FFXIV:ARR czy TESO?

Siema, zastanawiam się którą grę kupić ale nie mogę się zdecydować. Jeśli możecie podajcie mi wady/zalety obydwu tych gier.

W TESO nie gram, więc się nie wypowiem, ale co do FFXIV:

-Ogromny świat z niesamowitą grafiką

-Dobra historia i lore

-Masa klas wraz z braniem skilli od innych (cross-class skills)

-Housing z ogródkiem i trenowaniem mountów

-Ogrom dungów (4osobowe), triali (1bossowy rajd na 8 ludzi), Coil of Bahamuth (rajd z 4 bossami na 8 ludzi) oraz rajdy na 24osoby.

-Poziom trudności zależny od preferencji gracza - jak chce się tylko bawić to triale mają niższy poziom trudności, nieco trudniejszy jest Coil of Bahamuth, hardcore to coil na poziomie Savage (chyba na razie padły tylko 2/4 bossy, a jest jakoś od czerwca)

-Częste update z masą contentu

-Dużo graczy, dojrzałe community, chociaż nieco skąpe (Auction House jest nieziemsko drogi)

-PvP jest słabe. Jest, ale mało kto chodzi.

Ja mogę Ci polecić FFIX:ARR . W teso grałem tylko na Becie. Mnóstwo craftu, raidy, dungi, jeszcze więcej klas/profesfji. Mega tło fabularne CUDOWNA grafika i dźwięk. Jeżeli lubisz gry nastawione na raidy i team play w party to gra na pewno Ci się spodoba. Jedyny minus to na pewno PvP którego praktycznie brak :)

A gdzie najlepiej kupić key'a ?

http://www.keye.pl/games/buylistsearchgame/game/356

W sumie żeby nie zakładać oddzielnego tematu to zadam Ci kilka pytań Tay. Po 1. czy jeżeli mam konto ze starej wersji (Zwykłego FFXIV), to nie muszę już kupować tej wersji gry za 75, czy muszę? Następnie, czy te kody z keye.pl są na steam? Dodatkowo, czy nie ma już czegoś takiego, że oddzielnie wykupuje się jakby postaci do gry? (Przed rebirth było coś takiego, że płaciło się oddzielnie za postaci).

Bierz FF się nie zastanawiaj nawet :)

W sumie żeby nie zakładać oddzielnego tematu to zadam Ci kilka pytań Tay. Po 1. czy jeżeli mam konto ze starej wersji (Zwykłego FFXIV), to nie muszę już kupować tej wersji gry za 75, czy muszę? Następnie, czy te kody z keye.pl są na steam? Dodatkowo, czy nie ma już czegoś takiego, że oddzielnie wykupuje się jakby postaci do gry? (Przed rebirth było coś takiego, że płaciło się oddzielnie za postaci).

Co do pierwszego pytania to nie wiem, a do drugiego to ff xiv na steam to tylko launcher, kupując klucz na steam dostajesz podstawkę+30 dni gry, tak samo możesz kupić podstawkę na keye.pl i aktywować to na steamie, też dostaniesz konto w grze. Czas gry masz na całe konto, jest możliwość dokupienia sobie czasu na dwa dodatkowe retreinery(dwa masz za darmo w grze), ale nie opłaca i nikt chyba tego nie robi.

1. Wydaje mi się, że nie, ale dla pewności zaloguj się na mog station, wszystko się wtedy wyjaśni.

2. Nie wiem, nie używam Steama.

3. Cała gra jest za darmo. W opcji dodatkowego zakupu jest:

-mount Sleepnir

-kilka petów

-zmiana wyglądu postaci (jedną zmianę dostajesz za free za kupienie suba)

-zmiana nicku

-zmiana świata

-każdy retainer powyżej 2

Nie chcę ryzykować, więc zapytam się jeszcze dla upewnienia, jeżeli tak wygląda moje konto:
http://puu.sh/cVBkp/a01578e2d3.png
To muszę kupić tylko subskrypcję? Bo dla przykładu konto DEMO, w którym wiem na 100%, że potrzebne jest wykupienie samej gry - wygląda zupełnie inaczej. Tutaj już nie jestem pewien, bo niby jest, że inactive i Days Subscribed: 0 (tak jakbym musiał tylko subskrypcję kupić), ale z drugiej strony "Account Type: None", trochę tego nie rozumiem. x_x

PvP - ESO

PvE - FFXIV

Musisz kupić. Widzisz na górze napis "Add Windows License". Jeżeli posiadałbyś zakupioną grę okienko wyglądałoby tak:

Na moim koncie z bety mam napisane tak samo jak ty:

Jeżeli masz skan klucza produktu pisz do SE. Może oni bardziej pomogą.

Normalnie, jako Legacy player, masz dostęp do tańszego abonamentu (10$).

Dobra ogarnąłem (miałem starą wersję gry na innym koncie, już wszystko jest w porządku i kupiłem abonament na 2 miesiące).

Teraz pojawia się drugi problem, serwer Moogle jest zablokowany przez przeludnienie, a wszyscy polecają mi, żeby grać na nim. Ile średnio czasu może potrwać taka blokada? Bo szkoda schodzącego abonamentu, a nie chcę grać na innym serwerze, kiedy wszyscy grają na tym.

Graj na którym serwerze chcesz. Moogle jest popularny, bo mnóstwo tam polaków, ale jest wiele innych dobrych serwerów. Na Lich'u chyba była nawet licząca się polska gildia, ale nie jestem pewien.

Natomiast co do tworzenia na Moogle musisz być cierpliwy i próbować. Zazwyczaj kiedy jest najmniejsza ilość graczy, czyli w godzinach porannych można wbić.

Z tego samego powodu nie gram na Moogle - szkoda suba.

Tak więc zaczynam gre na Cerberusie. :P Dzięki za radę.

Jeżeli nie masz parcia na granie z polakami, to nawet tego nie odczujesz. Poważny content, czyli CoB czy Primal EX i tak i tak będziesz robił z gildią, a pug jest dobierany z różnych serwerów, więc może się nawet zdarzyć tak, że będziesz miał party, którego członkowie są z innych serwerów.

Nie, nie mam. Już znalazłem angielskie FC, które jest bardzo pomocne i ludzie aż sami się pchają żeby udzielić wsparcia (community w gracy P2P <3). Zakochałem się w grze już od pierwszych minut, polecam każdemu. :D

Siema, zastanawiam się którą grę kupić ale nie mogę się zdecydować. Jeśli możecie podajcie mi wady/zalety obydwu tych gier.