cześć, chciałbym, żebyście podali mi głośniki do komputera i kartę dźwiękową, na głośniki mogę wydać z 250zł max 300. Na kartę muzyczną coś koło 100zł. Głośniki najlepiej 5.1.
Głośniki i karta dźwiękowa
Te glośbiki to z głównym nastawieniem na muzyke? W takim wypadku lepiej sprawdzi się 2.0 albo 2.1.
Przy grach faktycznie można o 5.1 pomysleć.
Bardziej chodzi mi o muzykę, ale nie lepiej sprawdziłyby się 5.1 nawet pod muzykę? 2.1 chyba nie rozpozwszechniają tak dźwięku.
A od kiedy to ma być chuk z każdej strony przy słuchaniu muzyki? Pomyśl, na koncertach głośniki są zawsze przed sceną, tak samo mają stać głośniki. 5.1 są dobre do filmów
Do muzyki polecam 2.0
http://allegro.pl/glosniki-edifier-r1280t-i4268238812.html
Głośników o lepszym brzmieniu i przyjemnym bazie lepszych od tych nie słyszałem i mam nadzieje że niepomyślicie że to noname bo ta firma góruje nad każdym popularnym plastikiem i ma sporą renome.
a Dźwiękówka to standardowo
http://allegro.pl/asus-xonar-dg-5-1-wzmacniacz-sluchawek-24h-i4239720058.html
Szukaj jakieś Genius, posiadam Geniusy 5.1 wer. 6000,
co prawda kosztowały troche więcej ale warto było, grają pięknie i mają dużo niskich tonów
kiedyś posiadałem Creative 5.1 P5800, teraz pewnie można je dostać bardzo tanio, są słabsze, wiadomo ale do niewielkiego pokoju naprawdę świetne,
do tego tani ale mało dostępny SB Audigy 2 ZS Gold - świetna karta, dałem chyba nieco ponad 100zł na allegro (używana),
niema lepszej jak dla mnie, na słuchawkach również ma moc, nie jak inne, miałem ich kilka i wiele czytałem więc polecam
Czyli piszecie, że trochę lepszym wyborem byłoby wybranie 2.1 głośników, tymbardziej, że bardziej chodzi mi o muzykę. Nie licząc tych Edifierów, to są jeszcze jakieś inne?
nie trochę lepszym ale najlepszym, do muzyki tylko głośniki 2.0 Microlaby czy te Edfiery, 5.1 kupuje się do filmów, gier wybuchów, strzelanin i techniawek, zbędny bajer
Czyli tak, microlab 215zł http://www.morele.net/glosniki-komputerowe-microlab-fc330-322001/ a Edifinery http://www.morele.net/glosniki-komputerowe-edifier-r1280t-2-0-616725/
Opłaca się dopłacać do tych drugich, czy jednak nie?
opłaca się te Edifiery są super, cana/jakość perfecto, jak chcesz słuchać muzyki to nie kupuj żadnych 2.1 z lipnym wooferem który tylko zagłusza muzykę
Ok, co do dźwiękówki, to ta co wyżej podał kolega?
Ok, co do dźwiękówki, to ta co wyżej podał kolega?
TAK
Jeśli myślisz o firmie Creative to już dawno została zepchnięta z piedestału.
Ogólnie mam spaloną http://allegro.pl/creative-labs-soundblaster-x-fi-xtre-audio-sb0792-i4240890642.html posiadałem ją przez dość długi czas i nawet dobrze się sprawowała. Ale raczej wezmę tamtą wyżej. Dzięki za rady.
ten Xonar jak dla mnie ssie do mojej Audigy 2 Gold, warto poczytać tez o tym na necie no ale cóż, życzę udanego zakupu
2.1 lepsze pod muzyke niż 5.1 !? Co za brednie.
Jak 2 to tylko kolumny od wieży są lepsze niż głośniki komputerowe.
5.1 albo 7.1 i jak siedzisz w środku to czujesz jakby ci ta muzyka grała w głowie ! Tylne głośniki dają niesamowity efekt. Bocnzne pewno jeszcze lepszy, ale nie miałem więc nie wiem
Model ? Wg mnie, obojętne jaki Creative. Nie jestem audiofilem.
