Fps drop

Witam, mam taki delikatny problem z płynnością gry.
Lapek
win 8.1
Procek: i3-3217U 2x1.8GHz
4GB ramu
Gforce GT720M

Na ustawieniach średnio niskich mam tak około 30FPsa, jak dlamnie całiem spoko ale problem pojawia się w chwili gdy się przemieszczam. Gdy jadę np konno albo jak dzisiaj leciałem sterowcem. Mam straszne przycinki, freezy fps spada z 30 do 1. Z tego co sprawdzałem w trakcie gry wykorzystanie procesora nie przekracza 40%. I jak myślicie czy dokupienie 4gb ramu rozwiązało by mój problem?

Edit:
Mam dokładnie ten sam model z takimi samymi podzespołami.
https://www.youtube.com/watch?v=gnSR4f3H_2A

mam identyczny problem i również gram na laptopie z windowsem 8.1

Ja mam Lenovo z500. Procek i3, 4 GB RAM i karta 645m (dużo lepsza niż np. 720m) Przy wchodzeniu do miasta, miałem drop z 60 na 1. Dopiero jak wczytały mi się wszystkie tekstury, to fps wracał na 60. Zainstalowałem W7 i problem znikł ;)

Dodatkowo powyłączaj wszystkie programy w tle. Ja mam wszystko wyłączone, a i tak mam zajęte około 3,6 GB RAM - system bierze około 1,2 GB, a resztę zabiera gra.

Problemem lapków są wolne dyski 5400 rpm., które po prostu nie nadążają z wczytywaniem danych podczas szybkiego przemieszczania się postaci. W takim przypadku pomaga zmniejszenie pola widzenia dystansu, obiektów i postaci w ustawieniach grafiki.

Mniej niż minimum się nie da

Nie dość, że lapek to jeszcze specyfikacja słaba, dziwie się, że grasz na średnich... co do pytanie najpierw dysk, a później cała reszta jest tu problemem

Do mmo tej klasy dysk do podstawa. Specjalnie kupiłem sobie SSD 120GB na system i kilka mmo wymagających dużej prędkości odczytu/zapisu (AA, L2, Aion), bo bez tego ani rusz na masówkach (PVP, Rifty). Mam teraz prędkości 450 / 450 MB/s i w terenie mam 55-70 fps, a np wczoraj na 50 osobowym rifcie + 20-30 mobków na raz, na max detalach miałem 30-40 fps. Dysk - GPU - CPU - RAM.

Ta gra potrzebuje conajmniej 6 gb ram bo po chwili zwyczajnie 4 gb jest juz zaprane i tyle....kazdy z 4 gb ramu ma ten sam problem, Dysk to jedynie szybsze doladowywanie tekstur i tyle. SSD = dysk 72000 ....moze szybciej ci sie gra wczyta i windows taka o to jest roznica miedzy ssd 120gb a dyskiem 72000 dobrej firmy. Wystarczy poczytac fora , ze maly dysk ssd w ogole jest nie oplacalny a dac 500zl za 200gb sry....

CO do laptopa pewnie masz dysk jeszcze starej generacji z niska liczba obrotow + 4gb ram .

https://www.youtube.com/watch?v=0CBBde6XVf4 tak wiec 8 gb ram i 72000 spokojnie wystarcza

Pan wyzej chyba nie wie co pisze- powodzenia w mmo bez dobrego procesora i w miare ogarnietej karty.

Mialem ten sam problem, sluchaj sciagnij sobie nvidia inspector, i w lewym gornym rogu z listy rozwijanej wyszukaj : archeage, jak znajdziesz usun to poprostu, caly ten wpis, nastepnie w panelu sterowania nvidi odpalanego ppm z pulpitu dodaj recznie Archeage, mi pomoglo.

wylacz wszystkie pierdoly z procesów

Ta gra potrzebuje conajmniej 6 gb ram bo po chwili zwyczajnie 4 gb jest juz zaprane i tyle....kazdy z 4 gb ramu ma ten sam problem, Dysk to jedynie szybsze doladowywanie tekstur i tyle. SSD = dysk 72000 ....moze szybciej ci sie gra wczyta i windows taka o to jest roznica miedzy ssd 120gb a dyskiem 72000 dobrej firmy. Wystarczy poczytac fora , ze maly dysk ssd w ogole jest nie oplacalny a dac 500zl za 200gb sry....CO do laptopa pewnie masz dysk jeszcze starej generacji z niska liczba obrotow + 4gb ram .https://www.youtube.com/watch?v=0CBBde6XVf4 tak wiec 8 gb ram i 72000 spokojnie wystarczaPan wyzej chyba nie wie co pisze- powodzenia w mmo bez dobrego procesora i w miare ogarnietej karty.

72000? Cóż to za prędkość :D Nie zmienia to faktu, że dzisiejsze dyski mechaniczne przestają już wystarczać. Gry zaczynają operować ogromnymi ilościami danych i operacjami odczytu/zapisu. Tak więc warto się zaopatrzyć w SSD i przynajmniej 8 GB RAMu.

Obecnie już nikogo nie dziwią konfiguracje z dyskiem SSD C:/ na system, programy i gry oraz D:/ itd. jako dysk mechaniczny na dane osobiste.

Witam, mam taki delikatny problem z płynnością gry.
Lapek
win 8.1
Procek: i3-3217U 2x1.8GHz
4GB ramu
Gforce GT720M

Na ustawieniach średnio niskich mam tak około 30FPsa, jak dlamnie całiem spoko ale problem pojawia się w chwili gdy się przemieszczam. Gdy jadę np konno albo jak dzisiaj leciałem sterowcem. Mam straszne przycinki, freezy fps spada z 30 do 1. Z tego co sprawdzałem w trakcie gry wykorzystanie procesora nie przekracza 40%. I jak myślicie czy dokupienie 4gb ramu rozwiązało by mój problem?

Edit:
Mam dokładnie ten sam model z takimi samymi podzespołami.
https://www.youtube.com/watch?v=gnSR4f3H_2A