Formatowanie dysków

Witam,
Mam taki pytanie/ problem, gdyż znawcą nie jestem.
Kiedy robię tak zwanego formata na moim komputerze z Win 10 ( wchodzę w ustawienia-odzyskiwanie i tam resetuje ustawienia komputera do stanu początkowego)
i mam dwa dyski jeden ssd z windowsem i jeden hdd, po wybraniu tego resetu sformatował mi się tylko dysk ssd, czy to dobrze ? czy to wystarczy czy nie musze formatować tego dysku hdd bo i tak nic to nie zmieni ?
prosiłbym o wypowiedzi ekspertów czy dobrze się za to zabieram i czy rozumuje, z góry dziękuje za pomoc. :)

To nie jest format tylko reset systemu. Jako że system masz na dysku SSD to zresetował się tylko dysk systemowy więc wszystko jest ok.

Hmm no tak, ale czy restart / format tego dysku HDD może jakoś pomóc w szybszym chodzeniu komputera czy cuś ?

Nie. HDD w tym momencie to tylko magazyn na dane. Reset odnosi się tylko do systemu i dysku na którym jest zainstalowany. Format wymaże ci z HDD wszystkie dane. Jedynie możesz go zdefragmentować, może to trochę przyspieszyć jego działanie (zależnie czy w tej chwili jest w ogóle pofragmentowany i jak tak to w jakim stopniu) ale na sam system nie będzie to miało wpływu, zwłaszcza gdy system działa na SSD.

A zauważyłeś różnice w prędkości komputera? Ja mam tylko dysk SSD i jak daje reset do stanu początkowego to jest tak jak po zwykłym formacie. Jeżeli chciałbyś wyczyścić HDD to

cc6b947a35.png

Po samym restarcie dysku SSD widzę różnicę w prędkości komputera.
to pytanie o dysk HDD jest po prostu pytaniem ciekawskim gdyż jeśli ten dysk działa po prostu jako taki większy pendrive to super.
Po prostu nie wiem czy jest sens w czyszczeniu tego dysku HDD czy jest jakaś możliwość pozytywnego rezultatu z tego ?

Pozytywny rezultat to na pewno taki że dysk będzie czysty i jeżeli nie ma błędów ani uszkodzeń to będzie śmigać prawie jak nowy.

Wiadomo, nie będzie to prędkość nawet zbliżona do ssd ale zawsze coś.

Minus taki że tracisz wszystkie dane.

Witam,
Mam taki pytanie/ problem, gdyż znawcą nie jestem.
Kiedy robię tak zwanego formata na moim komputerze z Win 10 ( wchodzę w ustawienia-odzyskiwanie i tam resetuje ustawienia komputera do stanu początkowego)
i mam dwa dyski jeden ssd z windowsem i jeden hdd, po wybraniu tego resetu sformatował mi się tylko dysk ssd, czy to dobrze ? czy to wystarczy czy nie musze formatować tego dysku hdd bo i tak nic to nie zmieni ?
prosiłbym o wypowiedzi ekspertów czy dobrze się za to zabieram i czy rozumuje, z góry dziękuje za pomoc. :)