Funkcja - punkty reputacji na portalu

Witajcie,

Chce wprowadzić na portal opcję punktów reputacyjnych. Niżej dokładne opisanie pomysłu.

Jak będzie można zdobywać pkt reputacji?

1. 1 plus komentarza = 1 pkt
  2. Raport sprzecznego z regulaminem komentarza = 5 pkt ( za prawidłowe zgłoszenie, tj, takie które kończy się usunięciem przez moderatora wadliwego posta)
  3. Przesłanie newsa/nowinki = 30 pkt w przypadku użycia jego przez nas do publikacji
  4. Dodanie nieistniejącej w spisie gry = 100 pkt
  5. Przesłanie sugestii poprawienia gry (będzie opcja, w której będzie można zgłosić błędną kategorię, zły opis itp.) = 5 pkt
  6. Poprawienie opisu istniejącej w spisie gry = 80 pkt
  7. Napisanie artykułu = 200 pkt (liczą się opublikowane przez nas arty w dziale Artykuły)

Jak będzie można stracić pkt reputacji?

1. Dodanie komentarza sprzecznego z regulaminem = - 10 pkt
  2. Raportowanie "dobrych" komentarzy = - 10 pkt
  3. Przesłanie nieprawdziwego newsa / błędne dodanie gry = - 20 pkt
  4. Za ban otrzyma się ilość_dni * ( - 10 pkt ), np. za 7 dni bana - 70 pkt
  5. Za jakieś dziwne zachowania, oszustwa nie objęte regulaminem delikwent zostaje wykluczony z rundy.

Na czym polegać będzie zabawa?

1. Punkty reputacji są liczone od startu do momentu zakończenia rundy. Czas trwania rundy np. 1-2 miesiące.
  2. Pod koniec rundy pierwsze trzy osoby są nagradzane upominkami jak: kody upominkowe steam, gry, gadżety, sprzęt komputerowy (lista nagród jeszcze nie ustalona)
  3. Co tydzień publikowany jest ranking TOP 10 użytkowników, top10 w danym tygodniu otrzymuje specjalny kolorek i ikonkę przy nicku.
  4. Po danej rundzie reputacja jest zerowana i startujemy od nowa.

Moje pytania:

Jak Wam się podoba ten pomysł,? Dodalibyście coś do tego systemu? Zmienić wymyśloną punktację na coś innego?

Jeżeli ktoś to będzie ciągle moderował czy nikt sobie nie nabija punktów to jest ok.

Wszystko wygląda dobrze prócz 2. punktu. Nie widzi mi się to, jak ktoś dostaje wiele punktów, bo zgłosił floodującą osobę. Co do nagród to mógłby być unban na portalu.

Jestem ciekaw jak to przejdzie przez osoby, które notorycznie tworzą multikonta i zapewne w tej sprawie będą swoje wypowiedzi plusowały.

Ciekawy pomysł, sam osobiście nie będę w tym uczestniczył, ale usunąłbym punkty za plusowanie tych komentarzy, by ktoś nie bocił. Nie wiem czy macie na portalu jakieś zabezpieczenia, bo nie używam portalu zbyt często, przeglądam tytuły newsów to jak mnie zaciekawią to czytam, czasami do komentarzy spojrzę. Po prostu punktacja i tak już bardziej nagradza tych co zaoferują portalowi jakieś artykuły czy inne gówienko, więc punktacja za plusy nie ma sensu według mnie.

Mi osobiście się ten pomysł nie bardzo podoba ... wolę żeby było tak jak jest aktualnie

5 i 6 nie bardzo, wszyscy zaczną nagle "poprawiać" opisy gier po parę razy, żeby tylko nabić sobie punkty.

Dla mnie punkt 1 i 2 nie powinien zostać zastosowany iż:

1. Ktoś ma zmienne IP (bądź pójdzie do kumpla), napisze jakiś komentarz, i będzie go plusował swoimi kontami.

2. J.W. z tą różnicą, że ktoś specjalnie napisze obraźliwy komentarz, zgłosi go z swojego "prawdziwego" konta i dostanie punkty.

Poza tym Good Job Chmarus.

