Final Fantasy XIV

Witam społeczność MMORPG.org ^^ (oficjalnie nie ;p)

To ten no;p po 1sze zastrzegam sobie w tym temacie glupie komentarze i oceny ktore sa zbedne i nie potrzebne

A teraz sedno Kto chce pograc w FFXIV? bede gral od nowa gralem wczesniej ale przestalem bo czekalem na patch 1.2 ktory juz sie ukazal (patch note jak zawsze dlugosci ksiazki) a juz w testach jest 1.21 (kolejna ksiazka patch note)

wiec chertnych zapraszam

to ona b2p czy p2p, bo rozne rzeczy slysze

jaka cena?

gra jest B2P i pewnie zostanie tak do 2.0 (nie moge sie doczekac tych zmian)

mial byc p2p od 1.2 ale dalej jest b2p na allegro z 50 zl kosztuje niedlugo ma byc server merge i nowy content (tu sa planowane zmiany w 2.0 http://forum.square-enix.com/ffxiv/threads/27154-Important-Announcement-from-the-Devs!!?p=400289&viewfull=1#post400289)

kazdy patch a wychodza co 3 tyg ma mniej wiecej tyle zmian http://forum.square-enix.com/ffxiv/threads/32606-patch1.20-Patch-1.20-Notes do tego patcha ukazaly sie juz werce A B i C

gra nie jest super szybka walka przypomina FFXII ale prezetuje przepiekny swiat i wiele mozliwosci sa materie i synthesis

hmm to zalezy jak z tym b2p/p2p bo najzwyczajniej w swiecie gram za malo czasu zeby kupywac abonament a do tego nie zarabiam, dchodzi do o tego mam drewnianego kompa, ale skyrim bez lagów na mid chodzi wiec moze na cos sie przyda xD, zaraz sobie obczaje

sam świat FF bardzo mi się podoba, system klas jest z typowych FF "jobów"?

tez mam takiego kompa ;p ze bf3 to 40 fps gra jest B2P nie ma abonamentu ktory wroci pewnie z wersja 2.0 czyli koniec tego roku

wlasnie wyczytalem co innego, ten dev napisał że gra bedzie free podczas patchu 1.19 1.20 ktore mialy byc dosc przełomowe, potem rozpocznie sie P2P, przynajmniej na to wychodzi, z drugiej strony nie chcą otwarcie powiedzieć kiedy i jaką wysokość dadzą

"Why make the billing announcement now?

This is an issue that we spent a lot of time discussing. If we had made the announcement any later, the announcement would have been made close to the release of patch 1.20. We wanted to give customers enough time in between the announcement and the start of billing, and by making the announcement now we were able to provide an additional 2-month free to play period.

As you all know, you will not be able to play FFXIV if you don’t agree to the automatic renewal for billing, even during the free to play period. There is a possibility that players who have stopped playing will not be aware of the billing announcement. As such, there may be players worried that they will be billed without their consent, even though they no longer play the game.

With that in mind, as we stated in our announcement, we decided to stop automatic renewals before we begin billing, and players will have to agree to the terms of automatic renewal again in order to begin billing. However, this does not mean that we thought it would be OK to not make an effort to publicize our announcement because we are stopping automatic renewals.

We knew we would make a big impact with the announcement of the game’s rebirth, so we thought it was a good time to announce the beginning of billing as well. We wanted the players to be able to experience patches 1.19 and 1.20 while the game was still free to play."

@Edit w innych tematach gosciu sie pytal kiedy zrobia P2P, to odopowiedzieli mu... kiedy zobacze ze jest tego wart, do tego chcieli rzucić jakąs cene z kosmosu, to jest niszowa gierka, wiec dowalanie takiego abonamentu jeszcze abrdziej uszczupli serwery

nie no tak a zobacz z kiedy ten tekst jest;p ja aktywowalem i wiem ze jest free ;p jest B2P miala byc P2P od 1.2 ale to sie nie sprawdzilo poniewaz kazdy chce 2.0

