Galaxy wars- moja własna gra Flash

Tworzę obecnie swoją własną grę Flash. Dawajcie mi sugestie i uwagi dotyczące tego projektu, a z resztą, przeczytajcie opis:

-wersja gry: PROTOTYP (1 działająca wersja)

-producenci: Flash Games Factory (Mac70

-Wydawnictwo (o ile to tak można nazwać): Kongregate

Wersje językowe: ENG, prawdopodobnie również PL, może DE

-przybliżony stan zaawansowania:

mechanizmy- 20%

grafiki- 5%

misje- 3%

muzyka- 0%

Fabuła

W świecie pokazanym w Galaxy wars istnieją dwie frakcje- Ziemianie oraz Arvanci. Ludzie lepiej żyją na planetach przypominajacych Ziemię, a za to kosmici- wulkanicznych, pustynnych, bez atmosfery. Gra op[owiada o konfliokcie pomiędzy tymi pierwszymi z drugimi. Po drodze dołączy jeszcze trzecia frakcja, ale o niej już za dużo nie będę mówił.

Mechanizmy

Głównym celem w każdej misji jest przejęcie wszystkich planet lub/i zniszczenie przeciwnika. Na przejętych planetach można stawiać różne struktury, na przykład otaczające planetę polem siłowym lub przyspieszające polepszanie/degradowanie klasy planety. Poza tym są również na przykład stocznie, w których możemy budować statki różnego typu- od konstruktorów, poprzez myśliwce aż do ciężkich bombowców. Jednostki Ziemian są zbudowane głównie z prostokątów i wymagają do budowy głównie metalu, a kosmitów mają różne kształty i najważniejszym surowcem do ich budowy są ludzie z planet.

Pomoc w projekcie

Pomoc przydałaby się, ponieważ za dobrym muzykiem lub grafikiem nie jestem. O ile jeszcze takie rzeczy jak logo sam stworzę, to już z jednostkami, planetami i budynkami będzie ciężej. To samo z muzyką. Jeśli ktoś chce, to może pomóc w zamian za nick w liście płac. Jestem dobry w AS, ale nie w rzeczach bardziej praktycznych niż tworzenie kodu.

Screenshooty i podobne

Na razie nie będę umieszczać, bo w końcu to na razie tylko prototyp i wygląda tak, jak wygląda (jedyne, co tam jest ładne, to kilka grafik interface'u stworzonych przeze mnie).

Zgłaszam sie co do muzyki jestem dobrze obeznany w programie fruity loops i robie beaty do rapu i BB

Już zrobiłem sporo grafik do interface, a więc niedługo go pokażę. Na razie wystarczą chyba suche fakty o kolejnych działających wersjach:

Wersja 0.1.1a

-wprowadzone grafiki przycisków menu: budowa, stocznia, badania, opcje

Wersja 0.1.1b

-wprowadzone grafiki przycisków pod-menu budowa oraz opcje

Wersja 0.1.2

-wprowadzony pasek HP oraz AP (AP jest niezbędne do używania specjalnych zdolności jednostek) nad jednostkami, planetami, asteroidami i budynkami

Wersja 0.1.3

-opracowanie systemu minimapy oraz wprowadzone przewijanie mapy

Nowe! Wersja 0.1.4

-wprowadzenie Kongregate API (pasek ładowania i reklama podczas wczytywania)

-wprowadzone grafiki przycisków pod-menu stocznia oraz badania

A co do ciebie Brono- wyślij jakiś próbny utwór, ambientowy, idealny na w miarę powolne tempo rozrywki. Nie możesz wprowadzić ani jednego słowa, sam dźwięk.

Mac może mogę jakoś pomóc??

Jeśli chcesz pomóc w tworzeniu grafik, to musisz mieć Flash CS 3. Masz go? A jeśli nie, to w jaki inny sposób mógłbyś pomóc?

Heh. Już kiedyś pisałem, że grafikiem nie jestem. Nie wiem jakieś skrypty.

