[GeekGamer] Jak grać w LoL'a #0

Witam serdecznie. Postanowiłem przygotować serię poradników do gry League of Legends, które pomogą nowym graczom zapoznać się z grą. Mam nadzieję, że i starzy wymiatacze będą mogli znaleźć garść ciekawych informacji. Zapraszam do obejrzenia spotlight'u. Wszelkie komentarze mile widziane :)

Wstawiam również ankietę, aby sprawdzić zainteresowanie daną serią :)

Pierwszy odcinek już wkrótce!

Bardzo dobry pomysł i chętnie go zobaczę w naszym poradniku jaki główny dodatek.

pomysł dobry, ale większość nowych graczy jest zbyt leniwych żeby je oglądać. W ankiecie powinna być jeszcze jedna opcja "Nie potrzebuje do gry żadnych poradników"

Ok, edytowałem ankietę :)

Pomysł w ogóle super. Początkującym bardzo się to przyda zależy jak to bd wyglądało :).

Na Youtube podobną rzecz prowadzi Zakreble i oglądając jego filmiki moi kumple co zaczęli to super znają podstawy a jakbyście współpracowali to by było cud miód orzeszki :)

...nie kminie to jest głupie moim skromnym zdaniem bo skill nie bierze się z filmików ludzie mogą latami oglądać mistrzów a nie będą umieć grać...

jak ktoś nie umie grać to niech gra w coś innego a nie psuje grę starszym wyjadaczom ludzie jak boty wbijają 30 lvl a potem sieją pleboski skill na rankedach...

i traci się PTK i 40 min życia "bo ktoś widział jak się gra" ostatnio chyba nawet wczoraj to było jak jakiś pleb napisał na rankedzie ze gra 1st time Morde w 10 min rozgrywki miał już 1/7 i wyszedł z gry lepiej niech ludzie uczą się na błędach bo nic z tego dobrego nie wyjdzie

'nauczymy mały grać może coś z tego będzie" ludzie maja 30 lvl żeby nauczyć sie grać sterowanie i podstawy gry do 3 lvl od 3 do 15 trening po 15 do 20 szkolenie się w paru wybranych postaciach od 20-30 masterowanie postaci kupienie run 30 rankedy a nie 1-30 tępe bicie lvl "walić czy wygram czy przegram exp jest" a potem 30 lvl PRO ranked i teksty "bo mój team plebi" tysiące razy wyzywana mnie za osobliwy styl gry jak clarity pod nocturna a kończyło się tym ze taki pro ginie 3 razy junglujac na mobach potem feeduje a ja mam 7/1 wychodząc z linii

EDITED: 9 osób w ankiecie uważa się za pro... kłamią;p

Moim zdaniem lepiej jest ogarnąć samemu postać i dopasować sobie do niej builda.Sam czasami oglądam takie filmiki , ale to tylko niektóre , jak chcę wiedzieć czy to jest ad czy crt.

To nie będzie poradnik jak grać jakąś postacią. Będę poruszał np. kwestie jakie zadanie ma jaka klasa w drużynie, czym jest zone'ing, jak powinno się prawidłowo konstruować drużynę, jak grać aby ginąć mniej, będę mówił o mentalności i kulturze gry. Będzie to tego typu poradnik. Wiele osób już to wszystko zna, ale na pewno zjadą się tacy, co dowiedzą się jakiś ciekawych informacji.

to się przyda... ludzie nie maja pojęcia co to tank kiedy dps możne wejść do akcji a już napewno nie wiedza co to support

Nom pomysł super, porusz też kwestie skrótów w LoL'u.

masz najczęściej używane

FU- f*ck YOU

STFU- SHUT THE f*ck UP

OMG-OH MY GOD

FEEDER- osoba ginąca nadzwyczaj często

fb- first blood

care- proszenie o ostrożność (zwykle *uh daje proszenie)

push- atak na linii

b- back

a i najczęściej używane NOOB- osoba używająca tego zwrotu twierdzi że jest najlepsza starając się wywyższyć przeważnie sama rage quituje po z feedowaniu

wiecej potrzebnych do gry nie ma

masz najczęściej używaneFU- f*ck YOUSTFU- SHUT THE f*ck UPOMG-OH MY GODFEEDER- osoba ginąca nadzwyczaj częstofb- first bloodcare- proszenie o ostrożność (zwykle *uh daje proszenie)push- atak na liniib- backa i najczęściej używane NOOB- osoba używająca tego zwrotu twierdzi że jest najlepsza starając się wywyższyć przeważnie sama rage quituje po z feedowaniu wiecej potrzebnych do gry nie ma

Sad but true :/

ss, qq, gg, bh, top, bot, mid, focus, camp, baron/nashor, dragon, blue. red, jungle, carry, support, tank, ward,

ss? co ty gadasz teraz nawet na rankedach nikt nie używa ss....