5 i 6 nie bardzo, wszyscy zaczną nagle "poprawiać" opisy gier po parę razy, żeby tylko nabić sobie punkty.

Najpierw musi zostać zaakceptowane przez admina więc nie ponabijają.

1 plus komentarza = 1 pkt

Gdyby nie afera z minusami wszystko było by ok, ale w takiej sytuacji to nie przejdzie bez bólu Pupy.

Więc lepiej pominąć ten punkt i mieć spokój.

Reszta pasuje i nawet będzie motywować użytkowników.

Popieram komentarz nade mną, punkty za plusy to zły pomysł przy naszych multikonciarzach, reszta ok.

Już teraz nabijają postami "Title" a po wprowadzeniu punktów to dopiero się zacznie syf ;/ mi ten "pomysł" się nie podoba ale to tylko moje zdanie :) życzył bym sobie i innym forumowiczą aby "administracja" bardziej się wsłuchiwała w to co inni piszą bo na tym forum jest wiele do zrobienia a nie dodawania punktów, chociaż (tak sobie teraz myśle) jak by tak moderatorom dawać i odejmować punkty to wtedy by była ciekawa alternatywa :)

Zawsze możesz sobie wejść w profil i dać gwiazdkę od 1 do 5.

Już teraz nabijają postami "Title" a po wprowadzeniu punktów to dopiero się zacznie syf ;/ mi ten "pomysł" się nie podoba ale to tylko moje zdanie życzył bym sobie i innym forumowiczą aby "administracja" bardziej się wsłuchiwała w to co inni piszą bo na tym forum jest wiele do zrobienia a nie dodawania punktów, chociaż (tak sobie teraz myśle) jak by tak moderatorom dawać i odejmować punkty to wtedy by była ciekawa alternatywa

Tu nie chodzi o forum tylko o portal.

Witajcie,

Chce wprowadzić na portal opcję punktów reputacyjnych. Niżej dokładne opisanie pomysłu.

Jak będzie można zdobywać pkt reputacji?

1. 1 plus komentarza = 1 pkt
  2. Raport sprzecznego z regulaminem komentarza = 5 pkt ( za prawidłowe zgłoszenie, tj, takie które kończy się usunięciem przez moderatora wadliwego posta)
  3. Przesłanie newsa/nowinki = 30 pkt w przypadku użycia jego przez nas do publikacji
  4. Dodanie nieistniejącej w spisie gry = 100 pkt
  5. Przesłanie sugestii poprawienia gry (będzie opcja, w której będzie można zgłosić błędną kategorię, zły opis itp.) = 5 pkt
  6. Poprawienie opisu istniejącej w spisie gry = 80 pkt
  7. Napisanie artykułu = 200 pkt (liczą się opublikowane przez nas arty w dziale Artykuły)

Jak będzie można stracić pkt reputacji?

1. Dodanie komentarza sprzecznego z regulaminem = - 10 pkt
  2. Raportowanie "dobrych" komentarzy = - 10 pkt
  3. Przesłanie nieprawdziwego newsa / błędne dodanie gry = - 20 pkt
  4. Za ban otrzyma się ilość_dni * ( - 10 pkt ), np. za 7 dni bana - 70 pkt
  5. Za jakieś dziwne zachowania, oszustwa nie objęte regulaminem delikwent zostaje wykluczony z rundy.

Na czym polegać będzie zabawa?

1. Punkty reputacji są liczone od startu do momentu zakończenia rundy. Czas trwania rundy np. 1-2 miesiące.
  2. Pod koniec rundy pierwsze trzy osoby są nagradzane upominkami jak: kody upominkowe steam, gry, gadżety, sprzęt komputerowy (lista nagród jeszcze nie ustalona)
  3. Co tydzień publikowany jest ranking TOP 10 użytkowników, top10 w danym tygodniu otrzymuje specjalny kolorek i ikonkę przy nicku.
  4. Po danej rundzie reputacja jest zerowana i startujemy od nowa.

Moje pytania:

Jak Wam się podoba ten pomysł,? Dodalibyście coś do tego systemu? Zmienić wymyśloną punktację na coś innego?