FPS FIX dla kart Nvidia!

Edit 2: ZASTRZEGAM, ŻE TEN SPOSÓB MOŻE NIE ZADZIAŁAĆ, A NAWET WAM COŚ ZEPSUĆ, DLATEGO POLECAM NAJPIERW ZROBIĆ BACKUP SYSTEMU ŻEBY POTEM MI DZIECI NIE PŁAKAŁY, ŻE COŚ IM POPSUŁEM.
Witam.

Znanym problemem w BnS jest bardzo skopana optymalizacja, na tyle skopana, że mój kumpel na high endowym komputerze alienware niezależnie od tego jakie ustawienia graficzne da, ma spadki fpsów do masakrycznie niskich wartości.

Na szczęście jest na to rozwiązanie ! Sam przed tym "tweakiem" płakałem, że wgl nie pogram sobie bo mój leciwy laptop jedyny sposób jaki widział to granie na "Zoptymalizowanym trybie", na którym gra za przeproszeniem wygląda gorzej niż gówno. Przed rozpoczęciem tweaka polecam wejść w panel kontrolny nvidii i w ustawieniach grafiki 3d zmienić w bnsie większość opcji na "pod kontrolą aplikacji" lub wyłączyć kompletnie. Dodatkowo wybrać opcję zasilania na "maksymalną wydajność", zapobiegnie to spadkom mocy. Dodatkowo jeżeli ktoś posiada program "Nvidia 3d experience" czy jakoś tak (sam go nie posiadam, więc nie musiałem tego robić, ale czytałem, że występują konflikty) to polecam go wyłączyć oraz należy upewnić się, że mamy sterowniki odpowiednie do naszej karty graficznej. Zastrzegam, że najnowsze nie znaczy zawsze najlepsze. Mój laptop np na najnowszych sterownikach osiągał o wiele gorsze wyniki, niż ze sterownikami sprzed roku. Ma to związek z konstrukcją waszej płyty głównej czy coś takiego (nie znam się aż tak xd). Jak znaleźć odpowiednie sterowniki ? Z tym odsyłam do wujka google, znajdziecie tam wszystko co jest wam potrzebne.

No to chyba wszystko, czas przejść do samej modyfikacji:

1. Download nvidia inspector http://www.guru3d.co...r-download.html
2. Open it and click the tool icon next to the driver version
3. Locate Final Fantasy XIV: A Realm Reborn in the profile selection
4. Click the "add application to current profile" icon
5. Locate the Blade and Soul client.exe located in Ncsoft/BnS/bin - this will be wherever you installed it at.
6. IMPORTANT: Make sure to select "Application absolute path" above the open/cancel buttons when you select the client.exe
7. Hit Apply Changes
8. Scroll down to the Other section of the settings and find "Shim Rendering Mode Options per application for Optimus" and change it to "SHIM_RENDERING_OPTIONS_DEFAULT_RENDERING_MODE" and Apply Changes again.
9. Open your Nvidia control panel and go to Manage 3D Settings
10. Click the Program Settings tab and then hit add
11. Click browse and go to where you installed BnS and find the client.exe file in the Ncsoft/BnS/bin directory
12. After selecting the client.exe the profile should be named Final Fantasy XIV: A Realm Reborn but have the BnS icon next to the name.
13. Go back to Nvidia inspector and under Compatibility find SLI compatibility bits (NOT the DX1x one) and change it to: 0x03402405 (Blade & Soul (China), Blade & Soul (Korea))
14. Now under Other find Memory Allocation Policy and change it to "WKS_MEMORY_ALLOCATION_POLICY_AGGRESSIVE_PRE_ALLOCATION"
Note: This forces your windows theme to switch to basic rather than Aero.
15. Under Antialiasing change Antialiasing - Behavior Flags to "None"
16. Hit Apply Changes and you should be good to go.

I tadam ! Po zakończeniu polecam jeszcze sprawdzić czy przypadkiem nie pozmieniały nam się wcześniejsze zmiany w panelu sterowania nvidia (zastrzegam, że po tej modyfikacji panel sterowania nvidia widzi naszą grę nie jako blade and soul, tylko jako final fantasy, dlatego się nie dziwić). Jeżeli dla kogoś język angielski jest barierą, to dziś wieczorem postaram się wszystko przetłumaczyć, teraz niestety czas mnie goni i robię to na szybko.

Przypomnę, dla nieogarniętych, że jest to sposób na karty Nvidia. Jest też podobny sposób na radeony, czy tam obecnie AMD to się nazywa, ale z oczywistych oczywistośći nie kopałem w internecie w poszukiwaniu tego.

Załączam też ORYGINALNY post na reddicie. Możecie sobie poczytać co tam piszą jeżeli napotkacie problemy, ale z doświadczenia wiem, że jeżeli UWAŻNIE i DOKŁADNIE robi się krop po kroku (uważnie czyli bez spacji między słowami, lub po itp itd) to sposób działa. Mi przynajmniej działa i wielu innym też.

Pozdrawiam i mam nadzieje, że pomogłem :)

Dodatkowo po tweaku polecam pobawić się w samych opcjach w grze. Znajdźcie odpowiednie ustawienia, a zyskacie nawet kolejne 10-20 klatek. Ja osobiście gram na full screenie pomimo rozdzielczości 800x600. Pomaga to mojemu laptopowi nie nadwyrężać się za bardzo ;p

Edit: Pokopałem trochę w tym poście na reddicie i znalazłem nawet filmik dla ultra leniwych:

Oryginalny post:
https://www.reddit.com/r/bladeandsoul/comments/42y25u/blade_and_soul_optimization_guide_needs/