Final Fantasy XIV A realm reborn. Czy opłaca się zacząć?

Witam. Jako że są już wakacje to postanowiłem poszukać jakiegoś nowego mmorpg na wieczory. Moją uwage przykuło Final Fantasy. Obejrzałem kilka filmików, przeczytałem kilka recenzji. I fakt, gierka wydaje się całkiem spoko. Jednak główną obawą jest ilość graczy. Czy jest z kim grać, czy na serwerach jest pusto? I czy gierka jest faktycznie taka dobra jak wszystkie recenzje opisują, czy wszystko jest podkolorowane.

Z góry dzięki. Pozdrawiam

Szymqq. ;)

Graczy jest od zawalenia, jak nie polską gildię, to zawsze znajdziesz jakąś anglo-języczną. Tak samo nie ma problemu z dungeonami, bo wyszukuje ludzi między serwerami. Nie musisz się martwić o ilość graczy, szczególnie po wyjściu dodatku. Tak, gierka jest genialna. Opierając na moim doświadczeniu z MMO (Wiele lat, dziesiątki, jak nie setki tytułów) stwierdzam, że ta gra należy do najlepszych, nie tylko dla fanów serii, nic nie jest podkolorowane (I tutaj znowu, szczególnie po wyjściu dodatku, przez co najmniej kilka miesięcy będziesz miał co robić, może nawet lat).

Obecnie wyszedł dodatek, nie ważne o której się logujesz, na 90% europejskich serwerów masz kolejki (po minutę, 2, ale są). Ludzi masa, wszędzie. Czy to na low-levelowych mapach i dungach, robiąc nowe klasy albo kończąc relica przed 3.05, czy end-game - to samo. Dzisiaj jeszcze wszedł nowy rajd, Alexander Normal, to już w ogóle.

Tak, jest dobra. Ma wady, jak przeciętne PvP czy "brak dynamiki" (o tym mówią tylko Ci, co nie byli na żadnym rajdzie), ale poza tym - nic nie można jej zarzucić.

No, no. Jutro widzimy się na serwerach. :P Dzięki wielkie za odpowiedzi.

Mam pytanie. Jest jakiś serwer gdzie polacy są "umówieni" by grać?

Największy serwer to Moogle. Jest on ogólnie, największy, polaków też sporo. Ale np. na moim crap serwerze, Phoenix, widziałem polską FC z 40ludźmi. Więc raczej wszędzie kogoś znajdziesz.

Na moogle z tego co wiem sa 3 wieksze polskie gildie SeeD , Mirai , Ronin . Na pheonixie chyba jedna Husaria o ile sie nie myle

Might Tay, zapomniałeś dodać, że w godzinach popołudniowych na większości serwerów Europejskich jest zablokowane zakładanie nowych postaci ze względu na przeludnienie. A co do tego polecam najpierw pograć na trialu, wbij ten 20lv i zobacz system craftu, do tego wcale gra nie jest taka droga bo 40zł to nie taki duży pieniądz aby zobaczyć czy dalej się będzie chciało grać.

Witam , jak zagrać w ową Grę? Czy jest płatna ? :unsure:

Jest płatna. Najpierw możesz spróbować triala na 14 dni chyba z ograniczeniem do 20 lvl. Kupić trzeba podstawkę, która ma z tego co pamiętam 30 dni grania w pakiecie, na allegro chyba nawet po 25 zeta chodzą... Potem jest abonament, około 70-80 za dwa miechy. No i jest dodatek, ale go warto kupić dopiero jak skończy się fabułę z podstawki i dojdzie do do lvl capa. Na té chwilę dodatek to wydatek około 100pln. Czy warto? Tak.

Kupiłem gierke na steam, zalogowałem się i nie mam serwera Moogle, phoenix... One są jakoś zablokowane czy co?

Nie mam pojecia jak działa wersja steamowa, na normalnej wersji wszystkie serwery są widoczne, jedynie może być blokada na tworzenie nowych postaci. A zmieniałeś Data Center na Chaos? Bo tam są właśnie te serwery, o które pytasz.

O dzięki wielkie. Zmieniłem w Data Center i są widoczne. Dzięki jeszcze raz. :)

Witam. Jako że są już wakacje to postanowiłem poszukać jakiegoś nowego mmorpg na wieczory. Moją uwage przykuło Final Fantasy. Obejrzałem kilka filmików, przeczytałem kilka recenzji. I fakt, gierka wydaje się całkiem spoko. Jednak główną obawą jest ilość graczy. Czy jest z kim grać, czy na serwerach jest pusto? I czy gierka jest faktycznie taka dobra jak wszystkie recenzje opisują, czy wszystko jest podkolorowane.

Z góry dzięki. Pozdrawiam

Szymqq. ;)