Gimp vs Photoshop

Otóż chcę nauczyć się obsługiwać program przetwarzający grafikę i pytanie brzmi: Który lepszy Gimp czy Photoshop, a może jest jeszcze inny. Chciałbym aby był prosty w obsłudze, jakby był po polsku (są takie?) to było by naprawdę super, oraz darmowy. Wstawiam też ankietę i proszę uzasadniać wybór, i podać inny program, jeśli ktoś zaznaczy tą opcję. Proszę o rady.

Z góry dziękuje.

Oczywiście, że Photoshop jest troszkę lepszy lecz on nie jest Darmowy. Dlatego zagłosowałem na niego. Pobieraj gimpa lecz uważaj nie jest taki łatwy w obsłudze jak się wydaje.

@edit

A po polsku są obydwa.

Photoshop to wydatek rzędu kilkuset złotych, więc jeżeli patrzeć na tę kwestię, ewentualny wybór jest chyba jasny. Z drugiej strony, produkty Adobe'a są cholernie dobre i są zarówno intuicyjne, pozwalając na sukcesywną naukę od podstaw, oraz skomplikowane, pozwalając na możliwie każde wariacje na temat "dwuwymiarowej" grafiki - gdyby zagłębić się we wszystkie przygotowane przez twórców narzędzia i komponenty.

Gimp jest dobry w skali swojej wartości. Czy jest coś darmowego i lepszego od Gimpa zarazem? Nie umiem powiedzieć.

Nie ma jakichś kluczy do Photoshopa w internecie?

Chodzi ci o piraty? Jasne, że są, choć jeżeli szukasz nielegalnej kopii, to co najmniej dziwi mnie poszukiwanie darmowego programu ;)

No wiesz, w większości programów ciężko znaleźć działający klucz. A napisałem to dlatego, że może jest jakiś inny darmowy program w jakimś stopniu lepszy od płatnego. ;)

A ja się nie zgodzę. W Gimpie zrobisz dokładnie to samo co w Photoshopie, z tym, że z większym nakładem pracy i umiejętnościami. Ale czekaj, no może photoshop rzeczywiście pod tym względem jest lepszy..

No jak teraz patrzyłem na allegro to Photoshop... 900 zł. No to musi być lepszy skoro tyle kosztuje. :mellow:

Akurat do PhotoShopa CS2 (ciut stary) jest miliony kluczy pirackich w internecie więc jeżeli nie sprawia ci problemu 15minut roboty nad szukaniem i wstukaniem w pole klucza, to masz dobrego, łatwego w obsłudze Fotoszopika.

Oczewiscie ze Photoshop ;] ja akurat mam photoshop cs4 z crackowana werjsa :)..

a jezeli juz to mozesz poszukac klucze licencyjne na internecie.

A czy da się jakoś spolszczyć angielską wersję?

Raczej nie ma spolszczeń.

są spolszczenia, do cs3 i cs4 na 100%

A ja polecam PhotoFiltre :) W 100% darmowy, a jest i spolszczenie.

Mój dobry kolega w gimpie robił przewspaniałe rysunki oczywiście z tabletem

oto jeden z nich http://img545.imageshack.us/i/devili.png/ :)

Czy wy macie internet od wczoraj, że wypisujecie jakieś głupoty o trudnościach ze znalezieniem pirackiego photoshopa w dowolnej wersji ? :D

http://thepiratebay.org/

Co do tematu to :D Phostoshop to prawdziwy kombajn do tworzenia i edycji g. rastrowej i do Gimpa nie ma porównania. ;]

W ogóle porównanie z kosmosu, bo Photoshop chociaż jest programem niub friendly to jest także całkowicie profesjonalnym narzędziem. Jeżeli chodzi o rysowanie tabletem to program nie robi specjalnie różnicy, bo i tak w grę wchodzą tylko pędzle i talent bazgrołotwórcy.

Otóż chcę nauczyć się obsługiwać program przetwarzający grafikę i pytanie brzmi: Który lepszy Gimp czy Photoshop, a może jest jeszcze inny. Chciałbym aby był prosty w obsłudze, jakby był po polsku (są takie?) to było by naprawdę super, oraz darmowy. Wstawiam też ankietę i proszę uzasadniać wybór, i podać inny program, jeśli ktoś zaznaczy tą opcję. Proszę o rady.

Z góry dziękuje.