Czy ktoś ma pomysł jak mogę sformatować mój zewnętrzny dysk do FAT32 ? Z pozycji "mój komputer" mogę tylko do NTFS oraz exFAT. Próbowałem za pomocą programu FAT32 format, ale wtedy w ogóle mi dysku nie wyświetla, aby była możliwość. Próbowałem też go zrobić za pomocą komendy w wierszu polecenia, ale po ponad 50% formata wyskoczył błąd, że dysk jest za duży. Czy coś z tym jeszcze mogę zrobić ?
Format dysku zewnętrznego 1 TB do FAT32
Dlaczego chcesz FAT32? Chcesz mieć ograniczoną maksymalną pojemność i wielkość plików ?
Maksymalna pojemność nośnika fat32 to 32GB.
Próbowałeś użyć np GParted jako live usb?
Aby podłączyć pod Xboxa , GPartted możesz o tym coś więcej ?
1) Pobierz ze strony gparted org plik ISO gparted-live i np przy pomocy programu rufus stwórz bootowalny pendrive.
2) Potem bootujesz kompa z pendrive i uruchamia ci się Linux z wgranym Gparted i tam możesz spróbować opcję format -> fat32 gdy podłączysz dysk jako zewnętrzny przez USB. Wydaje mi się, że powinno działać.
W ostateczności jeśli masz PC, to zawsze możesz ten dysk podłączyć bezpośrednio do kompa i normalnie sformatować go do FAT32.
Poradzisz sobie.
PS. Przed uruchomieniem samego linuxa będziesz musiał wybrać język z dostępnej listy i coś tam jeszcze - ogólnie wpisujesz z klawiatury 02 (angielski) przy wyborze języka a potem 0 i wszystko się powinno uruchomić.
PPS. Upewnij się przed formatowaniem że masz zaznaczony dobry dysk i przypadkiem nie usuniesz sobie danych z dysku na którym masz normalnie zainstalowany system.
PPPS. Aby zmiany weszły w życie musisz na koniec wcisnąć przycisk Apply
Czy ktoś ma pomysł jak mogę sformatować mój zewnętrzny dysk do FAT32 ? Z pozycji "mój komputer" mogę tylko do NTFS oraz exFAT. Próbowałem za pomocą programu FAT32 format, ale wtedy w ogóle mi dysku nie wyświetla, aby była możliwość. Próbowałem też go zrobić za pomocą komendy w wierszu polecenia, ale po ponad 50% formata wyskoczył błąd, że dysk jest za duży. Czy coś z tym jeszcze mogę zrobić ?