Freezy, klatkowanie itp

Witam. Na wstępie zaznaczam, że problem występuje od niedawna, ale do rzeczy.

Jakiś czas temu gdy np: pobierałem grę i w tym samym czasie grałem w jakiś SP, żeby umilić sobie czas to wszystko było w porządku. Później gdy pobierałem grę i grałem w inna to gra zaczynała się wieszać, klatkować, jakbym miał z 5-10 fps.

Ponadto jak oglądam film na pełnym ekranie (online) i mam włączoną stronę mmorpg.org.pl to film zaczyna klatkować po czym się zawiesza i trzeba odświeżyć stronę i załadować film jeszcze raz. Film również klatkuje jak pojawia się dymek ze skype'a jak ktoś jest dostępny, ale wraca do normy jak dymek zniknie. Tak samo jak wyłączę strone mmorpg.org.pl to również wraca do normy.

Zrobiłem format (z innego powodu) obu partycji, na nowo zainstalowałem system, sterowniki uaktualniłem programem SlimDrivers, ale ten problem pozostał. Nie jest on mega uciążliwy, ale miło by było się go pozbyć. Komputer leciwy, ale nie potrzeba narazie mi nowszego.

Specyfikacja:

Windows 7 Ultimate 32bit

Procesor: Intel Pentium Dual CPU E2220 2,4GHz

Ram 2 GB

Karta graf: ATI Radeon HD 4850 silent cell

Temperatury/zużycie w spoczynku:

Temperatury/zużycie przy samym launcherze LoL'a:

Procesy:

Na koniec dodam, że jak uruchomię launcher LoL'a i grę to użycie pamięci wynosi około 95% a procesora 100%

Z góry dziękuję za pomoc.

Pokaz sobie w menedzer zadan wszystkie procesy i zobacz, ktory proces zżera najwiecej ;)

!edit

Pisalem to przed zobaczeniem zdjec. A ktory proces zjada ci procesor? Może coś się z kartą graficzną stało? Zrób takiego ładnego stress testa i zobacz co sie stanie. Jak sie wysypie calkowicie to byla wina karty, jak nie to cos innego. Zrob na wszelki wypadek skan jakims antywirusem dobrym, chociaz jak robiles formata to jest mala szansa ze wykryje.

!edit2
Swoją drogą jakim cudem działa ci na tym League of legends? :D

Komp może i leciwy, ale uwierz. LoL działa na wysokich w full HD, diablo3 tak samo i mam przy nich około 50fps w walce (nie spada niżej jak 35)

Co do stress testu to zobacze. Dzięki.

Nie dziw sie ze zuzycie pamieci i cpu wynosi 100% bo to wynika z 2gb ramu i 2 rdzeni ;)

Najbardziej dziwią mnie spadki fps w grze podczas ściągania innych gier, albo klatkowanie filmu podczas pojawienia się dymku ze skype'a. Wcześniej wszystko działało dobrze.

Komputer po cichu daje ci znać o emeryturze :") Mógłbyś dokupic sobie pamiec ram żeby sprawdzić czy mu pamieci nie brakuje. Jest to jedna z lepszych propozycji ;) Jesli po dokupieniu pamieci problem bedzie dalej sie pokazywal to ja juz nie wiem i trzeba bedzie zasiegnac rady ekspertow na tymże forum :)

Podczas ściągania oraz dymku z Skype. pracuje nad tym procesor a skoro już jest 100% na grę to logiczne że danie mu dodatkowych zadań spowoduje spadki fps. Mogło się to ujawnić przez starość. z czasem sprzęt pracuje sam z siebie coraz gorzej.

1. Wyłącz windows aero.
2. W opcjach zasilania ustaw tryb na wysoka wydajność.
3. Unparkuj procesor.

Włącz lola i pokaż nam co zjada procesor :)

LoL'a jeszcze nie ściągnąłem. Tu macie screena z TF2. Użycie procka na poziomie 20-50% / pamięci 80%

2m84oox.jpg

Może jest po prostu zasyfiony :), ściągnij ccleaner i wyczyść wsio włącznie z rejestrem // pobierz Driver Booster i zaktualizuj sterowniki te do gier też // defragmentuj dysk.

Sprawadź ile masz jeszcze miejsca na dysku c, bo może torchę za mało na tymczasowe pliki internetowe

Komputer po cichu daje ci znać o emeryturze :") Mógłbyś dokupic sobie pamiec ram żeby sprawdzić czy mu pamieci nie brakuje.

