Gierki indie

Znowu ja. Szukam jakiś ciekawych gierek indie, przygodowych, zręcznościówek, prawie wszystko. Ogólnie poleccie mi coś ciekawego, co wciągnie mnie na jakiś czas. Z góry dzięki :).

Grałem w:

- Limbo,

- Bastion,

- World of Goo,

- Super Meat Boy,

- Magicka,

- Machinarium,

- Shank,

- (będę uzupełniał jak mi coś przypomnicie)

Limbo jest swietne, ma niesamowity, niepokojacy klimat.

The path tez dobre, ale to bardziej przezycie niz gra.

Syobon Action. Nie wiem jak sie pisze, nie wiem czy o to Ci chodzi ale gierka wymiata.

Jak mogłem zapomnieć wymienić Limbo. Ta gierka to dla mnie cudo! Dzz, jak czytałem The Path to horror, za horrorami nie przepadam, zwyczajnie się boję, zwłaszcza samemu :P. Ale jednak coś mnie w tej grze zaintrygowało.

To nie jest horror w tym sensie, ze cos tsrasyz i sie boisz grac. Szerze t nie wiem, dlaczego gra zostala nazwana horrorem, moze chodzi o ten psychodelicznnie niepokojayc klimat?

I ta gra to bardziej przezycie, nie masz tam konkretnych zasad rozgrywki, jakichs wielkich celow do zrealizowania oznaczajacych zwyciestwo... To jest dobry material do interpretacji. O swoich przemysleniach nie chce sie wypowiadac, bo moge komus posuc rozgrywke, np. tobie azrael, ale jesli zagrasz i bedziesz chcial pogadac o interpretacji tej historii, to mozna wtedy podyskutowac (choc ja w to gralem w dniu premiery, wiec moglem troche pozapiminac. A gralem w dniu premiery, bo na The Path napalilem sie juz kilka lat temu, kiedy pojawil sie o niej pierwszy news). I wlasnie to w grach lubie, takie produkcvje mnie kreca - inne niz te wszystkie tasmowo robione gry, opierajace sie ciagle i ciagle na tych samych schematach i przy tym tak bezblednie dopracowane, a przy tym bezduszne, bo nic nie jest doskonale. Gra musi miec jakies bledy i tyle, bo przynajmniej wiaodmo, ze tworcy probuja czegos nowego. Moze single w Call of Duty jest bezbledny, ale przy tym nudny to obrzydzenia, bo ile razy mozna bawic sie w to samo? I zaryzykuje stwierdzenie, ze przyszlosc gier lezy w rekach tworcow niezaleznych!

World of Goo pewnie wszyscy tutaj znaja, he?

Sprawdź sobie Bastion, mi osobiście nie podszedł, ale warto spróbować, do tego Shank 1 bądź 2, gra świetna, zrobiona przez niezależną firmę Klei Entertaiment, przy pomocy EA Games, jeśli lubisz klimat Rodriguez'a, bądź Tarrantino, to powinno Ci się spodobać ^^.

Bastion super, zaopatrzyłem się nawet w soundtracka :D. World of Goo też mam. A jeśli o The Path chodzi, to właśnie ja nie boję się aż tak jakiś potworów, a właśnie taki niepokój mnie straszy. Ale zobaczę pewnie, strasznie mnie korci. Jeśli już o przyszłosci gier i przeżyciach wspomniałeś, to twórcy niezależni są prawdziwymi artystami. Jakoś bardziej wkręcił mnie Bastion, Limbo, Magicka niż BF3, CoD i inne "super" tytuły. Bo jednak gry niezależne wprowadzają coś nowego, oryginalnego, swojego. Może to być oprawa graficzna, muzyka, klimat i pewnie jeszcze wiele innych rzeczy.

Opatrz sobie jeszcze Shank, gra wprost ocieka klimatem, jedyną wadą jest jej długość, ale mimo to naprawdę warto spróbować.

Machinarium bardzo zacna gra point and click yhh (lub też może botanicula gra tego samego studia, jak dla mnie jednak gorsza)

Tak, ale Botanicula jest z tych...świeższych? I musiałbym pewnie czekać na jakieś promocje na steamie :P. Zaraz do listy dopiszę Machinarium.

Znowu ja. Szukam jakiś ciekawych gierek indie, przygodowych, zręcznościówek, prawie wszystko. Ogólnie poleccie mi coś ciekawego, co wciągnie mnie na jakiś czas. Z góry dzięki :).

Grałem w:

- Limbo,

- Bastion,

- World of Goo,

- Super Meat Boy,

- Magicka,

- Machinarium,

- Shank,

- (będę uzupełniał jak mi coś przypomnicie)