Final Fantasy XIV

Cześć :) Słuchajcie, mam dylemat czy kupić FF XIV. Czy osoba, która nigdy nie była związana z owym uniwersum ma czego szukać w tej produkcji? Sam gameplay mi się podoba, jedyne co może odstraszyć to brak Voice Actingu.

Jeśli chodzi o abonament, jak się mają sprawy? Jestem zmuszony płacić co miesiąc te 50zł, czy tam co 2 miesiące 80zł czy są inne możliwości?

abonament jak abonament, placisz co miesiac + musisz wykupic podstawke/dodatek(1szy miesiac jest za free przy kupnie jak dobrze pamietam(

voice actingu nie ma poniewaz gracze sobie tak zazyczyli, zeby oddawalo bardziej klimat serii FF/jRPGów w której nigdy postacie nie ''mówią'', czytamy tylko tekst.

co do gry, jeśli nie jesteś zaznajomiony z FF to nic takiego, sama gra wprowadzi Cię w świetnąprzygode a gameplay nie wymaga znajomości niczego z poprzednich serii. Dodatki z Finali to tylko takie smaczki dla fanów tej serii :D polecam jak najbardziej :)

aa i jesli nie jestes pewien czy twoj komp ''udzwignie'' ffa to radze najpierw triala pobrac, bo szkoda marnowac hajsu :P

jesli nie zadziala to polecam FF XI ^^

Abonament wyniesie cie najtaniej 70 zł na 60 dni. Przy zakupie gry masz 1 miesiac gratis + dodatek można kupić już za około 50 zł . Jak kolega wspomniał jest trial 14 dniowy z kilkoma ograniczeniami.

Komp udźwignie na pewno, bardziej mnie interesowało czy nie znając lore mam czego szukać w owej produkcji :P No to zaraz odpalę ściąganie i przekonam się na własnej skórze :)

ok bo widzę ze coś ludzie chyba mają nie tak z kompami ogólnie Voice Acting masz w głównej ścieżce lore...dodatkowo jesteś wstanie ustawić sobie angielskie glosy bądź japońskie...chyba nawet niemiecki i francuski także.

Co do samej gry ja polecę ja każdemu kto chce sobie pograć trochę trudniejszą grę niż to co aktualnie znajduje się na rynku...dungeony się skalują tak ze nawet jak robisz go na maks lvl z gear to twój ilvl i lvl zostaje ustawiony na lvl dungeon co ciekawe nie możesz tam lecieć na tak zwana pałę bo jeśli np zgarniesz za dużo mobków bądź tank nie będzie ogarniał od razu wipe nawet na trashu ..raidziki ciekawe i także trudne

Tak jak Crimson napisał, od kiedy w FFXIV nie ma voice actingu? W każdej "kat scence" postaci ze sobą rozmawiają, jedynie Twój bohater jest niemy.

Lore znać nie musisz, bo żadne Final Fantasy nie jest powiązane z innymi (Oprócz FF:Dissidia, ale to w ogóle co innego xD), poznasz je grając i przechodząc Main Storyline.

Tak jak napisali inni, masz 14 dniowy trial to go ściągnij i sam zdecyduj, czy warto kupić FFXIV, nie ma sensu pytać o coś takiego innych graczy. Każdy fan powie Ci, żebyś kupował, tak samo każdy hejter powie, żebyś tego nie robił.

Dodam tylko od siebie, że gra jest na prawdę wspaniała (I nie mówię tego jako fan samego FF, a jako wieloletni gracz MMO, który grał chyba we wszystkie anglo-języczne tytuły, a nawet kilka koreańskich). Gra jest trudna, wymagająca myślenia i aktywności od gracza, początek może wydawać się wprost przeciwny do tego, ale z czasem się to zmieni, szczególnie podczas Raidów pokroju Coili/Alexów i Triali Ex.

A czy kupno samego dodatku dodaje jakiś czas gry? Grałem po premierze i może warto by było wrócić :)

Nie.

Dodatkowo, jeśli lubisz crafting, to w FFXIV będziesz czuł się jak w raju.

Cześć :) Słuchajcie, mam dylemat czy kupić FF XIV. Czy osoba, która nigdy nie była związana z owym uniwersum ma czego szukać w tej produkcji? Sam gameplay mi się podoba, jedyne co może odstraszyć to brak Voice Actingu.

Jeśli chodzi o abonament, jak się mają sprawy? Jestem zmuszony płacić co miesiąc te 50zł, czy tam co 2 miesiące 80zł czy są inne możliwości?