Gitara

Witam, przymierzam się do kupna gitary klasycznej. Będzie to moja pierwsza gitara na której chciałbym nauczyć się grać. Budżetu nie mam zbyt dużo więc cena najlepiej ~200 zł. ( może być więcej trochę, ale lepiej by nie przekraczało )

Na allegro znalazłem coś takiego :

gitara na allegro

Jednak nie znam się zbytnio na tym wykonaniu i chciałbym zasięgnąć rady kogoś kto się zna ;)

@Edit: 500 zł raczej nie dam rady ;/

Szczerze gitara za 200 zł to jest po prostu shit. Jednak jeżeli jest to Twój pierwszy instrument to najlepiej nie przeholować z wydatkami i kupić. Z czasem zdecydujesz czy to jest dla Ciebie i możesz kupić coś lepszego by potem nie żałować. Ja swoją pierwszą kupiłem za 500 zł akustyka i nie żałuje. Mam go do dziś :)

Jak dla mnie na allegro nie opłaca się kupować gitar...

Jak już używane to tylko od zaufanych osób.

Osobiście polecam pójść do sklepu muzycznego i popytać się o szczegóły bo to ważne :)

Polecam ci FORUM gitarowe, na którym na pewno znajdziesz większą pomoc w znalezieniu gitary.

Od siebie dodam że kupowanie gitar z allegro w bardzo niskiej cenie nie jest dobrym wyborem.

Słabe wykonanie i ledwo nadają się do gry.

Ja swoją pierwszą gitarę też kupiłem z allegro. Uznałem że jak będzie HYBRYDOWA to będzie awesome. Dzień później poczytałem o firmach od których trzeba trzymać się z daleka i okazało się że wybrałem gitarę z jeden z tych firm. Cóż przemęczyłem się jakość przez rok, a od kilku tygodni cieszę się nowiutkim solidnym elektrykiem.

A i jeżeli zamierzasz w przyszłości przenieść się na elektryka to kup akustyka.

Dzięki, poczytam forum które podałeś. Ale takie pytanko korzystając z okazji. Dlaczego brać akustyka anie klasyka?

@Edit: No to jutro czeka mnie wycieczka do sklepu muzycznego. Jednak mam kolejne pytanie. W jakiej cenie można kupić akustyka do nauki ?

Klasyki są do muzyki hmmm klasycznej, nie wiem jak to opisać.

Wiem natomiast że na akustyku możesz zagrać nawet i piosenkę z gatunku metalu ale w wersji akustycznej.

Ogólnie różnica jest chyba taka, że klasyki nie wytrzymały by mocniejszych strojeń czy coś takiego.

Jestem samoukiem i gram od roku więc mówię to co wiem z praktyki i internetu. :)

Haha, akurat ja też się przymierzam do kupna 1-szej gitary ;) Dzięki za rady!

Nie ma czegoś takiego ,że akustyk jest lepszy. Po prostu gitara klasyczna nie jest dobra do wszystkich gatunków muzyki (ale i tak można dużo zagrać). Jest to mały, lekki i fajnie brzmiący instrument. To jest zasługa strun nylonowych. Oczywiście na klasycznej gitarze gra się o wiele łatwiej (struny są łagodniejsze i masz większe odstępy na gryfie).

Na allegro nie opłaca kupować się nowych gitar, nieznanych marek za tak niskie pieniądze. Takie gitary są zazwyczaj wykonane z lipnej sklejki. Mimo w internecie ,czy tam na allegro zapłacisz mniej niż w sklepie muzycznym (i to czasem z dużą różnicą). Poczytaj na temat dobrych marek gitar klasycznych i kup nawet używanego w dobrym stanie. Może być porysowany ,ale jeżeli technicznie będzie wszystko ok to dużo zaoszczędzisz bo nie ma powodu do szaleństw jeżeli to Twoja pierwsza gitara.

Sam mam klasyka posklejanego, który ledwo gra, ale gra i tak się nauczyłem grać ;)

I teraz aby nie zakładać zbędnego tematu... Co sądzicie o Vintage V100? Bo czytałem od jednych że to jedna z lepszych gitar w przystępnej cenie, ale za to często coś się w niej psuje... może ktoś się zna i mi coś o niej powie? Ewentualnie Ibanez RG1527 RB Prestige (Trochę droższy)

Byłem w sklepie jednak tam nie mają tych gitar więc nie wiem czy będzie jakiś sens jechać po nie gdzieś dalej...

