Freezy w TESO

Miałem problem z optymalizacją gry. Zrobiłem formata, wgrałem sterowniki i gra zaczęła chodzić minimalnie lepiej, ale freezy pozostały i są totalnie niezależne od niczego, występują praktycznie wszędzie i regularnie(nieważne czy ustawienia są ultra czy low). Myślałem, że to kwestia posiadanej zbyt małej ilości RAMu, ale nie chcę ponownie wydawać kasy w błoto, więc liczę na pomoc. Tak, wiem że to już mój trzeci temat o optymalizacji, ale w końcu potrafię nazwać problem.

Nagrałem krótki filmik telefonem.

Wideo:

Specyfikacja komputera:

GPU: Geforce GTX 1050
CPU: I5-2500K 3.6 Ghz
RAM: 4 GB 1333 Mhz (może tutaj tkwi problem?)

Jakby co to próbowałem już sposobów ze zmianami w Usersettings, ale nic.

A dysk masz ssd czy hdd? Jaki system ?

A dysk masz ssd czy hdd? Jaki system ?

Niestety HDD. Myślisz, że to może być źródło problemu? System: Win 7.

Grałem w TESO na hdd i nie było problemu.

Na 90% problem tkwi w ramie - nie dość że mało (3/4 z tego zżera system i programy w tle), to jeszcze o dość niskim taktowaniu.

Upgrade ramu na Twojej maszynie zdecydowanie nie pójdzie w błoto - polecałbym 8gb minimum 2.1Ghz-2.4ghz (sprawdz ograniczenia Mobo) a odczujesz znaczny przyrost FPSów w każdej grze (samo przejście z 8GB 1.33ghz do 8GB 2.4ghz, daje przysrost FPS w granicach +20% ! ), a korzyści odczujesz w każdym programie na kompie :)

Grałem w TESO na hdd i nie było problemu.

Na 90% problem tkwi w ramie - nie dość że mało (3/4 z tego zżera system i programy w tle), to jeszcze o dość niskim taktowaniu. 

Upgrade ramu na Twojej maszynie zdecydowanie nie pójdzie w błoto - polecałbym 8gb minimum 2.1Ghz-2.4ghz (sprawdz ograniczenia Mobo) a odczujesz znaczny przyrost FPSów w każdej grze (samo przejście z 8GB 1.33ghz do 8GB 2.4ghz, daje przysrost FPS w granicach +20% ! ), a korzyści odczujesz w każdym programie na kompie 

Z chęcią przeszedłbym na wyższe taktowanie, ale moja płyta obsługuje max 1333 Mhz, więc raczej kupię 2x4GB jakichś dobrych kości na tym taktowaniu. Dzięki za radę.

Z chęcią przeszedłbym na wyższe taktowanie, ale moja płyta obsługuje max 1333 Mhz, więc raczej kupię 2x4GB jakichś dobrych kości na tym taktowaniu. Dzięki za radę.

Pobierz Deffraglera, kliknij swój dysk, kliknij Analiza a następnie kliknij Benchmark, i powiedz nam jaka prędkość Ci tam wyskoczyła, takie frezzy to moim zdaniem wina dysku, oczywiście ten ram bardzo temu dyskowi pomaga. :D

Ja też stawiam na dysk , dość często na hdd są problemu (nie na wszystkich ) , najlepiej jakbyś mógł pożyczyć ssdka i sprawdzić:P Ram raczej nie jest drogi , dokup taką samą kość aby ładnie w dualu pracowały , pieniędzy w błoto nie wyrzucisz bo to ci się przyda a zawsze będziesz miał jedną rzecz mniej która może to powodować .

W opcjach możesz włączyć pokazywanie fps i pingów, więc włącz i zobacz jak to na nich wygląda, bo jeśli one są normalne i tak tnie to jest problem.

Pobierz Deffraglera, kliknij swój dysk, kliknij Analiza a następnie kliknij Benchmark, i powiedz nam jaka prędkość Ci tam wyskoczyła, takie frezzy to moim zdaniem wina dysku, oczywiście ten ram bardzo temu dyskowi pomaga. 

Prędkość odczytu losowego: 1.14 MB/s

Dziwne...

// To jest mój dysk: https://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-500gb-sata-iii-7200rpm-wd5000aakx-353686/

W komentarzach ludzie pisali o prędkościach w okolicach 100 MB/s, więc nie ogarniam.

Prędkość odczytu losowego: 1.14 MB/s

Dziwne...

// To jest mój dysk: https://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-500gb-sata-iii-7200rpm-wd5000aakx-353686/

W komentarzach ludzie pisali o prędkościach w okolicach 100 MB/s, więc nie ogarniam.

Albo twój dysk jest mega stary, albo biłeś komputer pięściami niecierpliwie przy ładowaniu i narobiłeś bad sektorów.

Proponuję kupno porządnego dysku ssd, 120gb wystarczy Ci tylko na system i maksymalnie jedną grę dlatego zalecam kupno większego, lub też po prostu nowego talerzowca. (albo yolo 2x 120gb SSD na RAID0)

Mamy więc winnego, to nie wina ramów które swoją drogą też są wolne ale nie na tyle by powodować freezy.

Proszę więc zalajkować mój komentarz bo widzę że pomogłem.

Na dniach pożyczę dysk SSD od znajomego i zweryfikuję jak gra działa.

Albo twój dysk jest mega stary, albo biłeś komputer pięściami niecierpliwie przy ładowaniu i narobiłeś bad sektorów.

