Fix fps dla Blade and Soul

Od paru dni zastanawiałem się dlaczego B&S pomimo porządnej i5, geeforce 860m, 16gb ramu chodzi jak kopa niezależnie od ustawień graficznych. Korzystając z porad dr google znalazłem rozwiązanie na reddit. Każde "Final Fantasy XIV: A Realm Reborn" zamieńcie sobie na "Blade and Soul". Z tego co widziałem parę osób się skarżyło, że ma całkiem znośny sprzęt, a gra ścina. U mnie pomogło. Może i wam pomoże.

1. Download nvidia inspector http://www.guru3d.com/files-details/nvidia-inspector-download.html
2. Open it and click the tool icon next to the driver version
3. Locate Final Fantasy XIV: A Realm Reborn in the profile selection
4. Click the "add application to current profile" icon
5. Locate the Blade and Soul client.exe located in Ncsoft/BnS/bin - this will be wherever you installed it at.
6. IMPORTANT: Make sure to select "Application absolute path" above the open/cancel buttons when you select the client.exe
7. Hit Apply Changes
8. Scroll down to the Other section of the settings and find "Shim Rendering Mode Options per application for Optimus" and change it to "SHIM_RENDERING_OPTIONS_DEFAULT_RENDERING_MODE" and Apply Changes again.
9. Open your Nvidia control panel and go to Manage 3D Settings
10. Click the Program Settings tab and then hit add
11. Click browse and go to where you installed BnS and find the client.exe file in the Ncsoft/BnS/bin directory
12. After selecting the client.exe the profile should be named Final Fantasy XIV: A Realm Reborn but have the BnS icon next to the name.
13. Go back to Nvidia inspector and under Compatibility find SLI compatibility bits (NOT the DX1x one) and change it to: 0x03402405 (Blade & Soul (China), Blade & Soul (Korea))
14. Now under Other find Memory Allocation Policy and change it to "WKS_MEMORY_ALLOCATION_POLICY_AGGRESSIVE_PRE_ALLOCATION"
Note: This forces your windows theme to switch to basic rather than Aero.
15. Under Antialiasing change Antialiasing - Behavior Flags to "None"
16. Hit Apply Changes and you should be good to go.

Jakieś rozwiązanie dla posiadaczy radeonów?

Osobiście dokopałem się do czegoś takiego, bardziej uniwersalne rozwiązanie:

http://www.bladeandsouldojo.com/topic/131544-fps-stuttering-fix-guide-by-mishelkgamessnoway/

Ja znalazlem jakis nowy game booster : http://tweak-soft.blogspot.com/

Myslicie, ze bedzie dzialac z blade and soul?

Czytając na jakiej zasadzie działa- nie specjalnie, jeżeli gra albo system ,,nie chce" korzystać z mocy procesora i karty to żaden game booster nie pomoże.

Panowie, czy powinienem mieć niestabilne 20 fps, za ścinami w trybie dla low-pc, gdzie np. LoL na najwyższych działa mi w stabilnych 55 fps'ach?

na skopany silnik graficzny się zbutnio nic nie poradzi, jak gra nie obsługuje więcej niż 2 rdzenie procka, to domyślam się iż z grafą tez ma jakieś problemy, do tego wszystko co wiąże się z kilkoma monitorami... by grać normalnie muszę wyłączyć całkowicie drugi monitor, bo zamiast gry na full screenie gra robi się "okno bez ramek" i często myszka ucieka na drugi monitor.

Normalnie posiadam 120+ klatek. Gdy walka jest z udziałem około 30+ osób to klatki spadają.. nie o kilka, nie o 20, tylko o prawie 100. Ze 120 klatek w terenie mam nagle 20+ i nikt mi nie powie, że jest to wina mojego sprzętu.

Posiadając i74790k gfa 970 16gb ramu i grę sadzając na dysk SSD powinna chodzi jak rakieta.. a nie wymuszać przy małych walkach bym wyłączał niki, modele postaci i efekty skilli innych graczy - to jakiś JOKE.

Normalnie posiadam 120+ klatek. Gdy walka jest z udziałem około 30+ osób to klatki spadają.. nie o kilka, nie o 20, tylko o prawie 100. Ze 120 klatek w terenie mam nagle 20+ i nikt mi nie powie, że jest to wina mojego sprzętu.

Posiadając i74790k gfa 970 16gb ramu i grę sadzając na dysk SSD powinna chodzi jak rakieta.. a nie wymuszać przy małych walkach bym wyłączał niki, modele postaci i efekty skilli innych graczy - to jakiś JOKE.