Co myślicie? :P

Ten Vintage V100 jest podobno całkiem dobry w tej półce cenowej.

Znowu ja :) i kolejna porcja pytań. Znalazłem coś takiego.

craftman

Jedni piszą że gitary z craftmana sa dobre na poczatek inni że lepiej coś innego.

Czytałem też o "przekrętach" sklepach muzycznych. Nie mam zbytnio z kim jechać kto by ogarniał takie sprawy, a sam boje się że zostanę oszukany. Jeśli mógłbym prosić o jakieś rady o co konkretnie pytać i na co zwracać uwagę. Będę wdzięczny.

@Edit: W przyszłości chce się przerzucić na elektryka ale najpierw trzeba umieć coś zagrać ;)

Jakieś konkretne drewno najlepiej czy byle nie sklejka ?

@Edit2: Ja jestem kompletnie zielony, niezbyt będę wiedział czy dźwięk jest dobry czy nie.

Na pewno pytaj z jakich drewien zrobione są poszczególne części. Sklejka to najgorsze co może być... jednak od kumpla za krate browarów przycinam w miarę ładnie brzmiącego akustyka właśnie ze sklejki.

W sumie jeśli chcesz się TYLKO uczyć i potrzebna Ci jest jakakolwiek gitara (mój przypadek) to kup i za czteropak browarów od kogoś kto chce jej się pozbyć abyś poznał podstawowe akordy, i ogólnie coś już umiał zagrać. Potem dopiero myśl o czymś już na prawdę lepszym (w przedziałach cenowych 600-800 zł) albo przerzuć się na elektryka ;>

@edit:

Najważniejsze! Przed zakupem ograj gitarę, sprawdź jak Ci leży i czy dobrze się z nią będziesz czuć. Oraz czy jej dźwięk Ci odpowiada. Bo w gitarach akurat to jest najważniejsze.

@Edit2:

Najlepiej brzmią bodajże Machonie i Jakieś tam odmiany klonów ale uciąć sobie ręki nie dam bo już nie pamiętam co mi facet w sklepie mówił.. xd

Curenor Vintage V100 to jest dobre wiosło. To zależy co lubisz grać, jakie gatunki. Co do drzewa to szczerze też robi różnicę. Nie znaczącą ,ale robi.

@ Rakerp

Ja bym bał się kupować taką gitarę.

@ crracked

Punk, Hard Rock, "Lżejszy" metal :P Dlatego też myślę nad ibanezem, ponieważ sporo gitarzystów solowych w zespołach power itp. itd metalowych grają właśnie albo na Ibanezach, albo na Fender Stratocasterach. (Przynajmniej z tego co kojarze :P)

Potem i tak kupuje Gibsona SG (Jak już dorobię się tych 3 tysięcy xd) bo grałem na nim i jest po prostu nie do opisania! To samo tyczy się Gibsona Les Paula, jednak drobna granica 7.5 tyś nie jest aktualnie do osiągnięcia jak dla mnie xd. Na gitarę teraz mam zamiar wydać do 1.5 tyś.

Zamiast allegro, lepiej przeglądać takie strony jak Guitar Center lub Bratpol.

To może okazać się przydatne.

@ Curenor

Ja też planowałem kupić sobie jakiegoś SG lub Les Paula ,ale zakochałem się w gitarach z mostkiem Floyd Rose ,z którym gra się bajecznie :)

A na wzmacniacz ile jesteś w stanie przeznaczyć?

Wzmacniacz myślę że do 400 zł będzie ;)

Jeśli chodzi o Floyd Rose, to tak, jest on kozacki :D

@curenor

Kilka propozycji co do wyboru odemnie:

Schecter Omen 6

Dean Vendetta 1.0

Cort Katana KX5

LTD EC-50

a do tego z piecyków:

Roland Cube 15xl

Roland Cube 20xl (jeżeli jesteś w stanie poświęcić te kilka set złotych więcej)

Najlepiej mając już taką dobrą gitarę dobrze byłoby mieć dobry piecyk. Ja nie miałem nigdy piecyka 15 V bo od zaraz kupiłem 30V. Znajomi mieli 15 i narzekali. Fakt cena jest mniejsza i jest praktyczniejszy ,ale nie jest głośny, buczy i mało opcji ma.

@up

Ten Cort wygląda najbardziej na ogarniętą gitarę.

Z tego co wyczytałem w podanych linkach w moim przedziale cenowym najbardziej opłaca się zakupić jakąś używaną. Co myślicie o tym?

Allegro.pl