Gitara nurtujące pytania

Siemka!

Zawsze chciałem grać na gitarze elektrycznej ale mam takie nurtujące pytania, więc licze na waszą pomoc ^^

1. Czym się różnią te gitary: SG, Les Paul, Stratocaster, Superstat, Telecaster.

2. W tym filmiku

do 46 sekundy podoba mi się jak ta osoba gra i zastanawia mnie co ta osoba przecykła w 35 sekundzie? bo wydawało mi się że dzwięk się trochę zmienił i jakim typem gitary brzmiało by to dobrze/podobnie?(nie odrzucajcie tego z powodu japońskiego, znalazłem to w sieci a gitara tu wymiata)

3. Fender, Gibson i Ibanez to dobre firmy? ponieważ zamierzałem kupić od nich gitarę.

4.Co sugerujecie do 750 zł za samą gitare. Tu do wyboru to tylko używane mam racje?

Edit: Do grania rocka, można zaliczyć coś podobnego do filmiku na górze.

Mam klasyka i który bardzo mnie drażni(gitara za 130zł nowa!) i dlatego wole dać więcej kasy na używany sprzęt niż śmigać na do d*py nówce myślę że mnie rozumiecie ;D

1. Przeważnie pickupami, przetwornikami, budową, składem.

2. Przełączył, tylko nie wiem dokładnie jak to się zwie xDDDD

3. Gibson i Ibanez (od 1300 w górę) tak. Fendery zależy od modelu, ale także od 1300 zł w górę powinna być gitara dobra.

4. Używane ale i ograne przez Ciebie. W ślepo nigdy nie kupuj.

Witaj! :)

1. To są modele korpusu gitary. To generalnie model wyglądu.

2. Wydaje mi się że przełączył po prostu przystawki albo użył jakiegoś efektu.

3. Fender, Gibson i Ibanez są spoko. Ale firmę raczej dałoby się polecić gdybyś powiedział co chcesz grać.

4.Coś używanego albo coś tańszego sklepowego. Nie wydaj na pierwszą gitarę zbyt wiele na wypadek gdybyś miał się zrazić do gry. Do gitary dolicz jeszcze kupno pieca.

Pozdrawiam :)

1. Budowa, drewno, przetworniki, mostki - jest bardzo wiele czynników. ;)

2. Przełączył przetwornik.

3. Mam Epiphone'a, Gibson to trochę wyższa półka, Fendery są bardzo fajne. To jeszcze wiele zależy jaką muzykę chcesz grać, wtedy można by Ci doradzić coś ciekawego.

4. To samo - po pierwsze, czy 750 zł za całe combo, czy za samą gitarę? Do jakiego grania jej potrzebujesz, co preferujesz. Pierwszy raz masz styczność z gitarą?

Fendery Ibanezy Gibsony to za drogie... wysoka półka.

posiad Corta x6 one są coś 600zł na allegro, fajna gitarka jedynie co jest wkurzające na początku to floyd rose (ruchomy mostek) tam po dłuższej zabawie z bendami często trzeba dostrajać

Co co punktu 4 i wypowiedzi Trayth'a666 to nie wiem czy piec jest potrzebny. Wystarczy mieć troche lepszego kompai troche kabli, a bez problemu można wszytko robić przez komputera. Mój brat kupił piecyk jak zaczynał, a teraz praktycznie leży pod biórkiem i się rozkłada. Co do gitar to wiem, że za ok. 600 zł można kupić tańszego washburn'a, który spokojnie wytrzyma kilka lat.

Jak do 750 na cięższe granie To bierz Deana lub Washburna.

Jak myślicie będzie to dobre? http://allegro.pl/gitara-elektryczna-gratisy-legenda-usa-dean-hit-i2243711615.html

I załóżmy kupił bym gitare i mam ją nastroić tak jak klasyka?

@up.

Hmm. Tutaj niema się co pytać. Odsyłam Cię do dobrego, polskiego forum gitarzystów klik!.

Tak w ogóle, to masz już piec? Bo jeśli myślisz ze na komputerze pociągniesz, to muszę Cię rozczarować... już lepiej wydać te 200 zł na 10 watowy piecyk, dajmy na to VOX pathfinder albo Fender Mustang. Radzę Ci się dobrze zastanowić nad gitarą.

