Gitara elektryczna, pierwsze dni

Jako, że niedawno zakupiłem swoją pierwszą gitarę ( elektryczną ) to mam do was kilka pytań :

1. Jakie strony polecacie, z których mogę się czegoś nauczyć ?

2. Jakie piosenki do nauki polecacie na początek ?

3. Czego mam się nauczyć od razu, bez tego ani rusz ? ( chwyty, riffy itd. )

Z góry dzięki ;)

Polecam książkę gitara dla bystrzaków. Dużo rzeczy wytlumaczonych w przystępny sposób. A utwory to Nothing else matters Metallicy. A jaka gitarka że się spytam

Squier Affinity Series Strat Guitar ( o ile dobrze pamiętam )

http://www.fender.com/en-PL/products/affinity-stratocaster/

Ahh squier dobra, tania firma. Możesz też kupować magazyn Gitarzysta albo wejść na stronę 911tabs i tam poszukać tabow które wydają ci się łatwe

Jeszcze jedno pytanie do Nothing Else Matters

E1---0--------------------0----------------------0-----------------2----------

H2----------1----------1---------------------1-------1----------3-----3--------

G3------2-----------2---------------------0--------------0---2----------2------

D4-----------------------------------------------------------------0----------------

A5---0------------0-----------0---2----3-------------------------------------------

E6----------------------------------------------------------------------------

Jest taki tab. Którymi palcami, która strunę uderzyć, gdy mam w tym samym momencie uderzyć strunę E1 i A5 ?

1. Ultimate-Guitar.com, czy tak jak kolega wspomniał 911tabs.

2. Może coś Nirvany i White Stripes.

3. Podstawowe chwyty.

Możesz grać same fragmenty które są grane na elektryku. Bo te na akustyka są straszne. Po prostu kostkuje normalnie początek i potem dopiero wchodź jak jest solówka albo riff

Gitara ma mniej niż tydzień, a już mi pękła struna i mam do was pytania. Lepiej wymienić jedną czy wszystkie struny ? Lepiej dopłacić 30 zł i poprosić, żeby struny założył fachowiec, czy za darmo iść do kolegi, który mówi, że wie jak to zrobić ( gra z 2 lata na gitarze ) ? Iść z tym do sklepu, w którym kupowałem gitarę ? Prosiłbym o odpowiedzi na wszystkie pytania ;)

No to kolego mocno musiałeś łoić. Najlepiej wymienić wszystkie bo to przedłuży ich żywotność. Poza tym standardowe struny są zazwyczaj bardzo słabe. Co do zakładania to zależy jaki masz mostek (Floyd, Tremolo, Tune-o-matic). Możesz w sumie iść z tym do kolegi, jeśli jednak on nie będzie wiedział jak to może być lutnik jednak tu będzie trzeba troszeczkę zapłacić. Ogólnie to pamiętaj by po każdym używaniu gitary wycierać podstrunnice, struny i korpus jakąś ściereczką. Dłużej będzie ci służyła, struny będą w lepszym stanie i będą trzymać strój.

No to kolego mocno musiałeś łoić. Najlepiej wymienić wszystkie bo to przedłuży ich żywotność. Poza tym standardowe struny są zazwyczaj bardzo słabe. Co do zakładania to zależy jaki masz mostek (Floyd, Tremolo, Tune-o-matic). Możesz w sumie iść z tym do kolegi, jeśli jednak on nie będzie wiedział jak to może być lutnik jednak tu będzie trzeba troszeczkę zapłacić. Ogólnie to pamiętaj by po każdym używaniu gitary wycierać podstrunnice, struny i korpus jakąś ściereczką. Dłużej będzie ci służyła, struny będą w lepszym stanie i będą trzymać strój.

A ile będą kosztowały struny ( mniej więcej ) ? I czy lepiej kupić struny ze sklepu, w którym kupowało się gitarę, czy to nie ma większego znaczenia ? Jeśli nie ma znaczenia to czy polecasz jakieś struny ?