Skopiowałem z wikipedii. Prszz:

Skróty używane w grze

Afker (AFK = Away From Keyboard) – określenie, którego używa się w odniesieniu do osoby nie biorącej udziału w rozgrywce, a pozostającej w niej w celu uzyskania punktów za ukończenie meczu.

Care - przypominienie, aby sojusznik uważał.

Feeder - osoba, która często ginie, przez co przeciwnicy otrzymują złoto (z ang. feed - karmić).

Focus - polega na skoncentrowaniu ataków na jedną postać w celu szybkiego wykluczenia jej z walki.

Gank - atakowanie wroga w kilka osób, najczęściej z zaskoczenia.

Harass - atakowanie wroga umiejętnościami nie czyniącymi większych szkód, jednak przeszkadzającymi mu w grze i zmuszające do częstego powracania do bazy. Często harass jest przygotowaniem pod focus.

Miss/SS/MIA (Missing In Action) - informacja dla sojuszników, że brakuje przeciwnika z jego ścieżki.

Push - atakowanie konkretnej linii, często chodzi o szybkie "pchnięcie" w celu zniszczenia wieży.

Leaver - osoba wychodząca z gry podczas trwającej rozgrywki (wychodząc znacznie zmniejsza szanse na wygraną).

Backdoor - polega na skrytym niszczeniu bazy wroga, (np. gdy pięciu graczy niszczy bazę niebieskich, a w tym czasie to samo robi jedna osoba z drużyny fioletowych.)

Zoneing - pozorowanie ataku na przeciwnika we wczesnej fazie gry, mające na celu odsunąć go od minionów i uniemożliwienie mu tym samym zdobywanie doświadczenia i złota.

Jungler - bohater porzucający działanie na linii, zajmując się zdobywaniem złota i doświadczenia poprzez zabijanie neutralnych potworów w lasach pomiędzy głównymi Ścieżkami. Zdobywa w ten sposób doświadczenie i złoto oraz bonusy (buffy). Korzyści z takiego działania czerpie cała drużyna, ze względu na efekt zaskoczenia w czasie nagłych ataków "junglera". Ponadto, zamiast pięciu graczy na trzech liniach jest ich czterech, dzięki temu na dwóch liniach bohaterowie mają wyższy poziom i więcej złota.

Buff - rodzaj dopalacza, ulepszenia działającego przez krótki czas na bohaterze zdobywane po pokonaniu neutralnego potwora. Jest ich kilka rodzajów: zwiększa prędkość poruszania się, większa prędkość ataku, zmniejszony czas oczekiwania na umięjętności (Cooldown), spowalnianie wrogów swoimi atakami, zwiększone zadawane obrażenia. Ponadto zabicie najsilniejszego potwora na mapie Summoner's Rift zwiększa współczynnik ataku i umiejętności oraz odnawianie życia i many dla całej drużyny.

grabka jak będziesz chciał to spokojnie możemy nagrać teamowy poradnik, mam parę osób.

grabka jak będziesz chciał to spokojnie możemy nagrać teamowy poradnik, mam parę osób.

Okej, zobaczę jak mi to wszystko będzie szło i w razie czego odezwę się :)

Witam serdecznie. Postanowiłem przygotować serię poradników do gry League of Legends, które pomogą nowym graczom zapoznać się z grą. Mam nadzieję, że i starzy wymiatacze będą mogli znaleźć garść ciekawych informacji. Zapraszam do obejrzenia spotlight'u. Wszelkie komentarze mile widziane :)

Wstawiam również ankietę, aby sprawdzić zainteresowanie daną serią :)

Pierwszy odcinek już wkrótce!