Proponuję kupno porządnego dysku ssd, 120gb wystarczy Ci tylko na system i maksymalnie jedną grę dlatego zalecam kupno większego, lub też po prostu nowego talerzowca.        (albo yolo 2x 120gb SSD na RAID0)

Mamy więc winnego, to nie wina ramów które swoją drogą też są wolne ale nie na tyle by powodować freezy.

Proszę więc zalajkować mój komentarz bo widzę że pomogłem.

Chciałem jeszcze tylko odnotować, że zrobiłem Benchmark Dysku w HDTUNE i wyniki były zupełnie inne. Bez włączonego jakiegokolwiek programu odczyt był między 100, a 130 mb/s, w momencie uruchomienia przeglądarki, Facebooka itd spadał mniej więcej do 12 mb/s i wahał się aż do 100. Od czego to jest zależne?

Chciałem jeszcze tylko odnotować, że zrobiłem Benchmark Dysku w HDTUNE i wyniki były zupełnie inne. Bez włączonego jakiegokolwiek programu odczyt był między 100, a 130 mb/s, w momencie uruchomienia przeglądarki, Facebooka itd spadał mniej więcej do 12 mb/s i wahał się aż do 100. Od czego to jest zależne?

Zrób sobie Error Scan hdtunem jak będzie czerwona kropka to albo logiczna którą da się naprawić albo fizyczna.( RIP [*] )

Test ten zależy od poziomu zasyfienia dysku itd. Ciebie interesuje odczyt losowy, jeśli deflagler nie wyciąga nawet 20mb/s przy teście losowym to masz tak samo padnięty dysk jak ja i w mmo w którym ważne jest doczytywanie danych na bieżąco będziesz miał masakrę.

Zrób sobie też SMART-a tego dysku.

Nie no... Bez jaj... Przecież system + ESO zjadalo mi praktycznie 6 GB RAMu... Dysk tez może być problemem, ale tylko wtedy kiedy mapa ładuje Ci sie 5 min :P Ja obstawiam RAMy a zwłaszcza jego ilość. Do gier minimum 6 GB i najlepiej 1600 MHz+. Jak nie wierzysz, zobacz na yt fallouta 4 na 4 GB RAMu, tez freezuje :)

Unpark CPU powinno pomoc

zanim zmienilem sprzet Gralem na 4gb ramu, procesor 2x 3,5 nie pamietam dokladnej nazwy grafika hd 6670 i gra chodzila dobrze na wysokich jedyne co to cyrodill bylo nie grywalne. i dysk nie ma znaczenia w plynnosci gry...

zanim zmienilem sprzet Gralem na 4gb ramu, procesor 2x 3,5 nie pamietam dokladnej nazwy grafika hd 6670 i gra chodzila dobrze na wysokich jedyne co to cyrodill bylo nie grywalne. i dysk nie ma znaczenia w plynnosci gry...

Zgadzam się, ja również jakiś czas temu grywałem na 4GB RAMu, na procesorze i5 2467M i karcie 640M 1GB - nie było żadnych problemów.

Natomiast jeśli chodzi o dysk - może on namieszać powodując tak zwane "lag spikes" podczas rozgrywki, takie objawy sugerują nam, że coś z HDD może być nie halo. Najlepszym rozwiązaniem jest przetestowanie tytułu na innym dysku, niekoniecznie SSD.

Zrób sobie Error Scan hdtunem jak będzie czerwona kropka  to albo logiczna którą da się naprawić albo fizyczna.( RIP [*] )

Test ten zależy od poziomu zasyfienia dysku itd. Ciebie interesuje odczyt losowy, jeśli deflagler nie wyciąga nawet 20mb/s przy teście losowym to masz tak samo padnięty dysk jak ja i w mmo w którym ważne jest doczytywanie danych na bieżąco będziesz miał masakrę.

Zrób sobie też SMART-a tego dysku.

Nie miałem żadnej czerwonej kropki. Więc co tu się dzieje?

Btw. zrobiłem ponownie benchmark dysku w Defragglerze i wyszło 68 mb/s, więc nie wiem od czego to jest zależne i czemu w tamtej chwili wyszło mi tak mało.

Z ciekawości ustawiłem dzisiaj wszystkie ustawienia w grze na Ultra, wszystkie paski na maksa - gra chodzi tak samo wydajnie, częstotliwość freezów taka sama.

:angry::angry:

Wrzucam jeszcze skany z HDTune, może coś skumacie.

2ecouis.jpg

358t191.jpg

33bnv4z.jpg

Wrzucam jeszcze skany z HDTune, może coś skumacie.

Cóż dysk masz w porządku, widzę, że prędkości nie są może astronomiczne, ale jest dobrze to samo się tyczy back sectorów nie ma ani jednego, czyli wszystko gra. Ja bym skłonił się bardziej w stronę RAMu, bo to on wydaje się tutaj najsłabszym ogniwem jeśli masz możliwość to pożycz od kogoś kość ramu (tylko taką żeby Ci się i ilość pamięci w reszcie zgadzała i taktowanie) i sprawdź czy freezy ustępują. Tak dla przykładu dopiszę, że dzisiaj jak instalowałem grę i odpaliłem Wiedźmina (przy zużyciu 50% pamięci spowodowanym instalacją) to też w nim miałem freezy, bo RAM nie nadążał (8gb to wciąż mało :D).