Mam głosniki 5.1 Creative Inspire, które mają z 8 może i 10 lat i wciąż grają nieźle. Dźwięk mają i zawsze miały wysokiej jakości (dla normalnego człowieka, audiofile powiedzą ci że oni słyszą różnicę w tych za 1000zł...ta..jasne. Droższe pójdą głośniej, to fakt, ale ja przy moich na full długo nie daje rady wytrzymać, no i nie mam po co grać dla całego osiedla )). Dałem za nie wtedy 200 albo 300 zł. Jakbym miał kupować nowe to pewno znów jakieś Creative. Popatrz na ceny. Wiadomo, że im tańsze tym będą gorsze, ale płaciś 600+zł za głośniki to moim zdaniem duża przesada.
O ja mam takie jak tu ktoś na tej aukcji. Używanych nigdy nie kupuj, nie wiadomo kto co na nich robił. Jak szły całe życie na full, albo i głośniej, to będą charczeć.
http://allegro.pl/glosniki-creative-inspire-t5900-5-1-i4253769343.html
Wpisz sobie w Allegro "Creative 5.1 i masz może ze die strony głośników w cenie 200-300. Przeglądnij porównaj i sam zastanówi się co ci pasuje.
Co do karty dźwiękowej...
Miałem zintegrowaną na płycie głównej, kupiłem Sound Blaster X-Fi Pro Gamer, czy jakoś tak, juz nie pamiętam dokładnie, który model i róznica, była nie zbyt duża. Owszem ciut lepiej, ale bez większego szału. Na integrze jak dla mnie też grało dobrze.
Ale jak mówie, ja jestem normalnym użytkownikiem. Lubię słuchać głośno i bez charczenia, ale nie koniecznie na cały blok.
Pozdrawiam.
2.1 lepsze pod muzyke niż 5.1 !? Co za brednie.Jak 2 to tylko kolumny od wieży są lepsze niż głośniki komputerowe.5.1 albo 7.1 i jak siedzisz w środku to czujesz jakby ci ta muzyka grała w głowie ! Tylne głośniki dają niesamowity efekt. Bocnzne pewno jeszcze lepszy, ale nie miałem więc nie wiem Model ? Wg mnie, obojętne jaki Creative. Nie jestem audiofilem.Mam głosniki 5.1 Creative Inspire, które mają z 8 może i 10 lat i wciąż grają nieźle. Dźwięk mają i zawsze miały wysokiej jakości (dla normalnego człowieka, audiofile powiedzą ci że oni słyszą różnicę w tych za 1000zł...ta..jasne. Droższe pójdą głośniej, to fakt, ale ja przy moich na full długo nie daje rady wytrzymać, no i nie mam po co grać dla całego osiedla )). Dałem za nie wtedy 200 albo 300 zł. Jakbym miał kupować nowe to pewno znów jakieś Creative. Popatrz na ceny. Wiadomo, że im tańsze tym będą gorsze, ale płaciś 600+zł za głośniki to moim zdaniem duża przesada.O ja mam takie jak tu ktoś na tej aukcji. Używanych nigdy nie kupuj, nie wiadomo kto co na nich robił. Jak szły całe życie na full, albo i głośniej, to będą charczeć.http://allegro.pl/glosniki-creative-inspire-t5900-5-1-i4253769343.htmlWpisz sobie w Allegro "Creative 5.1 i masz może ze die strony głośników w cenie 200-300. Przeglądnij porównaj i sam zastanówi się co ci pasuje.Co do karty dźwiękowej...Miałem zintegrowaną na płycie głównej, kupiłem Sound Blaster X-Fi Pro Gamer, czy jakoś tak, juz nie pamiętam dokładnie, który model i róznica, była nie zbyt duża. Owszem ciut lepiej, ale bez większego szału. Na integrze jak dla mnie też grało dobrze.Ale jak mówie, ja jestem normalnym użytkownikiem. Lubię słuchać głośno i bez charczenia, ale nie koniecznie na cały blok.Pozdrawiam.
