Format

2011-06-26 10:29 . 2011-06-26 10:33 -------- d-----w- c:\documents and settings\MaKu\Dane aplikacji\Tibia

Nie ma to jak Tibia xD

A jak teraz komp chodzi? Może jeszcze w ccleanerze powyłączaj niektóre auto starty jak GG Skype itp.

I wyczyść rejestr jak tego nie zrobiłeś.

Może jeszcze spróbuj tego Defraggler.

@kristal wiem, że komputer nie jest zły tylko po prostu dawno formata nie robiłem i dlatego;p Co do zasilacza nigdy go nie zmieniałem ani nic. Komputer dobrze działał.Karta: Gainward GeForce 8400GS 512MB DDR2@FreeQTeż właśnie robie formata średnio co 3 mięsiące ;DMożesz dać linka do tych programów z jakiejś normalnej stronki?Po prostu chcę zrobić już tego formata(nie widzę innego wyjścia) i go 'zabezpieczyć' żeby już nie robić w kółko tych formatów, bo mam dosyć instalowania wszystkiego od nowa ;P

Nie moge bo to sa platne programy. A triale to raczej nic nie daja. Dla tego na torrentach masz skrakowane full wersje.

@Samon

Kolega do mnie żebym pograł z nim na OTSie. Wbiłem i od razu wyłączyłem ;P

Rejestr czyściłem CCleanerem i innymi parę razy. Ciągle jakieś błędy znajduje. Komputer chodzi bez zmian.

@FreeQ

Już mam te programy, niestety nic nie pomogły. Pousuwały sporo błędów ale żadnej poprawy nie widać

Hmm mam takie pytanko możesz wejść w Menadżer Zadań?

Jeśli nie to możesz format zrobić bo nic nie pomoże i jak podłączałeś jakieś pendrive czy mp3, to nie podłączaj ich dopóki nie zainstalujesz jakiegoś antywirusa. Możliwe że masz takiego wirusa ja go miałem to się z nim tak męczyłem że szok.

Tak, to wystarczy (format + Reinstall)A jako pakiet zabezpieczający zainstaluj: Avast Free (Antywirus)COMODO Firewall (Firewall) CCleaner (Przeczyszczanie) Windows Defenser (przydaje się do skanu)WWDC (zamyka niebezpieczne porty)Będziesz mógł czuć się bezpiecznie! ; )

i nie odpali kompa ani zadnej gry bo bedzie mu komp tak mulil gorzej niz przed formatem:)

Tak z perspektywy hardware, zobacz wentylatorki jak działają i usuń kurz (jeśli taki problem masz). Możesz jeszcze przelecieć Aidą parę testów aby mieć lepszy podgląd na kompa. Co do programów to zamiast Windows Defender'a (z tego co widziałem trochę wolny i średni w wyłapywaniu wirusów) ,który ma usuwać malware'y, możesz spróbować Malwarebytes Anti-Malware (mały i całkiem skuteczny na mój gust). . Komp może mulić zresztą z różnych powodów:

- Za mało ramu (2GB jak na windows xp to w porządku)

- Procesor nie daję rady z procesami (możesz użyć CCleanera aby wyłączyć procesy w autostarcie)

- mało pamięci na dysku

- długo włączone programy (Programy graficzne,gry,przeglądarki internetowe... w tym wypadku brakuję pamięci fizycznej)

- Programy Archwizujące (nie ma szans żeby nie mulił przy rozpakowywaniu,pakowaniu)

Ewentualnie możesz pousuwać różne dziwne programy (Akamai NetSession [dziadostwo instaluje się z update'm Adobe Readera, czy tam Flasha jak pamiętam],Pando Media Booster [instaluje się z MMO, więc jeśli nie grasz w tytuł używający tego programu możesz wywalić],Giraffe Video Accelerator [program instalujący się z Veoh'em, peer2peer na boku] wszelkie toolbary itp. rzeczy, które są jak transakcja wiązana). Niektórzy piszą żeby nie usuwać, ale na dłuższą metę te programy jedynie zagracają kompa, więc nie ma co być miłym i dawać kraść sobie uploadu ;p

programy z Combofixa, które możesz wyłączyć z autostartu:

- reader_sl.exe

- jusched.exe - Java Update (zawsze możesz manualnie zaktualizować co miesiąc, nawet więcej)

- gg.exe

- skype.exe

- hamachi.exe (czy jakoś tak)

To chyba wszystko jak narazie.

@SamOn

Co do tego Menadżera Zadań to kiedyś miałem z tym ogromny problem... Formatowałem parę razy komputer i wraz nie mogłem wejść. Po formacie i reinstallowaniu systemu komputer nadal był zamulony i wyskakiwały błędy. Po jakimś czasie udało mi się to zrobić i było dobrze :P

@Pattrick

Różne takie programy których nie używam powywalałem już dawno. Pamięci zdecydowanie nie jest mało.

