Firma związana z partnerstwem Youtube

Jak ktoś ma smykałkę, to praca marzeń :). Powodzenia.

A ja uważam że po około 5 miesiącach będzie miał już zyski ;)

Tylko wydaje mi się że powinien być to 1 filmik dziennie około 30 minutowy ( dłuższe od razu odpychają większość ) tylko oprócz tych głównych filmików powinny być jeszcze dodatkowe.

1x na tydzień byłby dodatkowy filmik typu. Horrorek we wtorek ( ktoś może kojarzyć Roja ;D )

1x na tydzień te happy chore kułeczka.

1x na tydzień jakiś vlog

1x na tydzień coś śmiesznego. Dla gimbazy ;D

1x na tydzień coś typu gra z widzami ( live )

jeżeli coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to podeślę ;D

Co do autora filmu.

3m kciuki.

Hmm dosyć ciekawy pomysł bo i owszem największy przychód na YT jest z filmików z gier ale mogłbyś też pomyśleć o jakiejś formie partnerstwa z np http://pl.twitch.tv/ i wtedy nie dość że jest nagrywany filmik na yt to poza tym jest dodatkowy profit z streamowania poza tym nie raz i nie dwa sam się spóźniłem na jakiś stream i no cóż przepadło a tak zawsze można sobie to obejrzeć w formie powtórki na YT co jeszcze dodatkowo zwiększy ilość wyświetleń. Poza tym plusem takiego rozwiązania byłaby możliwość lepszego kontaktu z widzami co przywiązało by ich do danej osoby na dłużej. Tak czy inaczej życzę powodzenia jakby co to daj znać ja tam mogę się bez problemu przeprowadzić gdziekolwiek :)

Oczywiscie Laruk masz racje to jest jedna z rzeczy ze tak to ujmę, które odchodzą od głownej linii "produkcyjnej". Tak samo jak dodatkowe sprzedawanie koszulek, kubeczkow itp z logiem firmy zwiększa zyski, tak samo zyski zwiększone zostaną przez Streamowanie, ale nie ukrywajmy że nie ma niczego bardziej zyskownego dla takiej firmy niż konkursy w których można wygrać rzeczywiste nagrody :)))

DOMAKOS -

1. Filmimiki 30-45 minut są dobrą opcją ale tylko na początku, kiedy widzowie cię nie nie znają. Zauważ że większość ludzi z zacięciem biznesowym już teraz nie robi filmików dłuższych jak 10-15 minut. Why? Bo takich filmików możesz poprostu wyprodukować więcej, szybciej, lepiej :)

A co do dodatków.... Happy wheels to nuda jak.. no :). Rojo ma swoje pomysły, jeśli znajde kogoś kto będzie równie śmiesznie darł jape jak on, to czemu nie. Zreszta wiesz każdy pracownik będzie musiał sobie wymyślić swoja postac :) To będzie niemal szkoła aktorska, bo czasem poprostu nie wypada być sobą ;)

Jak tak rozmyslam nad tym projektem, napewno chcesz wiele.

"wazniejsze od rzemiosla jest w to rzemioslo wiara"

Nie lepiej zaczac solo ew. z jakimis bliskimi osobami tak zebys nie ponosil na poczatku zadnych strat, tylko systematycznie dodawal materialy i gdy biznes zacznie sie krecic i wszystko bedzie na sibie zarabiac dopiero wtedy ruszyc z inwestycja ?

Osobiscie tak bym zrobil gdyby to wszystko nalezalo do mnie , bo wydaje mi sie ze otwarcie firmy i start na nowiutkim koncie bez zadnych subskrybentow to skok na bardzo gleboko wode i obawiam sie,ze firma poprsotu by splajtowala w pierwszych miesiacach . Oczywiscie nie wiem jakim kapitalem startowym dysponujesz.