Jeśli znasz się na Flashu AS 2, to możesz mi pomóc, podsyłałbym ci problemy, których sam nie mogę rozwiązać oraz możesz mi jeszcze pomagać w tworzeniu pomysłów.

PS: pierwsze screeny coraz bliżej, jeszcze muszę tylko dopracować wygląd planet i statków.

Nie uczyłem się AS 2 i w ogóle żadnego AS, ale Mac dla ciebie wszystko XD. Tak serio to podeślij mi kilka skryptów to obczaję.

We Flashu są narzędzia ułatwiające pisanie skryptów, a za chwilę ci kilka prześlę na PW.

Jaszcze by się grafik przydał, bo głównie brak grafik spowalnia pracę.

Flash nie,ale grafika rastrowa tak.

Jakby co PM me

Mac to jesteśmy teraz ekipą z xen0nem??

Siemka mac ja jestem ogarniętym grafikiem tylko ze ten flash cs3 to jest tylko trial na necie a ja niechcialbym piracic . może jest jakaś darmowa alternatywa?

Daje tez to co umiem , czyli arta. Kocham takie klimaciki. to jest robione tanimi kredkami, a obróbkę robiłem na Paint.net wiec mnie nie zbrechtajcie xD

post-8137-1263309912_thumb.jpg

Właśnie Mac Flasha CS3 jest tylko trial a piracić nie chce.

Nie za bardzo pasuje Whiskas, tu chodzi o grafikę robioną tylko i wyłącznie na komputerach.

A co do dwóch kandydatów na pomocników- Mateki, wysłałem wiadomość na GG, xen0n- na PW.

PS: Mateki, w internecie można znaleźć zamienniki dla Flasha- nie da się nimi zrobić gry lub grafik, ale pisać skrypty- tak.

Taki program to na przykład FlashDevelop.

Mam nadzieję, że na forum nie ma pod********czy. Crackniente by mateki (WinHacks 2.0)

Mam nadzieję, że na forum nie ma pod********czy. Crackniente by mateki (WinHacks 2.0)

Mamy cię ;D

A serio to daj mi o co ci chodzi to ja ci walne gfx i zobaczysz. jakiś statek czy infrastrukture. Tylko żeby to jakoś wyglądało to ja to narysuje na papierze zeskanuje i wezmę na tym Flashu przerobie. co ty na ty?

Whiskas, jeśli tak chcesz pomóc, to spróbuj zrobić coś takiego: narysuj 5 planet które wyglądają jak Ziemia, tylko, że 1 z nich ma być wulkaniczną, martwą wręcz planetą, a 5 stopień ma przypominać nasz glob. Ważne, aby można a było tam łatwo dodać osady, by na pierwszy rzut oka było widać zaludnienie planety. Wielkość maksymalna? 200X200 pikseli.

Whiskas, jeśli tak chcesz pomóc, to spróbuj zrobić coś takiego: narysuj 5 planet które wyglądają jak Ziemia, tylko, że 1 z nich ma być wulkaniczną, martwą wręcz planetą, a 5 stopień ma przypominać nasz glob. Ważne, aby można a było tam łatwo dodać osady, by na pierwszy rzut oka było widać zaludnienie planety. Wielkość maksymalna? 200X200 pikseli.

Spoko zrobię to na jutro o 16 jak wrócę ze sqoly

Muszę się podzielić kolejnym sukcesem- niedługo z tego forum będziemy mogli przenieść dyskusję na oficjalne forum i stronę Flash Games Factory. Jeszcze tylko muszę je dopracować, ale lada moment będą gotowe. Poza tym interface jest już niemal gotowy (nie licząc menu, które w tej chwili ogranicza się do wyboru opcji i samouczka).

W tej chwili mam pewien problem- staram się zrobić skrypt odpowiedzialny za poruszanie się statków, ale jakoś nie mogę sobie poradzić- chyba statki będą musiały skręcać w miejscu...

PS: Post 500- jeszcze 500 i będzie okrągły 1000...

Wyślij mi tego krypta co masz to po edytuje. dobrze by bylo gdybys mi wyslal wszystkie skrypty i wtedy bym je edytowal