Program Malwarebytes Anti-Malware właśnie ściągnąłem wcześniej i dokładnie przeskanowałem. Nic nie wykryło

Zrobiłem defragmentację Defragglerem. Fragmentacja przed: 28%, po: 0% (nie wiem ocb dokładnie) :P

A sam składałeś kompa czy od początku taki jest?? Nie wiem wymieniałeś coś w nim?

najlepiej to wyrzuć kompa za okno i daj sobie spokój... po co to komu

BTW tak na serio:

Jeżeli nie robisz formata to:

ComboFixem, Ccleanerem, AVIRA antyvirus darmowy i odrazu generalny skan z pozycji admina, defragmentacja dysków, ŻADNYCH tune up czy jak to sie nazywa - NIE MA programów przyśpieszających pc w ogóle kto w to wierzy lol-.- (np TuneUp Utilities™ 2011 - ktoś tam wyżej polecał to...hah śmiech na sali program to składnia niepotrzebnych elementów i jeszcze płatny, te wersje free są ograniczone nie ma to jak zarabiać na niewiedzy internautów............Więc mówię Ccleaner/combofix/skanowanie antyvirem i defragmentacja i masz ten sam efekt-.-) Defragmentacje rób narzędziem SYSTEMOWYM zadnymi programami

Wejdz Start>uruchom> wpisz msconfig> przejdz na zakładke uruchamianie i odznacz sobie wszystko i będzie boost

Jak masz dalej problem to sry odżałuj 1h i format-.-

@Bladek:

Ile mam komputer, tyle "taktyk" wymyślałem, różne kombinacje, z programami, firewall'ami, bez nich, z "przyśpieszaczami" itd. i dopiero teraz widzę, że komputer jest w pełny bezpieczny i zoptymalizowany. Pierwszy raz nie muli, chodzą gry, wszystko się kręci w dobrą stronę i nie ma wirusów - nawet nie czuję działania tych programów, bo mam tylko uruchomionego antywirusa+firewall'a+w tray'u game booster'a i pożera to wszystko łącznie może z 5% RAM'u : )

Jeszcze cos:

Avast (najnowsza wersja to najlepszy DARMOWY antywirus, szanujzielen jak zwykle opinia oparta na stereotypach którą może sobie co najwyżej tyłek podetrzeć)

COMODO Firewall (darmowy firewall, jeden z lepszych na pewno ;])

Game Booster (nie używam funkcji boost&launch [przyśpieszającej działanie gry], lecz używam go do zoptymalizowania Wina, defragmentacji katalogów gier i aktualizacji sterowników co świetnie spełnia swoje zadanie)

Windows Defender (pod W7 robi mi co jakiś czas skanowanie wykrywające bodajże malware i spyware)

Defraggler (imho jeden z lepszych programów do defragmentacji, bodajże także darmowy)

Revo Uninstaller (tym odinstalowywujesz zbędne aplikacje, czyści rejestr itd., używam także do usuwania różnego rodzaju śmieci i danych po przeglądaniu internetu)

WWDC (program zamyka porty przez które najczęściej dostają się robaki)

Do tego CCleaner (wiadomo w jakich celach ;])

ten gościu hardcore co pisał...chwila oddechu... Maku nie zasyfiaj sobie tym kompa jedyne co można użytkować z tej listy do windows defender i ccleaner reszta to tylko atrapy ten hardcore moze se wmawiac ze to pomaga...dostał boosta w postaci 3 fps i rzeczywiście poprawa

@SamOn

Ten komp ma parę lat. Sporo formatów już na nim było. Wujek mi go złożył. Ja sam w nim wymieniłem płytę główną i kartę grafy GeForce 7300GT na Gainward GeForce 8400GS. Wymiana z powodu popsucia się owych części:P w karcie padła akceleracja, a z płytą nie wiem co się stało.

Heh i dyskusja się zrobiła ;P

Format to 1h, może nawet mniej. Ale ściaganie kilku/kilkunastu GB z moim netem to masakra. Dążę do tego aby tego uniknąć. Próbowałem wszystkich waszych rad. Po tym defragmencie jest minimalnie lepiej. Defragmentowało się jakieś 4h haha ;D

Jutro robię formata. Dzięki wszystkim za pomoc i rady. Na pewno przydadzą się na przyszłość ^^

yy nie czytalem od poczatku ale jezei wlacza Ci sie menager zadan tylko samo okno bez zakladek? to poprostu kliknij dwa razy na okno i sie zmieni. Tez mialem kiedys taki problem i ktos mi powiedzial co zrobic i zadzialalo to nie zaden virus:D

Widać że nie czytałeś ;D

Akurat z tym menadżerem nie mam problemu na szczęście.

Siema.

Właśnie zamierzam sformatować komputer i zainstalować wszystko na nowo, ponieważ okropnie mi muli kompa. Mam kilka pytań.

Sam format +reinstal systemu wystarczy?

Jaki antywirus ściągnąć? (obecnie korzystam z Avasta ale widzę, że jednak przepuszcza wirusy)