nie boj sie ;p Squere ma takie straty ze nie beda podskakiwac graczom wyslali list z przeprosinami do graczy szef wyje*** prawie caly sklad robiacy ta gre i zastapil nowym i sluchaja sie nas teraz mowili ze w FF nie bedzie PvP a jedna ze zmian bedzie large scale PvP ;p

wiesz tez tak myslalem, a i date tez widzialem, kiedy wychodzi 1.21? bo jesli jakis tydzien to moge poczekac, jesli miesiac to raczej bym się teraz zdecydował ;p

znalazłem na allegro za 43zł, tak więc cena nie jest raczej wysoka, nawet jesli mialbym pograc przez 1-2miesiace

wiesz jak tam z wbicie lvl capa? ile czasu srednio zajmuje? bo jesli około 100h+ to kiepsko ;/

@Edit @up i tu widzisz ze jest problem bo quare enix to porzadne studio, jednak za bardzo zadziera nosa, na temat mmo to oni duzo nie wiedza,

hmm miałem oferte klucza poe za 25zł, jakbym tak sellnał (ale sie gosciu zmył) to już bym sciągał klienta :D

tam nie ma lvl capa ;p 1 postacia mozesz miec cap 50 lvl na kazdym jobie;p tylko ze jak grasz za dlugo 1 jobem masz kary w expie

http://massively.joystiq.com/2012/01/30/newest-final-fantasy-xiv-producers-letter-talks-patch-1-21-rele/

a to co wniesie http://forum.square-enix.com/ffxiv/threads/36474-Letter-from-the-Producer-XXIV-%2801-30-2012%29

no, czyli jest ten typowy system jobow z FF,

@edit faktycznie jak coraz wiecej czytam tych notek to mam wrazen ze ten 1.20 patch byl takim failem reklamowym, i nie przyciagnal tylu klientow ilu by chcieli

dlatego stawiaja ja ten 2.0 pod koniec roku

tak

tu masz billing http://lodestone.finalfantasyxiv.com/pl/topics/fees1112jklasdwryopemeopw.html

A czy do grania wymagane jest potwierdzenie kartą kredytową/pre-paidem? (niby gra B2P, jeszcze, ale przecież była p2p wcześniej, nie?). Zawsze wzbraniałem się przed kartą, a jak już ją użyłem, to zaatakowali konta Trion'a, gdzie właśnie użyłem karty do Rifta -.-

13€ rozbój w biały dzień nawet dla tych z innych krajów..

wg. diagramu na tej stronce co podałeś to do konca lutego bedzie free a potem P2P, a do tego trzeba odrazu dać im znac że bedziesz placil, bo inaczej nie zagrasz

potrzebna karta

czekajcie... sam sprawdze czy jest za free i zaraz wam powiem

dobra zle zrobilem... bylo sprawdzic a nie wiezyc forum gra jest za 9 99 euro miech

to sobie wykopali grób, ta gra jest zbyt niszowa, do tego ma już zepsutą reputacje, choc same systemy różnia się od innych mmo, to jednak uniwersumklimat moze odpychac duzo ludzi

jestem fanboyem FF ale tez tak sadze jest za wczesnie na takie ruchy...

widzisz, ja to fanboyem bym siebie nie nazwał, ale ten klimat i uniwersum są naprawde świetne i je lubie, dlatego szkoda mi tego. jakbym grał przynajmniej po 1-2 dziennie to moze bym kupił abonament( w co watpie bo gram baaaardzo roznie) , ba moze nawet pozniej bym kupowal go in-game za kase w grze, ale 50zł? za to? oj nie bardzo

@Edit do tego nie wiadomo czy nie dowala itemshopa jakiegos, nawet z takimi glupotami jak exp boosty etc. nie wplywajacymi na same statystyki postaci i PvP, ale jednak

nie no co prawda to prawda FF jest bogiem fantasy takiego swiata nie ma i nie bylo ale co prawda to prawda SE jest zbyt zachlanne

wiesz co, chyba sobie narazie sciagne maple story :D , zobacze czy tam dalej taki super grind, jesli bedzie to watpie ze zostane na dluzej xD

zobaczymy co bedzie z FF, bo teraz to jedna wielka niewiadoma, a szkoda bo chetke mialem od dluzszego czasu