Gamepad DualShock 2, czy Xbox pod PC?

Witam. Mam pewien problem natury moralnej, mianowicie nie wiem, jaki pad byłby dla mnie lepszy: ten pod PS2, czy z Xbox-a 360?

Moja sytuacja jest taka: gram w pecetową wersję Devil May Cry 4 oraz emuluję gry z PSX i PS2 (Spyro, The Legend of Spyro). Chciałbym podłączyć pada z PS2 do komputera. Niestety, niewiele na ten temat wiem i przydałaby mi się drobna pomoc, kilka dobrych rad.

Pierwszy problem jest taki, że nie wiem, czy mając przejściówkę i pada z PS2 jestem już właściwie gotów do gry. Nie jestem pewny zwłaszcza, gdy wchodzę do opcji DMC4, sterowanie padem. Widzę pad na Xbox, jednak nie dopatrzyłem się tam opcji związanych z DualShockiem, nie wiem, czy gra go obsługuje. Korzystając z jednego pada chciałbym grać w gry i te emulowane i w DMC4. Rodzi się pytanie: czy dla mnie właściwym będzie pad na Play Station, czy ten z pudełka okienek? Zależy mi na niskiej cenie, wygodnej obsłudze, na tym, by działały gałki analogowe z całą resztą (wibracje mnie nie obchodzą), bym mógł obsłużyć emulator i pozostałe gry. Poproszę, abyście mówili który i dlaczego, jak PS to jak będę musiał dostosować sprzęt, żeby ładnie działało i tu i tu, jeśli Xbox - analogicznie.

Podam jeszcze niektóre parametry mojego komputera:

Procesor: Intel (dokładnej nazwy nie pamiętam ;d) 3,2ghz dwurdzeniowy

System: Win 7

Emulatory: epsxe (chyba 1.7.0), PCSX2 0.9.8

Myślę, że wystarczy. W razie potrzeby udzielę dalszych informacji. Za wszelką pomoc już z góry dziękuję.

PS: w miarę możliwości proszę kierować się pod pada PS2, chyba, że argumenty będą zdecydowanie za Xboxem.