Jakby na to spojrzec z tej strony,ze zaczynamy prace na kanale ktory generuje jakis tam ruch dzienny + ma zaplacze subskrypcji to wszystko nabiera czerwioniutkich rumiencow, a i ta gleboka woda robi sie plytsza :)

No i pamietajmy,ze z dnia na dzien bedzie coraz ciezej bo bum na tego typu akcje mamy juz za soba , ale wkoncu jestesmy ludzmi i tylko wyobraznia Nas ogranicza :)

POWODZENIA !

@up. Boom na tego typu akcje własnie mój drogi nie maleje. Tylko wzrasta. Wystarczy looknać na zagranicznych youtuberow. Pozatym masz racje jeśli chodzi o powolne założenie konta i dodawanie do niego osób. To tez jest kwestia do przemyślenia. Kapitał firmy już po odliczeniu zakupów wymienionych w pp, będzie się wachał w okolicach 70k na same wypłaty dla pracowników. Łączny kapitał firmy wyniesie ok. 100k

W brew pozorom dzięki waszym komentarzom doszedłem do bardzo ważnego odkrycia. Rynek polski jest na tyle słaby że skupie się na ludziach którzy znają obce języki i ruszymy z kopyta poza granice polski. Myślę że ludzie z Angielskim i Hiszpańskim mieli by duże szanse wybicia się na świecie ;)

Postaraj się o pracownika, który mówi po Niemiecku. Ew. Ruski. Są to najpopularniejsze (po za Angielskim i Chińskim) języki na youtube. A przynajmniej tak mi się wydaje.

@up też własnie tak myślę. Pozatym nie umniejszal bym roli języka Hiszpańskiego ;) w końcu to bodajże 3 język najczęściej używany na ziemi :)

Z takiego punktu widzenia to olej angielski i inne jezyki, tylko zajmij sie arabskim, hinduskim i chinskim... Bo to przecierz najczesciej uzywane jezyki na ziemi :P

Arabski? Hinduski? Masz chyba złe informacje ;)

Dialekt Mandaryński, Hiszpański i Angielski ..to są 3 najpopularniejsze jezyki na swiecie

Z tego co się orientuje to najlepszym dochodem na Polskim rynku to znaleźć komika z pasją do gier, dać Mu grać w Minecraft'a niech On osiągnie jako taką ilość subów, następnie paru następnych ludzi którzy zostaną poleceni przez tego komika, a na koniec założyć serwer minecraft'a lub sieć serwerów. Dodać do tego partnera z Twitcha.

ciekawy jestms jeszcze bardzo wynagrodzenia jakie planowalbys dac videomakerowi, jaka stawka ,jak liczone ?Powiedz MartwyTrupie na ile szacujesz poczatkowe wyplaty ?:P

Coż ..ogolnym zalozeniem bylo od 1.5-2.5k zaleznie od posady

Co wy gadacie o filmikach 30-40 minutowych? Tego nikt oglądać nie będzie. Moim zdaniem powinniście zrobić tak

Codziennie każdy z twoich pracowników dodaje 1 filmik 15 minutowy z gry. Do tego 1 15 minutowy filmik z gry w ktora gracie na multiplayerze np:

Battlefield 3 Call of duty Bo2

Nawet minecraft ale coś nowego, polecił bym tobie (ultra hardcore mod) nikt chyba tego na polskim youtubie nie ma. Masz tutaj linka.

http://www.minecraftforum.net/topic/1008473-145-xxxhardcorexxx-mod/ Warto spróbować Nie hejtujcie teraz ze minecrafta. Tej gry oglądalność jest największa nie oszukujmy się. Jeszcze bym wam polecił komentarze do gameplayi. Chodzi o to ze puszczacie gameplay jakieś gry np Battlefielda 3. Opowiadacie rożne rzeczy.

Sam pomysł niby jest dobry, ale zobacz, nawet jeśli planujesz 10 zawodnikom wypłacać po powiedzmy 1.5k złotego, to licz się z tym że przez pierwsze 6 miesięcy (około) będziesz musiał im to wypłacać z własnej kieszeni, + cały sprzęt i reszta o których wspominałeś.To się nazywa inwestycja. Ale. Zanim wyjdziesz na +, czyli w przybliżeniu po tych 7, 8 miesiącach, wasza firma może już splajtować, gdyż w tym wszystkim potrzeba troche szczęścia, chodzi tu o widzów. Kontynuując, musisz po pierwsze mieć kupe hajsu, a po drugie liczyć się z tym że możesz tą kasę, powiedzmy z 60 tysięcy wywalić w błoto. Nie boisz się takiego ryzyka?

