Final Fantasy

Witam,

Od dłuższego czasu szukam gry MMORPG, która zatrzyma mnie na dłużej. Ostatecznie w puli rozpatrywanych przeze mnie gier został Final oraz TESO.

Zanim zadecyduję co zakupić chciałbym prosić kogoś kto troszkę czasu z Finalem(lub najlepiej obiema grami) spędził by odpowiedział mi na kilka pytań :)

1.Jak to jest z solo grą? Chodzi mi o to czy da radę zrobić wszystkie questy samemu(bossa oczywiście sam klepać nie chcę) czy gra bardziej nastawiona jest na kooperację.

2.Istnieją jakieś subklasy czy wybieram jedną klasę i tego się trzymam do końca?

3.Nie ukrywam, że najbardziej interesuje mnie klasa summonera(tutaj Arcanist), nie chcę jednak robić za typowego supporta lub postać uzależnioną od innych(a z takim summonerem się kilka razy spotkałem). Jak to jest tutaj? Każda klasa jest w miarę równa?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

1. Tak zrobisz wszystkie questy solo bez problemu ( niektore wymagaj wejscia do dunga ale jest duty finder zapisujesz sie i sam zbiera grupe wiec luzik ) . Mocna kooperacja zaczyna sie od rajdow , ktore sa mega wymagajace . Takze dopiero jak bedziesz chcial posmakowac end gamu , wtedy nalezy znalezc grupe z randomami male szanse na zrobienie rajdow.

2. Nie ma subklas ale na jednej postaci mozesz miec wszytski klasy ( wystarczy zmienic np miecz na luk i juz jestes archerem ) ofc lvl po zmianie broni leci od nowa .

3. Summoner jest klasa typowo nastawinoa na dmg nie jest w zadnym stopniu suportem , ma najlepsze aoe w calej grze :) Klasy sa zbalansowane nie ma takich ktore sa "niepotrzebne"

Dziękuję za odpowiedź :)

Mam jeszcze jedno pytanie. Da się wypróbować grę przed zakupem? Wiem, że jest trial, ale za nic nie idzie się zalogować(bez urządzenia z jednorazowym kodem dostępu. Niestety opcja z telefonem jest wyłączona dla osób testujących)

Jest możliwość triala zarówno na steam jak i poza nim, wystarczy zrobić nowe konto z przeznaczoną do tego opcją. Co do "Arcanist" jak już zauważyłes, jest to klasa, każda klasa później zmienia się w job (Czyli klasę już bardziej znaną z innych Final'i). Jednak z Arcanist'em jest troszkę ciekawiej, bo on dzieli się na dwie klasy: Scholar'a (Healer'a) i Summoner'a (DPS) levelując jednego, od razu levelujesz drugiego (Mimo, że to dwa odłamy jednej klasy, to łączy je tylko poziom, rozłożenie statów, skille, hotkey'e i ekwipunek masz oddzielnie na obu klasach), czyli grając summoner'em będziesz mógł w razie potrzeby wypełnić party jako healer.

Summoner ma dobre (wyśmienite) AOE dopiero w dodatku, czyli powyżej 50 poziomu. Do wyboru ma 1 z trzech summonów - tanka, range dps i melee dps. Istotą jego walki jest rzucanie DoT na przeciwników, pilnowanie, by je odpowiednio odnawiać w czasie no i oczywiście kontrola summona (może on atakować automatycznie a może także wykonywać nie-autoataki tylko na Twoją komendę). Plusem jest bardzo duża mobilność tej klasy no i to jak kosi przy PvP (w trybie przejmowania punktów na mapie).

Polecam na YT wyszukać różnice między Summonerem a Black Magem, to powinno dać Ci zarys wiedzy, czego się spodziewać.

A, i to nie jest tak, że jak healer wyjdzie z party to możesz się zmienić w Scholara, czy coś. Teoretycznie możesz używać najprostszego heala, (tak samo jak black mage) żeby próbować ocalić tanka, ale na dłuższą metę to nie tędy droga (no, chyba że mówimy o dungu na ok 30lvl). Małym minusem jest też posiadanie przez Scholara i Summonera takiego samego "drzewka" skilli. Co kilka leveli dostajesz punkt, który możesz dodać do dowolnego statu. O ile dla DPSów najważniejsza jest Intelligence, to dla healera chciałbyś dać większość w Mind.

Levelowanie jest nastawione na granie solo, questy na bank nie skończą Ci się na pierwszej postaci, jeśli ominiesz te, które są np na 4levele niżej niż Twój obecny poziom. A i na dungeony możesz ustawiać się w kolejce, gdzie system znajdzie Ci party.

Polacy podobno grają na Moogle i Phoenixie.

W takim razie dam jej szansę :) Pytanie tylko o to jak wygląda opłacanie abonamentu, idzie gdzieś wykupić na 30 dni czy tylko doładowania 60 dniowe? Znajomy dorwał okazyjnie podstawową wersję(na stronce z paczkami), pograł chwilkę po czym odstawił(brak czasu), nie może więc aktywować jeszcze raz podstawki z 30 dniowym czasem gry.

30 dni z podstawki działa tylko raz. Zazwyczaj kupuje się prepaid na 60 dni, polecam allegro, zwykle kosztuje ok. 80zł a jeszcze nigdy nie miałam problemów. Na 30 dni można kupić tylko przez mogstation chyba, ale tam mają strasznie dziwne te płatności - brak paypala i tylko kilka kart obsługiwali (dawno nic nie kupowałam).

Kiedyś prepaid na 60dni na keye.pl kosztował chyba 75zł, ale najwyraźniej wycofali się z tego, bo już z rok nie mają dostaw.

Witam,

Od dłuższego czasu szukam gry MMORPG, która zatrzyma mnie na dłużej. Ostatecznie w puli rozpatrywanych przeze mnie gier został Final oraz TESO.

Zanim zadecyduję co zakupić chciałbym prosić kogoś kto troszkę czasu z Finalem(lub najlepiej obiema grami) spędził by odpowiedział mi na kilka pytań :)

1.Jak to jest z solo grą? Chodzi mi o to czy da radę zrobić wszystkie questy samemu(bossa oczywiście sam klepać nie chcę) czy gra bardziej nastawiona jest na kooperację.

2.Istnieją jakieś subklasy czy wybieram jedną klasę i tego się trzymam do końca?

3.Nie ukrywam, że najbardziej interesuje mnie klasa summonera(tutaj Arcanist), nie chcę jednak robić za typowego supporta lub postać uzależnioną od innych(a z takim summonerem się kilka razy spotkałem). Jak to jest tutaj? Każda klasa jest w miarę równa?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.