Możesz mieć komputer z NASA. Ale jak nie potrafisz sobie nawet fps skonfigurować pod mmorpg to się nie dziw później ;)

Kto normalny ustawia 120 klatek :D ? przecież to powoduje potężne skoki przy spadkach :3

Ustaw to na 50fps max. lub jeszcze mniej. Twoje oko i tak więcej nie będzie w stanie wychwycić. No chyba, że je też masz jak "rakieta" ;)

GaloN nic nie ustawiałem, po prostu na początku włączyła się gra ze wszystkim na maxa, to czy wyświetla mi w 120 czy w 60 klatkach nie ma znaczenia jak są spadki przy nie dużej liczbie osób do 20 klatek.. o czym my tu rozmawiamy w ogóle.

Już od dłuższego czasu sobie ograniczyłem do standardowych 60 jednak to nie zmienia faktu, że przy biciu chociażby Lycana - obecna godzina ~15 osób - klatki w magiczny sposób spadają do 20-30 w zależności jak obrócę kamerę.

żadne ograniczenie wyświetlania klatek nie poprawi dropu FPSów przy złej optymalizacji silnika gry. Gra ma takie problemy i będzie je miała. Nawet jak ograniczysz sobie wyświetlanie do 30 klatek nagle w magiczny sposób, kiedy będzie się biło 20-30 osób to klatki spadną Ci do 15. Nie pomoże wyłączenie modeli postaci, nicków czy efektów skilli i tyle. Gra zjada mi:

- 20%CPU - pracują tylko 2 rdzenie, 2 rdzenie są obciążone

- 40%GPU - jest obiążenia procesora graficznego

- 2gb RAM - tyle sobie gra rezerwuje

W czasie bicia Lycana gdzie jest około 20osób. - obecnie mam już nicki wyłączone. Modele usuwam jak klatki spadają poniżej 20 by przynajmniej trochę uratować sytuację. W czasie takiej walki klatek mam około 30.. i najlepiej jak stoję w miejscu i się nie ruszam.. Jeśli uważasz iż gra ma świetną optymalizację i chodzi bez zarzutów to chyba nie widziałeś dobrze zoptymalizowanych gier MMO, gdzie dopiero porządne walki 100+ sprawiały, że gra wyciskała 7me poty z kompów.

Sorki za blur ale jakoś sam się naglę pokazał.

Grasz sobie solo i instancje, odpalasz grę by ładnie wyglądała, planujesz farmę bosów z dużą liczbą osób, wyłączasz wszystko, grę na low i jakoś się da grać.To już nie te lata bym akceptował takie założenia gry. \

Poczytaj sobie fora zagraniczne jakie ludzie mają problemy, pod co jest zrobiona gra a zobaczysz, że niestety ale optymizacja possysa po całej lini.

Od paru dni zastanawiałem się dlaczego B&S pomimo porządnej i5, geeforce 860m, 16gb ramu chodzi jak kopa niezależnie od ustawień graficznych. Korzystając z porad dr google znalazłem rozwiązanie na reddit. Każde "Final Fantasy XIV: A Realm Reborn" zamieńcie sobie na "Blade and Soul". Z tego co widziałem parę osób się skarżyło, że ma całkiem znośny sprzęt, a gra ścina. U mnie pomogło. Może i wam pomoże.

1. Download nvidia inspector http://www.guru3d.com/files-details/nvidia-inspector-download.html
2. Open it and click the tool icon next to the driver version
3. Locate Final Fantasy XIV: A Realm Reborn in the profile selection
4. Click the "add application to current profile" icon
5. Locate the Blade and Soul client.exe located in Ncsoft/BnS/bin - this will be wherever you installed it at.
6. IMPORTANT: Make sure to select "Application absolute path" above the open/cancel buttons when you select the client.exe
7. Hit Apply Changes
8. Scroll down to the Other section of the settings and find "Shim Rendering Mode Options per application for Optimus" and change it to "SHIM_RENDERING_OPTIONS_DEFAULT_RENDERING_MODE" and Apply Changes again.
9. Open your Nvidia control panel and go to Manage 3D Settings
10. Click the Program Settings tab and then hit add
11. Click browse and go to where you installed BnS and find the client.exe file in the Ncsoft/BnS/bin directory
12. After selecting the client.exe the profile should be named Final Fantasy XIV: A Realm Reborn but have the BnS icon next to the name.
13. Go back to Nvidia inspector and under Compatibility find SLI compatibility bits (NOT the DX1x one) and change it to: 0x03402405 (Blade & Soul (China), Blade & Soul (Korea))
14. Now under Other find Memory Allocation Policy and change it to "WKS_MEMORY_ALLOCATION_POLICY_AGGRESSIVE_PRE_ALLOCATION"
Note: This forces your windows theme to switch to basic rather than Aero.
15. Under Antialiasing change Antialiasing - Behavior Flags to "None"
16. Hit Apply Changes and you should be good to go.