Final fantasy XIV klasy

Mam pytanie do ludzi co już w tą grę grali. Grę zamówiłem i spodziewam się jej w poniedziałek.mam pytanie co do klas. N a oficjalnej stronie FF widziałem ,że jest podział na rodzaj klas disciples of war, disciples of magic, disciples of the hand i disciples of the land. I tu się nasuwam moje pytanie czy od początku mogę stworzyć postać z każdego rodzaju tych klas? Czy ttylko z dwóch pierwszych(war i magic)? Bo może to jest na zasadzie jak w papierowym warhammerze ,że na początku gramy jedną klasą a potem po zakońćzeniu schematu rozwoju bierzemy drugą klasę która była niedostępna dla nas przy zakładaniu postaci.

Disciples of War i Magic to klasy bojowe i tylko te możesz wybrać przy tworzeniu postaci. Po ukończeniu class questa na 10lvl możesz wybrać Disciple of Land. Co więcej, twoja postać może posiadać każdy dostępny w grze Disciple każdego rodzaju.

Dodatkowe info do powyższego ;D

Na początku wybierasz sobie jedną klasę bojową- co warunkuje twoje startowe miasto (i pierwszą część fabuły) - gdy nabijesz 15 lev w tej klasie dostajesz "pozwolenie" na dowolne zmienianie pomiedzy klasami - i od tego momentu możesz już ćwiczyć wszystko

Niestety w FF14 ARR uwzięli się by pozmieniac praktycznie wszytskie znane terminy na różne dziwne :P

Disciples of Hand - to w innych MMO rodzaje craftu

Disciples of Land - to w innych MMO rodzaje gatheringu (zbieractwa)

Kalsy bojowe po wejściu na 30 poziom w klasie głównej /15 poziom w drugiej klasie mają klase zaawansowaną(czyli Job) - co powiedzmy odpowiada awansowaniu w Warmłotku (Najemnik-Kapitan Najemników)

http://ffxiv.consolegameswiki.com/wiki/Jobs

Jak to zmieniać klasy? Np. z lancera moge zmienić na archera? I mogę zmieniać ile chce? I rozumiem ,że skille się resetują? :D

Możesz mieć na danym serwerze tylko 1 postać a na tej postaci rozwinięte wszystkie klasy. Wygląda to tak, że nosisz przy sobie eq dla każdej z nich w zależności od tego, jakiej broni używasz, taką masz klasę. Po prostu idziesz się najpierw zapisać do gildii danej klasy. Tam dostajesz pierwszą broń i już masz odblokowaną inną klasę :) Mało tego, dla każdej klasy możesz sobie inaczej przypisać punkty do statystyk.

Jeśli chodzi o profesje, to te odblokowujesz na zasadzie 30 lvl głównej klasy + 15 lvl klasy dodatkowej, wracasz do klasy podstawowej i dostajesz quest na zdobycie joba i kamienia, który musisz na siebie założyć, by z np. archera stać się bardem.

Tworząc postać wybierasz tylko z disciples of war i d. of magic. Pamiętaj też, że różne klasy zaczynają grę w różnych krainach!

I jeszcze dodatkowo: zmieniając klasę możesz dostać bonus do expa. Jest on przyznawany na zasadzie różnicy między obecnym lvlem klasy, na którą przeszedłeś i najwyższym lvlem zdobytym na innej klasie i wynosi on 50%. A tak bardziej obrazowo: masz gladiatora na 30lvlu i tworzysz sobie arcanistę. Dopóki nie osiągniesz arcanistą 30 lvla (czyli takiego samego jak gladiator), dostajesz dla niego dodatkowy exp. Jak wbijesz nim 30, to znika, chyba że znów podbijesz lvl poprzedniej klasy. Lvl maksymalny to 50.

Dobra rozumiem można mieć każdą klasę ale expi się od początku jeżeli się wybiera drugą :D

Mam pytanie do ludzi co już w tą grę grali. Grę zamówiłem i spodziewam się jej w poniedziałek.mam pytanie co do klas. N a oficjalnej stronie FF widziałem ,że jest podział na rodzaj klas disciples of war, disciples of magic, disciples of the hand i disciples of the land. I tu się nasuwam moje pytanie czy od początku mogę stworzyć postać z każdego rodzaju tych klas? Czy ttylko z dwóch pierwszych(war i magic)? Bo może to jest na zasadzie jak w papierowym warhammerze ,że na początku gramy jedną klasą a potem po zakońćzeniu schematu rozwoju bierzemy drugą klasę która była niedostępna dla nas przy zakładaniu postaci.