A propos tego co dałeś.. Skoro chcesz wiosło do cięższego grania, to szukaj czegoś z humbuckerami, a nie singlami ;) (przystawki. Pojedyncze - single coil, podwójne - humbuckery) np. http://www.bigbeat.pl/gitara/gitary/gitary-elektryczne/samick-av1-bk-8536/

Gitarę elektryczną stroi się tak samo, chyba że jest z floyd-rosem :]

Czym się różnią przetworniki single od Hambuckerów?

Single brzmią bardziej szklankowo, przejrzyście (przez co nie wybaczają błędów :D), ale za to brudzą dźwięk, występuje minimalne zakłucenie dźwięku. Na nich metalu, ani cięższego rocka nie uciągniesz (bez odpowiedniego efektu ofc.).

Dźwięk humbuckerów jest bardziej mięsisty, ciepły, na nich uciągniesz każdą rzeźnie, jak i hardrockowe klimaty. Dodatkowo nie posiadają singlowego 'brudu'.

To tak krótko. Sprecyzuj jaką muzykę chcesz grać. Jakie zespoły preferujesz etc?

Zespoły może coś mają do gatki ale przeważnie zespoły mają różne kawałki od lekkich do mocnych więc sprecyzuje to inaczej, lubie hardkorowe solówki na gitarach jak i średnie, nie mam zamiaru grania bluesa i jazza ewentualnie jeśli by dało rade to tak dla rozluźnienia ; )

Ja mam takie spostrzeżenie nie wnoszące nic do tematu, ale: jeśli uczysz się grać na gitarze to najlepiej się uczyć na klasyku, albo akustyku chociażby z tego względu, że na gitarze elektrycznej dużo mniej siły się przykłada do przyciśnięcia strun do gryfu i jak Ci przyjdzie zagrać na akustyku to się mocno zdziwisz, jak bardzo fałszujesz. Ot moje zdanie na ten temat. ;)

Nie kupuj z Allegro i tego typu aukcji, bo zazwyczaj sprzedają gówna (chyba, że używane gitary od normalnych gitarzystów). Polecam guitarcenter.pl

Co co punktu 4 i wypowiedzi Trayth'a666 to nie wiem czy piec jest potrzebny. Wystarczy mieć troche lepszego kompai troche kabli, a bez problemu można wszytko robić przez komputera. Mój brat kupił piecyk jak zaczynał, a teraz praktycznie leży pod biórkiem i się rozkłada. Co do gitar to wiem, że za ok. 600 zł można kupić tańszego washburn'a, który spokojnie wytrzyma kilka lat.

Masz rację :P ja na przykład długo grałem na sucho i gram całkiem całkiem, ale piec fajna sprawa. Tylko z komputerem jest pewien problem, mianowicie słyszałem o przypadkach ludzi, którzy coś odwalili i spalili sobie kartę dźwiękową. A jak mówił D4kai jak chcesz grać coś cięższego to polecam Deany, sam właśnie na jednego zbieram.

Siemka!

Zawsze chciałem grać na gitarze elektrycznej ale mam takie nurtujące pytania, więc licze na waszą pomoc ^^

1. Czym się różnią te gitary: SG, Les Paul, Stratocaster, Superstat, Telecaster.

2. W tym filmiku

do 46 sekundy podoba mi się jak ta osoba gra i zastanawia mnie co ta osoba przecykła w 35 sekundzie? bo wydawało mi się że dzwięk się trochę zmienił i jakim typem gitary brzmiało by to dobrze/podobnie?(nie odrzucajcie tego z powodu japońskiego, znalazłem to w sieci a gitara tu wymiata)

3. Fender, Gibson i Ibanez to dobre firmy? ponieważ zamierzałem kupić od nich gitarę.

4.Co sugerujecie do 750 zł za samą gitare. Tu do wyboru to tylko używane mam racje?

Edit: Do grania rocka, można zaliczyć coś podobnego do filmiku na górze.

Mam klasyka i który bardzo mnie drażni(gitara za 130zł nowa!) i dlatego wole dać więcej kasy na używany sprzęt niż śmigać na do d*py nówce myślę że mnie rozumiecie ;D