Jako, że niedawno zakupiłem swoją pierwszą gitarę ( elektryczną ) to mam do was kilka pytań :1. Jakie strony polecacie, z których mogę się czegoś nauczyć ?2. Jakie piosenki do nauki polecacie na początek ?3. Czego mam się nauczyć od razu, bez tego ani rusz ? ( chwyty, riffy itd. )Z góry dzięki
1. A więc - polecam Ci wujka Google, gdzie wpisująć formułke : nazwa zespołu i nazwa piosenki + tab(np. system of a down - sad statue tab); dostajemy przekierowanie do różnych stron z tabulaturami.
Polecam :
- guitaretab.com (przyczym patrz ile gwiazdek ma dana tabulatura)
-.ultimate-guitar.com ( - | | - )
- chords.pl (polska)
Ale z wszystkich innych najbardziej polecam Ci songsterr.com.
2. Na początek polecam Ci zagrać : Mettalica - Nothing else matters (przynajmniej intro), Roulette - System of a Down, Fallen Leaves - Billy talent, Green day American Idiot i AC DC - Highway to Hell i Back in Black.
Masz w ten sposób pięć stylów gry - sam wybierzesz później co ci najbardziej pasuje i tą drogą będziesz się rozwijał. (mi najbardziej podszedł Green Day - czyli punk/rock n' roll)
3. Zależy. Jeżeli masz w domu gitare klasyczną(ze strunami nylonowymi) spróbuj najpierw zagrać na niej jakąś piosenkę, żeby utwardzić pomału palce do gry na strunach metalowych.
Jeżeli nie to bierz się najpierw za Mettalicę, Roulette, Fallen Leaves i tak w kółko. Po jakichś trzech dniach grania powinieneś mieć na tyle twarde opuszki palców, żeby bez problemu zagrać resztę, do końca (dla sprawdzenia
polecam Green Day - St. Jimmy). Ja gram już długo a chwytów wielu nie znam ;x Właściwie prawie w ogóle. Więc moim zdaniem podstawa gry na gitarze to po prostu zagranie pierwszego utworu.
To tyle mam nadzieję, że pomogłem. Jak coś pisz na PW.
@Edit:
Polecam Ci struny Ernie Ball.