Ty wiesz swoje ja wiem swoje, miałem 5.1 od geniusa, nie pamiętam modelu ale z 4 stówy kosztowały i nie powiem były ok, potem przez miesiąc katowałem ( pożyczyłem ) creative, jakieś w uj drogie z wyświetlaczem i tubą wielkości kuchenki gazowej, grały tak że kieliszki skakały, ekstra nie ma co, basem taki dawał że kumszoty można było walić po ścianach ze szczęścia, ale tam wszystkie dźwięki były jak by zmieszane, dopiero jak sobie zakupiłem Microlaby 7c i odpaliłem Metalica S&M to zrozumiałem jak mniej więcej to powinno brzmieć, ale kto jak woli, dla mnie głośniki od Creative po tym jak zakupiłem sobie Microlaby to syf pasujący do sklepu Biedronka
Ty wiesz swoje ja wiem swoje, miałem 5.1 od geniusa, nie pamiętam modelu ale z 4 stówy kosztowały i nie powiem były ok, potem przez miesiąc katowałem ( pożyczyłem ) creative, jakieś w uj drogie z wyświetlaczem i tubą wielkości kuchenki gazowej, grały tak że kieliszki skakały, ekstra nie ma co, basem taki dawał że kumszoty można było walić po ścianach ze szczęścia, ale tam wszystkie dźwięki były jak by zmieszane, dopiero jak sobie zakupiłem Microlaby 7c i odpaliłem Metalica S&M to zrozumiałem jak mniej więcej to powinno brzmieć, ale kto jak woli, dla mnie głośniki od Creative po tym jak zakupiłem sobie Microlaby to syf pasujący do sklepu Biedronka
Bardzo możliwe, że masz rację nie mówię, że nie. Nie słyszałem tych Microlabów.
Ja po prostu lubię dźwięk z moich starych Creativów i taki i w zupełności wystarcza. Według mnie jest wysokiej jakości. Każdy ma swój gust i nie każdemu musi się podobać. Ja jednak polecam Creative, bo mam z nimi dobre doświadczenia, tak jak Ty z Microlabami. No i moje żyją już te 8-10 lat i wiciąż ładnie grają. Przez ten czas umarło w mojej obecności wiele innych głośników komputerowych 2.0,2.1 i 5.1
Bo co jak co ale creative to są własnie głośniki do sklepów (no może nie wszystkie).
Tak aby potencjalny kowalski mógł je zakupić.
Zazwyczaj są przepłacone, bo nie oferują niczego więc ej (a nawet graja gorzej) od konkurencji w podobnym przedziale cenowym.
oczywiście jeszcze pozostaje kwestia jaki kto ma słuch... ale tego nie da się od tak stwierdzić.
Są co prawda osoby które uwielbiają bas i mają na reszt wyrąbane.
Ale czy autor do takich należy? Nie wiem, musiałby napisać.
Nie za bardzo, nie przepadam za dubstepem itd, gdzie bas gra tak naprawdę główną rolę. Nie zależy mi na bardzo mocnym, żeby tylko te niskie tony dało się wyczuć.
Minęło 48h
Czyli nikt już się nie wypowie? Jeszcze mam pytanie, czy 5.1 głośniki da radę ustawić jak np 2.1 i nie będzie dużej różnicy?
Zalezy tez czy bezproblemowo te 5.1 możesz rozłożyć tak aby dawały pożądany efekt. Rożnica dźwięku miedzy zintegrowana a podczepioną, przy głośnikach za 250~ różnicy kolosalnej nie będzie. Ale jak najbardziej zmienić chociażby dla samego Eq który jest o niebo lepszy. Posiadam FC330 jak najbardziej polecam. Czysty dźwięk z satelitek, sub dziala jak nalezy, nie ma plastikowego bassu, jest on czysty i głęboki no i ten wyglad oraz solidne wykonanie. Creativy blado przy tych głośnikach wypadają. Oczywiście przy bardziej wymagających utworach typu dubstep, hardstyle i inne jebiace bassem przy 75% glosnosci trzeba nieco bassu zmniejszyć. Jedyne minusy to krotkie kable i pokrętło od głośności przy subie.