Ryzyko jest zwiazane ze wszystkimi przedsiewzieciami :) Nie zaskakuja mnie twoje obliczenia bo mowilem juz o tym gdzies na 1stronie chyba :)

Zdaje sobie sprawe ze przez pol roku moze ciut wiecej bedzie to wsadzanie pieniedzy za darmo ze tak to ujme ...aczkolwiek po tym bedzie mozna stwierdzic czy cos sie ruszy czy nie. Najwazniejszy jest przyrost widzow w ciagu wlasnie tego pierwszego polrocza... potem to juz pojdzie ;) Zdaje sobie rowniez sprawe ze trzeba bedzie zainwestowac w reklame ;)

Witajcie. Jako że po kilku latach zaglądania na to forum, postanowiłem założyć tu konto. Może uda mi się podzielić z wami kilkoma przemyśleniami? Jestem już w wieku takim że należało by zacząć myśleć, co zrobić za chwilę. Zawsze chciałem stworzyć coś dużego, coś czemu mógłbym poswiecić się razem z grupą zapaleńców, może nam się uda pobić pewdiepie w szybkości wzrostu, a może nie. Ale czy nie warto spróbować? Może popełnie jakieś błędy w ogólnym założeniu, które ktoś z was dostrzeże? Było by naprawde miło usłyszeć konstruktywną krytykę. Dobra dość cukrzenia, może przejdziemy do czasu kiedy przedstawię konkretne założenia.

W pełni legalna firma umiejscowiona w pobliżu Olsztyna działająca na zasadach partnerstwa z Youtube/Google.

1. Jak miało by to wyglądać. (czyli z czym się to je)

2. Jak miało by to działać. (czyli jaki sprzęt bedziesz miał)

3. Dlaczego w Olsztynie?

4. Zakończenie tematu.

1. Jak miało by to wyglądać. (czyli z czym się to je)

Tak jak napisałem kilka linijek wcześniej, ma to być w pełni legalna firma działająca w biznesie "rozrywkowym". Pominę w tym tekscie wszystko związane ze sposobem "zakładania" nowego interesu. Chodzi o sam fakt tego że będziemy działać zgodnie z Polskim prawem, będziemy odprowadzać podatki itp. Czego mogą oczekiwać pracownicy od takiej a nie innej firmy? Po pierwsze i chyba najważniejsze, my będziemy im płacić za każdy przepracowany miesiac. Pracownicy dostaną także (niby śmieciową) umowę - zlecenie. Czemu umowa-zlecenie a nie umowa o prace? Prosta sprawa, checie zarabiać wiecej, nie mieć odciąganych składek które zmniejszają waszą wypłatę o horrendalne kwoty? Pytacie o ubezpieczenie? Każdy pracownik będzie miał wykupiony podstawowy pakiet świadczeń medycznych w prywatnych klinikach, powiem wam że jest to dużo mniejszy koszt niż opłacanie bezużytecznej składki zdrowotnej.

Po drugie dostaniecie od firmy cały potrzebny wam sprzęt tj. stacja + monitor + zestaw do wyboru (tj. myszka, słuchawki, klawiatura według własnego uznania). Oczywiście nie ma możliwości wynoszenia w/w sprzętu do domu. Cóż w tej robocie nie zabierzesz pracy ze sobą do domu

:)

Po trzecie firma daje wam miejsce specjalnie do nagrywania. Tak niestety trzeba będzie dojeżdzać do pracy, natomiast firma przewiduje zakwaterowanie członka ekipy na miejscu

:) (zdziwieni? nie wątpię)

