FF XIV pytanie

Otóż od trzech dni jestem szczęśliwym nabywcą tegoż oto mmo, no i mam problem z expieniem. Otóż gram łucznikiem rasa Miqo`te no i mam 21 lvl, skończyłem wszystkie questy jakie miałem i nie mam gdzie expić, sprawdzałem na necie i okazało się że exp najszybciej leci na fate'ach, tylko że te fate'y są dosyć rzadkie, a mi się nie chce czekać 10 minut aż się jakiś na mapie pojawi, biec tam, a jak już dobiegam to jest zrobione 80%. Robienie guildhestów raczej się nie opłaca bo muszę czekać 10 minut aż dobierze osoby, a potem skromna nagroda jakieś 3k expa. Levequesty robię co 12 godzin, bo jest głupi limit. Co robić, gdzie expić?

Tak naprawdę to właśnie dungeony i fate'y dają pokaźnego expa. Poza tym jeszcze daily na low lvl dungeon - zazwyczaj daje chory exp, od razu wbija Ci prawie cały lvl. Jedzenie daje tylko 3% więcej expa no i warto się wylogowywać w miastach, gdzie masz aetheryte to postać sobie "odpoczywa" jak będziesz offline i masz potem zwiększonego expa. Na pocieszenie dodam, że levelując inną klasę DoW albo DoM dostajesz 50% więcej expa aż do momentu zrównania się z poziomem klasy, na której masz najwyższy lvl. Nie opłaca się marnować levequestów na DoW i DoM, najlepiej zostawić je sobie na crafting i gathering, tam dają Ci one nieporównywalnie więcej expa.

Gram na moogle jakby coś.

EDIT: jeszcze hunting log opłaca się robić, zwłaszcza grając pierwszą postacią, bo niejako gra sama prowadzi Cię za rękę, gdzie masz dalej iść - zabijasz wyznaczone mobki i dostajesz za nie bonusowego expa + kasę

No właśnie do dungeonów nie mogę wejść bo wymagają ukończenia jakiegoś questa, przynajmniej ten dungeon na mapie center shroud czy jakoś tak. I to normalne że lvle wbija się tak wolno? W grze mi ktoś napisał że lvl cap wbija się od 10 do 20 dni, ja gram już 3 dzień i wbicie jednego lvla to jakieś 1-2 godziny łażenia.

10 dni to jak gonisz end game na siłę, ja max level wbiłem na sam koniec 30 dni które dostałem z grą i nie żałowałem wydanych pieniędzy, tylko tego, że w chwili obecnej nie mam jak przedłużyć...

A co do expienia, to pierwszą klasę spokojnie przepchniesz do wysokich leveli Main Story Questami, uwierz mi, że czy tak, czy tak będziesz je musiał robić, żeby mieć wstęp do dungeonów/raidów + hunting log, a ok 30-35 jak to zwolni, to można spokojnie zacząć farmienie FATE

Aha, no to i w sumie dobrze, nie lubię gdy lvl cap wbija się w kilka godzin, dzięki za odpowiedzi.

Otóż od trzech dni jestem szczęśliwym nabywcą tegoż oto mmo, no i mam problem z expieniem. Otóż gram łucznikiem rasa Miqo`te no i mam 21 lvl, skończyłem wszystkie questy jakie miałem i nie mam gdzie expić, sprawdzałem na necie i okazało się że exp najszybciej leci na fate'ach, tylko że te fate'y są dosyć rzadkie, a mi się nie chce czekać 10 minut aż się jakiś na mapie pojawi, biec tam, a jak już dobiegam to jest zrobione 80%. Robienie guildhestów raczej się nie opłaca bo muszę czekać 10 minut aż dobierze osoby, a potem skromna nagroda jakieś 3k expa. Levequesty robię co 12 godzin, bo jest głupi limit. Co robić, gdzie expić?