Kiedy widzę takie odpowiedzi, sugestie czy tym podobne, to aż się gotuje w środku. Jak na przykład samochód ci się ubrudzi to też polecisz kupić nowy zamiast pojechać do myjni?? A co do tematu, mój komputer ma zaledwie 2 miesiące. Wszystkie gry chodziły mi na full bez jakichkolwiek ścinek, chciałbym tutaj przytoczyć gierkę Path of Exile(Kto grał ten zrozumie) kiedy to otwiera się na przykład żółte skrzynki, to kiedy mój komputer był świeży, to nie ważne ile różnorodności taka skrzynka posiadała to nawet mi gierki nie ścięło na 0.00001sec. W dniu dzisiejszym tak zasyfiłem komputer że nawet potrafi się zatrzymać na 3 sekundy podczas otwierania ;p Na dniach będę robił totalny clean komputera aby znów poczuć tą idealną płynność :)

Skanowałeś ram memtestem a dysk 5'cio poziomowym chkdsk'iem (chkdsk -r -f)? Na starym kompie miałem podobne objawy i okazało się, że po 10 latach pracy posypał mi się dysk. Sciągnij Hirens Boot'a (w wersji 10.3) i przeskanuj kompa pod kątem uszkodzenia hardware'u. Opcjonalnie możesz zapodać HDDregenerator lub HData.

Kiedy widzę takie odpowiedzi, sugestie czy tym podobne, to aż się gotuje w środku. Jak na przykład samochód ci się ubrudzi to też polecisz kupić nowy zamiast pojechać do myjni?? A co do tematu, mój komputer ma zaledwie 2 miesiące. Wszystkie gry chodziły mi na full bez jakichkolwiek ścinek, chciałbym tutaj przytoczyć gierkę Path of Exile(Kto grał ten zrozumie) kiedy to otwiera się na przykład żółte skrzynki, to kiedy mój komputer był świeży, to nie ważne ile różnorodności taka skrzynka posiadała to nawet mi gierki nie ścięło na 0.00001sec. W dniu dzisiejszym tak zasyfiłem komputer że nawet potrafi się zatrzymać na 3 sekundy podczas otwierania ;p  Na dniach będę robił totalny clean komputera aby znów poczuć tą idealną płynność 

Tylko ze mu sie zacina po formacie... Powolujac sie na twoje porownanie do samochodu, czysty samochod chodzi mu jak złom. Wyolbrzymilem nieco, ale tylko dlatego, bo nie czytasz co nasz kolega napisal...

1. Wyłącz windows aero.
2. W opcjach zasilania ustaw tryb na wysoka wydajność.
3. Unparkuj procesor.

To zrobiłem. jak na razie filmy się nie zacinają gdy mam włączone inne zakładki.

Nie sprawdzałem jeszcze jak wygląda sytuacja podczas grania i ściągania czegoś jednocześnie. Na dniach sprawdzę.

Skanowałeś ram memtestem a dysk 5'cio poziomowym chkdsk'iem (chkdsk -r -f)? Na starym kompie miałem podobne objawy i okazało się, że po 10 latach pracy posypał mi się dysk. Sciągnij Hirens Boot'a (w wersji 10.3) i przeskanuj kompa pod kątem uszkodzenia hardware'u. Opcjonalnie możesz zapodać HDDregenerator lub HData.

W wolnej chwili przeskanuję.

Dzięki wszystkim za sugestie i porady.

Jeśli ci wszystko już ładnie chodzi to świetnie. Ale przymierzaj się już do wymiany sprzętu na lepszyn mimo że wszystko jest teraz ok. Nawet jeśli lol ci chodzi dobrze, to pamiętaj że jest też aktualizowany i z dnia na dzień może ci ten komputer nie wystarczyć :) Jak mówiłem zacznij od dołożenia ramu i będzie super :)

Witam. Na wstępie zaznaczam, że problem występuje od niedawna, ale do rzeczy.

Jakiś czas temu gdy np: pobierałem grę i w tym samym czasie grałem w jakiś SP, żeby umilić sobie czas to wszystko było w porządku. Później gdy pobierałem grę i grałem w inna to gra zaczynała się wieszać, klatkować, jakbym miał z 5-10 fps.

Ponadto jak oglądam film na pełnym ekranie (online) i mam włączoną stronę mmorpg.org.pl to film zaczyna klatkować po czym się zawiesza i trzeba odświeżyć stronę i załadować film jeszcze raz. Film również klatkuje jak pojawia się dymek ze skype'a jak ktoś jest dostępny, ale wraca do normy jak dymek zniknie. Tak samo jak wyłączę strone mmorpg.org.pl to również wraca do normy.

Zrobiłem format (z innego powodu) obu partycji, na nowo zainstalowałem system, sterowniki uaktualniłem programem SlimDrivers, ale ten problem pozostał. Nie jest on mega uciążliwy, ale miło by było się go pozbyć. Komputer leciwy, ale nie potrzeba narazie mi nowszego.

Specyfikacja:

Windows 7 Ultimate 32bit

Procesor: Intel Pentium Dual CPU E2220 2,4GHz

Ram 2 GB

Karta graf: ATI Radeon HD 4850 silent cell

Temperatury/zużycie w spoczynku:

Temperatury/zużycie przy samym launcherze LoL'a:

Procesy:

Na koniec dodam, że jak uruchomię launcher LoL'a i grę to użycie pamięci wynosi około 95% a procesora 100%

Z góry dziękuję za pomoc.