Filmy krótkometrażowe / amatorskie

Jak w temacie, jeśli znacie takowe i waszym zdaniem są warte uwagi dodawajcie je wraz z linkami gdzie można je obejrzeć. Na początek dodam takie tytuły jak:

The Hunt for Gollum

Niemalże czterdziesto minutowa, amatorska produkcja. O czym? Sam tytuł chyba nie zostawia wątpliwości, że film odnosi się do "Władcy Pierścieni". Naprawdę świetna, polecam.

Link:

Alien vs Predator: Redemption

Od fanów, dla fanów, a dokładniej od Alexa Popova, film z 2010 roku, fajny pomysł na tła i jeszcze lepsze wykonanie.

Link:

part 3

Alive in Joburg

Czyli sześciominutowa produkcja, dzięki której cztery lata później Neill Blomkamp nakręcił "Dystrykt 9", dzięki niej również i odtwórca głównej roli, Sharlto Copley

zadebiutował na dużym ekranie.

Link:

Katedra

Animacja Tomasza Bagińskiego, w 2003 roku nominowana do Oskara.

Link:

Vincent

Kolejna animacja, tym razem autorstwa Tima Burtona, pomimo 29 lat na karku dalej wygląda świetnie, ba! Całość tworzy niesamowity klimat.

Link:

Pies Andaluzyjski

Niemiecki film z 1929 roku, kino surrealistyczne w które wkład miał sam Salvador Dali.

Link: Niestety nie podam,film jest przeznaczony dla widzów dorosłych, więc link był by tu nie na miejscu.

Dodam jeszcze, że jeśli chodzi o filmy dokumentalne, to wspomnieć tu również wypada o Krzysztofie Kieślowskim.

Z wymienionych widzialem tylko Vincenta (avatar) i Psa andaluzyjskiego. Oba bardzo mi sie podobaly, a to z roznych powodow. Sam vincent zachwycil mnie animacja, muzyka, opowiedziana historia na pograniczu snu i klimatem, ktory idealnie wpasowal sie w moje gusta. Utozsamiam sie z Vincentem i raz na jakis czas lubie obejrzec ten krotki film i do tego was wlasnie zachecam.

Pies andaluzyjski to zupelnie inna bajka. Surrealizm czysta geba, a ze ja nie jestem dosc wrazliwy artystycznie, tak filmu prawie wcale nie zrozumialem, a w przyplywach frustracji zastanawialem sie czy aby bylo tam co do rozumienia :/ . Pewnie i bylo, ale film chyba powinno sie odbierac zmyslami i dac sie zwyczajnie poniesc odczuciom a te ciezko opisac. Mimo to- polecam, sam dalem filmowi 7/10 na FW i pewnie noty tej nie zmienie ; p.

Od siebie dodam dwa filmy:

Skhizein

http://www.youtube.com/watch?v=UkiPrd-iH6Y part 1

http://www.youtube.com/watch?v=gv-h0LT5U...re=related part 2

i

Father and Daughter

http://www.youtube.com/watch?v=yjlkl_8TBoY

Może to nie tak dobre jak wymienione wyżej, ale powstało coś takiego jak Beyond Black Mesa. Jak nazwa sama wskazuje ma to związek z Half-Life. Widziałem takich kilka dobrych filmów, ale tytuły mi pouciekały. Jak coś sobię przypomnę, dam znać ;)

Z wymienionych widzialem tylko Vincenta (avatar)

Domyśliłem się ;)

Nie wiem, czy to co tutaj wymienię zalicza się do filmów krótkometrażowych, ale znalazłem coś takiego jak Salad Fingers. To dosyć dziwna animacja, całkiem ładnie mi pojechała po psychice. Seria liczy 9 odcinków jeśli się nie mylę.

jak ktoś chce mogę na pw podać linki do niektórych animacji. Z podanych jedynie widziałem katedrę, a z filmów animowanych (nie jest to film krótkometrażowy) muszę polecić The Secret of Kells, zachwycił mnie świetnym wykonaniem, budowaniem klimatu, poprzez zmianę barw i tonacji.

Jak w temacie, jeśli znacie takowe i waszym zdaniem są warte uwagi dodawajcie je wraz z linkami gdzie można je obejrzeć. Na początek dodam takie tytuły jak:

The Hunt for Gollum

Niemalże czterdziesto minutowa, amatorska produkcja. O czym? Sam tytuł chyba nie zostawia wątpliwości, że film odnosi się do "Władcy Pierścieni". Naprawdę świetna, polecam.

Link:

Alien vs Predator: Redemption

Od fanów, dla fanów, a dokładniej od Alexa Popova, film z 2010 roku, fajny pomysł na tła i jeszcze lepsze wykonanie.

Link:

part 3

Alive in Joburg

Czyli sześciominutowa produkcja, dzięki której cztery lata później Neill Blomkamp nakręcił "Dystrykt 9", dzięki niej również i odtwórca głównej roli, Sharlto Copley

zadebiutował na dużym ekranie.

Link:

Katedra

Animacja Tomasza Bagińskiego, w 2003 roku nominowana do Oskara.

Link:

Vincent

Kolejna animacja, tym razem autorstwa Tima Burtona, pomimo 29 lat na karku dalej wygląda świetnie, ba! Całość tworzy niesamowity klimat.

Link:

Pies Andaluzyjski

Niemiecki film z 1929 roku, kino surrealistyczne w które wkład miał sam Salvador Dali.

Link: Niestety nie podam,film jest przeznaczony dla widzów dorosłych, więc link był by tu nie na miejscu.

Dodam jeszcze, że jeśli chodzi o filmy dokumentalne, to wspomnieć tu również wypada o Krzysztofie Kieślowskim.