Witam, mam problem z lagami. Nie są to normalne lagi, podczas gry nie mam żadnych problemów, dopiero zaczyna się jak idę na jakąkolwiek instancje. Co jakiś czas dostaje takiego laga paro sekundowego, po czym jak w przyspieszonym tempie wszystko wraca do normy. Zdarza się to na każdej instancji, po parę, paręnaście razy. Z żadną inną grą tak nie mam. Jest to bardzo irytujące, bo przez to padam. Wie ktoś czy jest jakiś sposób na to?
Ffxiv lag
ale robi ci się to od samego początku czy np od dzisiaj?? Jaki world itp. troche wiecej informacji potrzebujemy
druga sprawa problemy mogą się pojawiać przez to ze aktualnie przygotowują się do wrzucenia nowego dodatku itp
Te parę miesięcy temu kiedy grałem, nie mialem czegoś takiego. Zauważyłem to parę dni temu gdy pierwszy raz poszedlem na instancje po przerwie. Gram na phoenix. Jest tak na każdej instancji i dosyć często. Bardzo to irytuję.
hmm dziwne bo gram tez na phoenix i nie mam lagow...spróbuj zresetować rooter, sprawdź czy ci się jakieś porty nie poblokowaly itp
Jak z twojego końca czyli Router, internet, komputer masz wszystko OK to albo mogło coś ci się posypać w plikach gry albo zbugowałeś jakoś grę że masz teraz taki bład i tylko ty to masz. Proponuje napisać do działu technicznego gry i przyszykować sobie DXdiag pliczek podstawa i nagrać jakiś materiał dla supportu by mogli to jakoś odtworzyć byś ty i inni już tego problemu nie mieli Aha i postaraj się im napisać w jakich okolicznościach tak ci się stało i najlepiej kiedy przynajmniej dzień by mogli w logach twojego konta sprawdzić
Oynoki, mi to wygląda na typowe zatkanie gdzieś na łączu do ciebie. Ginie ramka TCP, potem jest kilka sekund przerwy, serwer resetuje okienko transmisji i ponawia wysyłkę pakietów - dostajesz od razu całą paczkę zaległych i wtedy masz ten efekt przyspieszenia. Albo masz straty na łączu, albo zapchane jakimiś innymi usługami - co też powoduje stratę pakietów.
@Chrobrek Jakiś pomysł co mógłbym zrobić? Póki co, kupiłem nowy kabel(używałem wifi), zresetowałem router i zacząłem używać Mudfisha. Spadła ilość tych lagów, ale niestety nie spadła do 0. Przez co gdy dostanę tego laga na bossie to leże, bo nie wiem gdzie uderzy.
Grubsza sprawa. Musiałbyś sprawdzić łącze do netu od swojego dostawcy. Jakieś pingi na drugą stronę, transfery na dużych plikach, czy tam nie rwie. Jakiś MTR do tego. Jak wyjdzie, że coś się dzieje, to zgłaszać do dostawcy.
Tylko nie rozumiem czemu mam tak tylko w tej grze i tylko w instancji. Nigdzie indziej tak nie mam, robiąc questy żadnych wcin, w miastach też. Tylko w instancji.
Gra ma inną częstotliwość synchronizacji danych w zależności od tego, gdzie w niej jesteś. W instancjach zwykle jest częściej i więcej danych.
Zrób tak, znajdź swój serwer i jego IP: http://arrstatus.com/
Uruchom ping na komputerze na to IP (z opcją -t żeby chodził cały czas) albo lepiej, zainstaluj sobie WinMTR i to puść. Zapamiętaj czasy, nie powinny być duże i do tego powinny być stabilne. Jeśli na starcie już coś pływa po kilkunastu sekundach obserwacji - to jest problem.
Graj, jeśli zauważysz znów zwolnienie - przełącz się na okno pinga/WinMTRa i sprawdź, co tam widać. Jeśli tam jest OK - to coś się dzieje w samym kompie. Jeśli nie jest ok - coś poza nim. Dalsze działania to:
- wykluczenie, że to coś u ciebie: wyłączasz wszystko, co korzysta z netu, przełączasz się z WiFi na kabel, zmieniasz kabel na wszelki wypadek na inny itp.
- jeśli wyczerpałeś możliwości - zgłaszasz temat do dostawcy netu, podając jakieś konkrety (do jakiego IP masz problem + zrzuty z WinMTRa)
Witam, mam problem z lagami. Nie są to normalne lagi, podczas gry nie mam żadnych problemów, dopiero zaczyna się jak idę na jakąkolwiek instancje. Co jakiś czas dostaje takiego laga paro sekundowego, po czym jak w przyspieszonym tempie wszystko wraca do normy. Zdarza się to na każdej instancji, po parę, paręnaście razy. Z żadną inną grą tak nie mam. Jest to bardzo irytujące, bo przez to padam. Wie ktoś czy jest jakiś sposób na to?