Zależy jakie. Tańsze do 40 zł droższe nawet do 70 zł. Kupować najlepiej w sklepach muzycznych. Ogólnie to jeśli chcesz naprawdę dobre struny to D`Addario lub Ernie Balle. Są w różnych cenach do wyboru do koloru a gra się na nich naprawdę porządnie

Jako, że niedawno zakupiłem swoją pierwszą gitarę ( elektryczną ) to mam do was kilka pytań :1. Jakie strony polecacie, z których mogę się czegoś nauczyć ?2. Jakie piosenki do nauki polecacie na początek ?3. Czego mam się nauczyć od razu, bez tego ani rusz ? ( chwyty, riffy itd. )Z góry dzięki

1. A więc - polecam Ci wujka Google, gdzie wpisująć formułke : nazwa zespołu i nazwa piosenki + tab(np. system of a down - sad statue tab); dostajemy przekierowanie do różnych stron z tabulaturami.

Polecam :

- guitaretab.com (przyczym patrz ile gwiazdek ma dana tabulatura)

-.ultimate-guitar.com ( - | | - )

- chords.pl (polska)

Ale z wszystkich innych najbardziej polecam Ci songsterr.com.

2. Na początek polecam Ci zagrać : Mettalica - Nothing else matters (przynajmniej intro), Roulette - System of a Down, Fallen Leaves - Billy talent, Green day American Idiot i AC DC - Highway to Hell i Back in Black.

Masz w ten sposób pięć stylów gry - sam wybierzesz później co ci najbardziej pasuje i tą drogą będziesz się rozwijał. (mi najbardziej podszedł Green Day - czyli punk/rock n' roll)

3. Zależy. Jeżeli masz w domu gitare klasyczną(ze strunami nylonowymi) spróbuj najpierw zagrać na niej jakąś piosenkę, żeby utwardzić pomału palce do gry na strunach metalowych.

Jeżeli nie to bierz się najpierw za Mettalicę, Roulette, Fallen Leaves i tak w kółko. Po jakichś trzech dniach grania powinieneś mieć na tyle twarde opuszki palców, żeby bez problemu zagrać resztę, do końca (dla sprawdzenia

polecam Green Day - St. Jimmy). Ja gram już długo a chwytów wielu nie znam ;x Właściwie prawie w ogóle. Więc moim zdaniem podstawa gry na gitarze to po prostu zagranie pierwszego utworu.

To tyle mam nadzieję, że pomogłem. Jak coś pisz na PW.

@Edit:

Polecam Ci struny Ernie Ball.

Up@- Trzy dni i twarde opuszki? Nie za bardzo. Fakt będzie mu się łatwiej grać ale żeby naprawdę nic nie odczuwać to trzeba grać z 1 miesiąc.

Podstawą jest też trening słuchu.Nie wiem dlaczego nikt przedemną nic o tym nie napisał.Nie ograniczaj się tylko do tabów ... używaj też uszu.Na początku gra może ci sprawiać problemy i może ci się odechciewać grać ale to kwestia czasu i chęci.Na początek podstawowe akordy to wiadomo , koniecznie musisz rozruszać palce różnymi ćwiczeniami np. 1-2-3-4 i tak lecisz palcami 1- to pierwszy palec i analogicznie do jedynki.W każdym miejscu na gryfie.To jest tylko przykładowe ćwiczenie.Wpisz w google ćwiczenia chromatyczne albo ćwiczenia dla początkujących na palce.Ogarniaj też skale.Tu masz kolesia jak pokazuje takiego typu ćwiczenia ma ich całą serię tu masz 1

jak je ogarniesz zaczynaj od następnych.Ale pamiętaj na początku akordy - power chords i podstawowe takie które gra się na akustyku.Teorię narazie zostaw chyba żę Cię bardzo do niej ciągnie to nic nie stoi na przeszkodzie.Jeśli masz jakieś pytania pisz , chętnie pomogę :)
Up@- Trzy dni i twarde opuszki? Nie za bardzo. Fakt będzie mu się łatwiej grać ale żeby naprawdę nic nie odczuwać to trzeba grać z 1 miesiąc.

Nie pisałem, że nie bedzie nic odczuwał, jasne, że boleć będą. Będą nawet dni kiedy wszystko czego dotknie bedzie sprawiało mu ból(przynajmniej ja tam miałem). Ale po trzech dniach da się już coś zagrać a pierwszy dzień jest zawsze najgorszy.

Jako, że niedawno zakupiłem swoją pierwszą gitarę ( elektryczną ) to mam do was kilka pytań :

1. Jakie strony polecacie, z których mogę się czegoś nauczyć ?

2. Jakie piosenki do nauki polecacie na początek ?

3. Czego mam się nauczyć od razu, bez tego ani rusz ? ( chwyty, riffy itd. )

Z góry dzięki ;)