mógłbym tu długo pisać dlaczego ta platforma (steam) to zło i zmora naszych czasów ale sobie odpuszczę, nie tego dotyczy temat.

//jak masz jeszcze jakieś pytania to /priv szybciej zauważę

1) Dokładnie 3 nowe klasy; Astrologian (heal), Dark Knight (tank), Machinist (support/rdps) -> sprawa wygląda tak kończąc podstawkę wbijasz 50lvl następnie musisz zrobić wszystkie questy z głównego chaina dodawane w kolejnych jej patchach dopiero w tedy możesz zacząć zadania z dodatku który wcześniej oczywiście trzeba wykupić, jak zrobisz kilka (nie pamiętam może z godzinę ci to zajmie) dostaniesz się do nowego 4'tego już miasta Ishgardu gdzie od razu masz poboczne questy na nowe klasy. Robiąc je odblokowujesz daną klasę startując na 30lvl. -nie ma takiej klasy jak pirat, chyba mówisz o job'ach2) Co było na steamie na nim zostaje tz. jeśli kupiłeś na nim podstawkę musisz kupić na niego też dodatek (steam i nonsteam to 2 różne wersje kluczy, na g2a obie są dostępne choć w różnych cenach). Mógłbym tu długo pisać dlaczego ta platforma (steam) to zło i zmora naszych czasów ale sobie odpuszczę, nie tego dotyczy temat.//jak masz jeszcze jakieś pytania to /priv szybciej zauważę

Więc lepiej kupić podstawkę, dobić max lvl i dopiero kupić dodatek?

Są jakieś rzeczy z dodatku przed 50 lvl czy który tam teraz jest max?

Więc lepiej kupić podstawkę, dobić max lvl i dopiero kupić dodatek?Są jakieś rzeczy z dodatku przed 50 lvl czy który tam teraz jest max?

1) Jeśli wiesz, że gra ci się podoba albo chcesz grać rasą au ra to możesz od razu kupić dodatek. Na twoim miejscu kupiłbym podstawkę i dodatek w wersji non steam, po pierwsze oszczędzisz teraz i w przyszłości dużo kasy a po drugie dostaniesz niezależną platformę. //reklama --- jeśli zdecydujesz się na nowe konto, możemy zrobić rafa dostaniemy bonusy (więcej info w mojej sygnaturce) --- koniec_reklamy// ja kupiłem podstawię za 11zł na allegro i dodatek za 50zł na kinguin

2) W podstawce max to 50lvl w dodatku 60; mimo to nie do końca rozumiem pytanie, rozwiń.

Jedyne, co teoretycznie możesz robić bez dodatku, a co zostało w nim dodane, to FC Airships. Do tego prawdopodobnie dojdą nowe atrakcje w Gold Saucer z patchem 3.1.

A content 2.X jest duży i, częściowo, ciągle robiony, więc kup sobie samą podstawkę i zobacz, czy Ci gra przypadnie do gustu.

W sumie od zobaczenia czy gra przypadnie Ci do gustu jest 14 dniowy trial na Steam. Dodatek nie jest przymusem, tak na prawdę jedyne co da Ci przed osiągnięciem 50lvla i zrobieniem wszystkich linii fabularnych to dodatkowa rasa Au'Ra, możesz śmiało startować bez niego.

Osobiście również polecam Ci wersję bez steam'a. Dużo lepiej na tym wyjdziesz, na G2A aktualnie możesz kupić podstawkę z 30 dniami gry + dodatek za 60zł, na steam rzadziej masz promocje niż na klucze do wersji z mogstation.

Jedyne, co teoretycznie możesz robić bez dodatku, a co zostało w nim dodane, to FC Airships. Do tego prawdopodobnie dojdą nowe atrakcje w Gold Saucer z patchem 3.1.A content 2.X jest duży i, częściowo, ciągle robiony, więc kup sobie samą podstawkę i zobacz, czy Ci gra przypadnie do gustu.
W sumie od zobaczenia czy gra przypadnie Ci do gustu jest 14 dniowy trial na Steam. Dodatek nie jest przymusem, tak na prawdę jedyne co da Ci przed osiągnięciem 50lvla i zrobieniem wszystkich linii fabularnych to dodatkowa rasa Au'Ra, możesz śmiało startować bez niego.Osobiście również polecam Ci wersję bez steam'a. Dużo lepiej na tym wyjdziesz, na G2A aktualnie możesz kupić podstawkę z 30 dniami gry + dodatek za 60zł, na steam rzadziej masz promocje niż na klucze do wersji z mogstation.

Witam mistrzów czytania ze zrozumieniem, ja pojęcie o grze mam dosyć spore tylko chciałem się zapytać o dodatek :)

Temat do zamknięcia już wszystko wiem, dzięki Nivis.

1. Wiem że w dodatku jest kilka nowych klas, można zacząć grę nimi jak się ma dodatek, czy trzeba lvlować inne żeby zmienić potem? Wiem że np. piratem nie można grać od razu, przed dodatkiem musiałem lvlować inną klasę do 15lvla żeby zacząć grę nim.

2. Jak to jest z tym kupieniem Heavensworda na steamie? Wiem że na g2a jest tanio, ale jest napisane że nie aktywuję tego na steamie. Ale czy da się aktywować na MogStation i potem grać przez steama?