Format komputera

Siema. Chciałbym się zapytać jak sformatować komputer bo jest bardzo zaśmiecony. Gdy klikam na dysku formatuj wyskakuje mi okienko ze nie mogę ponieważ programy są załączone, a wszystko jest wyłączone wyłanczam nawet avasta nvidie i nic. Proszę o pomoc.

Format robi się w biosie. Wkładasz płytkę windows i format. W NTFS. Poszukaj poradników na YT. Dysku systemowego nie sformatujesz tak jak próbowałeś, ponieważ na nim są operacje uruchomione. Przepchać system tylko w biosie dasz radę.

Jak robisz format z windowsem to musisz w biosie, a jak innych to weź wejdź na awaryjnym i niepotrzebne programy się powyłączają mi pomogło.

LOL, nie istnieje coś takiego jak format spod BIOS-u. Nie piszcie bzdur.

Można to zrobić poprzez dyskietkę startową, DOS-a, albo płytkę instalacyjną Windowsa, oczywiście jeżeli chodzi tutaj o dysk systemowy.

Dyskietka nie istnieje od Win98.

Jak masz plyte od Windy(prawdopodobnie WinXP, Vista, W7). Wkladasz plyte do napedu DVD. A reszta sie zrobi sama(w sensie procedura cie poprowadzi).

Aaaa i przy starcie wyskoczy ci okno czy rozpoczac rozruch plyty. Dajesz Enter i jazda.

Tylko najpierw musi ustawić w BIOS z czego komputer będzie się boot'ował.

Tylko najpierw musi ustawić w BIOS z czego komputer będzie się boot'ował.

Zalezy od plyty i biosu. Ja rozruch moge wybrac wciskajac klawisz F8 podczas odpalania.

Zalezy od plyty i biosu. Ja rozruch moge wybrac wciskajac klawisz F8 podczas odpalania.

Domyślnie w BIOSIE rozruch ustawiony jest na 2-3 miejscu, więc lepiej wykonać go poprzez F8, po tym wyskoczy okienko co ma bootować i ustawiasz na nagrywarkę.

Wchodzisz w Biosa. Ustawiasz odpalanie z płyty. Wrzucasz płytę z systemem windows jaki chcesz zainstalować. Postępujesz DOKŁADNIE z instrukcją zawartą na odpaleniu płyty. (Kiedy komputer się odpala masz tam moment w którym pisze coś w stylu 'Uruchomić z płyty CD' czy jakoś tak. Proszą cię wtedy żebyś kliknął jakiś przycisk, kliknij sobie SPACJE, zaszalej). Będziesz miał wtedy wszystko. Partycje, wielkość partycji oraz, możliwość sformatowania danej partycji i zainstalowanie na niej systemu. Jeśli masz np system Windows 7 z 2partycjami C: i D: wtedy możesz najpotrzebniejsze pliki wrzucić na partycję D: i sformatować samo C:. Zachowasz w ten sposób ważne pliki oraz zyskasz sformatowany dysk C:.

Robiłem według waszej instrukcji przy odpalaniu, ale tak jak wybiorę którąś opcję to jedzie dalej i nic się nie dzieje tyko komp się dalej odpala.

Bo źle coś robisz.

Siema. Chciałbym się zapytać jak sformatować komputer bo jest bardzo zaśmiecony. Gdy klikam na dysku formatuj wyskakuje mi okienko ze nie mogę ponieważ programy są załączone, a wszystko jest wyłączone wyłanczam nawet avasta nvidie i nic. Proszę o pomoc.