Po czwarte z założenia na samym początku chcę posiadać w drużynie 3 osoby do nagrywania filmów, najlepiej ze znajomością ich ciachania i przerabiania do formatu wymaganego na yt oraz 1 osobę która sprawowałą by pieczę nad tworzeniem filmów z technicznego punktu widzenia. Nie ukrywam że w pewnym momęcie tuż przed założeniem firmy będę rozglądał się za ludzmi od grafiki od stworzenia intro i outro. Niestety bede musiał zrezygnować ze wszystkiego co jest sklejką z różnych gier z dodaną muzyczką. Jeśli chcemy się wyróżniać na tle innych ekip trzeba podejść do tego z perspektywy wygranego, a nie na równi z innymi

:)

Po piąte, czyli już ostatnie w tym punkcie każdy ludź odpowiedzalny za nakręcenie filmów jest zobowiązany umową do nakręcenia min 20 filmów (nieważne dłuższych czy krótszych) w miesiącu. Każda nadwyżka będzie skutkowała "premią"

2. Jak miało by to działać (czyli sprzęt itp)

Sprzęt tak jak już wymieniłem w pp 2 w większości będzie dla mnie tworzony przez firmę informatyczną kumpla, z części o najwyższych standardach, natomiast takie części jak mysz, klawiatura, słuchawki, mikrofon mogą zostać wybrane przez graczy. I nie interesuje mnie czy wolisz myszke z tesco za 20 zł, czy jakiegos Razera. Będziesz grał na tym co wybrałeś, tak żeby maksymalnie umilić ci czas przed monitorem. Natomiast co do mikrofonu.. tu jest cięzki orzech do zgryzienia ale celować będę w mikrofony z wyższej półki. Aha żebym nie zapomniał, gry nie będą wybierane losowo. Wy na FB/Tweeterze będziecie wybierać w co który ludź będzie pocinał dla was. Wszystko dla naszych widzów.

3. Olsztyn? WHY?

Sprawa prosta pod względem finansowym. Ziemia jak i budowa jest prostrza i tańsza właśnie w warmińsko mazurskim niż w warszawie. Pod Olsztynem będę miał działke i pół domu za tyle, żeby pod Warszawa kupić o połowe mniejszy kawałek ziemi.

Z żoną i przyszłym dzieckiem byśmy mieszkali w domu + obok osobny domek ew dobudowane pokoje bez dostępu do głównego domu z własną kuchnią itp dla pracowników.

4. Zakończenie tematu

Na koniec może kogo będę szukać, bo w brew pozorom ta praca nie jest dla wszystkich. Może i jesteś koksem w pvp, znasz wszystkie taktyki do pve w wiekszości gier, ale jeśli nie masz wrodzonej charyzmy to daleko nie zajdziesz ani sam ani w firmie. Przykre. Pamiętaj też o najważniejszym, możesz mieć naprawde fajną osobowość, ale jeśli w tym biznesie pieniądze przysłonią ci oczy i stracisz cały "czar" jaki posiadałęś, bez skrupułów się ciebie pozbędziemy. Dlatego będziemy tworzyć 2 stopniowy system rekrutacji. 1 głównym i najważniejszym będzie stworzenie filmiku dotyczącego czego kolwiek. Bez różnicy co zrobisz, musisz pokazać swoje możliwości, umiejętności komunikacji :). 2 głównym czynnikiem będzie rozmowa face to face, nie tylko ze mną ale także z psychologiem (bah mam ciekawych znajomych) oraz prawnikiem (w razie wątpliwości związanych z umową)

Moi drodzy nie rozmawiamy tu o kwestiach finansowych bo znam swój "wkład" w tą firmę i mniej więcej wiem jaką kwotę potrzebuje na rozruch, zakupienie wszystkiego, oraz na przynajmniej roczne pensie dla pracowników + wykupienie praw do intro & outro. Dlatego to tu piszę bo chciałbym z wami porozmawiac na temat, jak się na to zapatrujecie. Czy powinienem zmienić , ew coś dodać w podstawach?

Czekam na konstruktywne opinie, pochwały, ale przedewszystkim krytykę. KONSTRUKTYWNĄ! ;]

Dziękuję z góry za wszystko