Witajcie. Jako że po kilku latach zaglądania na to forum, postanowiłem założyć tu konto. Może uda mi się podzielić z wami kilkoma przemyśleniami? Jestem już w wieku takim że należało by zacząć myśleć, co zrobić za chwilę. Zawsze chciałem stworzyć coś dużego, coś czemu mógłbym poswiecić się razem z grupą zapaleńców, może nam się uda pobić pewdiepie w szybkości wzrostu, a może nie. Ale czy nie warto spróbować? Może popełnie jakieś błędy w ogólnym założeniu, które ktoś z was dostrzeże? Było by naprawde miło usłyszeć konstruktywną krytykę. Dobra dość cukrzenia, może przejdziemy do czasu kiedy przedstawię konkretne założenia.
W pełni legalna firma umiejscowiona w pobliżu Olsztyna działająca na zasadach partnerstwa z Youtube/Google.
1. Jak miało by to wyglądać. (czyli z czym się to je)
2. Jak miało by to działać. (czyli jaki sprzęt bedziesz miał)
3. Dlaczego w Olsztynie?
4. Zakończenie tematu.
1. Jak miało by to wyglądać. (czyli z czym się to je)
Tak jak napisałem kilka linijek wcześniej, ma to być w pełni legalna firma działająca w biznesie "rozrywkowym". Pominę w tym tekscie wszystko związane ze sposobem "zakładania" nowego interesu. Chodzi o sam fakt tego że będziemy działać zgodnie z Polskim prawem, będziemy odprowadzać podatki itp. Czego mogą oczekiwać pracownicy od takiej a nie innej firmy? Po pierwsze i chyba najważniejsze, my będziemy im płacić za każdy przepracowany miesiac. Pracownicy dostaną także (niby śmieciową) umowę - zlecenie. Czemu umowa-zlecenie a nie umowa o prace? Prosta sprawa, checie zarabiać wiecej, nie mieć odciąganych składek które zmniejszają waszą wypłatę o horrendalne kwoty? Pytacie o ubezpieczenie? Każdy pracownik będzie miał wykupiony podstawowy pakiet świadczeń medycznych w prywatnych klinikach, powiem wam że jest to dużo mniejszy koszt niż opłacanie bezużytecznej składki zdrowotnej.
Po drugie dostaniecie od firmy cały potrzebny wam sprzęt tj. stacja + monitor + zestaw do wyboru (tj. myszka, słuchawki, klawiatura według własnego uznania). Oczywiście nie ma możliwości wynoszenia w/w sprzętu do domu. Cóż w tej robocie nie zabierzesz pracy ze sobą do domu
Po trzecie firma daje wam miejsce specjalnie do nagrywania. Tak niestety trzeba będzie dojeżdzać do pracy, natomiast firma przewiduje zakwaterowanie członka ekipy na miejscu
Po czwarte z założenia na samym początku chcę posiadać w drużynie 3 osoby do nagrywania filmów, najlepiej ze znajomością ich ciachania i przerabiania do formatu wymaganego na yt oraz 1 osobę która sprawowałą by pieczę nad tworzeniem filmów z technicznego punktu widzenia. Nie ukrywam że w pewnym momęcie tuż przed założeniem firmy będę rozglądał się za ludzmi od grafiki od stworzenia intro i outro. Niestety bede musiał zrezygnować ze wszystkiego co jest sklejką z różnych gier z dodaną muzyczką. Jeśli chcemy się wyróżniać na tle innych ekip trzeba podejść do tego z perspektywy wygranego, a nie na równi z innymi
Po piąte, czyli już ostatnie w tym punkcie każdy ludź odpowiedzalny za nakręcenie filmów jest zobowiązany umową do nakręcenia min 20 filmów (nieważne dłuższych czy krótszych) w miesiącu. Każda nadwyżka będzie skutkowała "premią"
2. Jak miało by to działać (czyli sprzęt itp)
Sprzęt tak jak już wymieniłem w pp 2 w większości będzie dla mnie tworzony przez firmę informatyczną kumpla, z części o najwyższych standardach, natomiast takie części jak mysz, klawiatura, słuchawki, mikrofon mogą zostać wybrane przez graczy. I nie interesuje mnie czy wolisz myszke z tesco za 20 zł, czy jakiegos Razera. Będziesz grał na tym co wybrałeś, tak żeby maksymalnie umilić ci czas przed monitorem. Natomiast co do mikrofonu.. tu jest cięzki orzech do zgryzienia ale celować będę w mikrofony z wyższej półki. Aha żebym nie zapomniał, gry nie będą wybierane losowo. Wy na FB/Tweeterze będziecie wybierać w co który ludź będzie pocinał dla was. Wszystko dla naszych widzów.
3. Olsztyn? WHY?
Sprawa prosta pod względem finansowym. Ziemia jak i budowa jest prostrza i tańsza właśnie w warmińsko mazurskim niż w warszawie. Pod Olsztynem będę miał działke i pół domu za tyle, żeby pod Warszawa kupić o połowe mniejszy kawałek ziemi.
Z żoną i przyszłym dzieckiem byśmy mieszkali w domu + obok osobny domek ew dobudowane pokoje bez dostępu do głównego domu z własną kuchnią itp dla pracowników.
4. Zakończenie tematu
Na koniec może kogo będę szukać, bo w brew pozorom ta praca nie jest dla wszystkich. Może i jesteś koksem w pvp, znasz wszystkie taktyki do pve w wiekszości gier, ale jeśli nie masz wrodzonej charyzmy to daleko nie zajdziesz ani sam ani w firmie. Przykre. Pamiętaj też o najważniejszym, możesz mieć naprawde fajną osobowość, ale jeśli w tym biznesie pieniądze przysłonią ci oczy i stracisz cały "czar" jaki posiadałęś, bez skrupułów się ciebie pozbędziemy. Dlatego będziemy tworzyć 2 stopniowy system rekrutacji. 1 głównym i najważniejszym będzie stworzenie filmiku dotyczącego czego kolwiek. Bez różnicy co zrobisz, musisz pokazać swoje możliwości, umiejętności komunikacji . 2 głównym czynnikiem będzie rozmowa face to face, nie tylko ze mną ale także z psychologiem (bah mam ciekawych znajomych) oraz prawnikiem (w razie wątpliwości związanych z umową)
Moi drodzy nie rozmawiamy tu o kwestiach finansowych bo znam swój "wkład" w tą firmę i mniej więcej wiem jaką kwotę potrzebuje na rozruch, zakupienie wszystkiego, oraz na przynajmniej roczne pensie dla pracowników + wykupienie praw do intro & outro. Dlatego to tu piszę bo chciałbym z wami porozmawiac na temat, jak się na to zapatrujecie. Czy powinienem zmienić , ew coś dodać w podstawach?
Czekam na konstruktywne opinie, pochwały, ale przedewszystkim krytykę. KONSTRUKTYWNĄ! ;]
Dziękuję z góry za wszystko