Google reklamuje prywatne serwery WOWa

Szok i niedowierzanie.

Dzisiaj a konkretnie przed chwilą, podczas oglądania YouTube wyświetliła mi się taka reklama (zdjęcie poniżej) o treści "WoW Vanilla: Try for FREE".

WOW

Zaintrygowany postanowiłem w to kliknąć. Myślałem że to może Blizzard otworzył klasyczne serwery i udostępnił je za darmo (taki zabieg ma sens, mieliby wtedy logiczne wytłumaczenie czemu klasyczne serwery są bardziej popularne od zwykłego WoWa :P) ale okazało się że chodzi o "Feeniks" czyli prywatny serwer działający na realmie 1.12.

Wrzucam to tu bo temat prywatnych serwerów dalej budzi mnóstwo kontrowersji wiec jest to ciekawy temat do dyskusji.

Zapraszam.

Jak zapłacisz to wszystko możesz reklamować.

Ktoś płaci, google reklamuje i nie sprawdza. Trzeba zgłosić, podać dalej i szybko zostanie reklama zdjeta. Swoja droga ciekawe jakim budżetem dysponuje ten serwer ze az go stać na takie reklamy.

Im większy marketing prywatnych serwerów tym szybciej zostanie on zamknięty :]

Mnie bardziej śmieszy cały ten portal mmorpg.org, żeby na głównej stronie wrzucać newsa do tematu z forum o pirackich, nielegalnych serwerach ?może zmiencie nazwę na mmorpgprivate.org.pl

Nic nowego, od dawna widziałem reklamy privów nie tylko do WoW'a (głównie na YouTubie widzę te reklamy). Jeden serwer Vanilla reklamuje się mocno od jakiegoś roku i jestem pewien, że widziałem jego reklamę nawet dzisiaj. Prywatny serwer nie łamie w jakimkolwiek stopniu polityki reklamy Google, płacisz = masz reklamę.

@edit

Dodam, że przecież stronki z Goldem, Power Levelingiem też się reklamują.

Żadna nowość, od dłuższego czasu widuje takie reklamy. Ostatnio widziałem reklamę jakiegoś priva L2.

Privy do WoWa nie istnieją tylko po to by biedni ludzie mogli w niego pograć. 90% privów nastawiona jest na.... Zysk. To biznes jak każdy inny, ba, znam kilka privów które naprawdę ładnie zarabiają i ich zarobki można spokojnie oscylować w granicach kilkudziesięciu tysięcy miesięcznie. Grunt to mieć pomysł, najbardziej na tym zarabiają przeważnie te privy, które oferują custom content, więc co za tym idzie - custom itemki za dotacje ;) Co śmieszne, jeleni kupujących to za chorą kasę (znam taki jeden serwer gdzie jeden set donejtowego armoru kosztuje 20 dolarów, policzcie więc sobie ile kosztuje cały + broń za 30 dolarów + jeszcze to, że można je ulepszyć bodajże na 3 różne poziomy za dodatkową opłatą) wcale nie brakuje.

Przy takich zarobkach to spokojnie ich stać na reklamy.

Gold Sellerzy często płacą grube pieniądze na reklamowanie swoich stron.

Jak wiadomo pieniądz nakręca pieniądz od zawsze :)

Mi się wydaje że to jest zwykłe naciskanie na blizzarda żeby wydali vanilla servery.

Nie grałem w wowa ale temat znam dobrze zarówno od strony gracza jak i twórcy stron internetowych. Sam używam adsensa i orientuje się w adwords, więc mogę coś powiedzieć na ten temat. Google wyświetli to za co mu się płaci, jeżeli nie łamie to ich regulaminu. Twórca reklamy wpłaca pewną pulę np. 10 000$ ustawia się stawkę za kliknięcie (w grach mmo cennik jest najniższy bo interes nie jest tak dobry jeśli chodzi o zarobek/kliknięcia jak np. w pożyczkach i bankach ). Google podobno pobiera około połowe zysków a resztę dostaje osoba wyświetlająca swoje reklamy na stronie. Czyli np. za jedno kliknięcie w reklame priv może zapłacić np. 0.10$

ciekawe znalezisko... na google ads sa nawet reklamy fake stron do wyciagania kasy od ludzi

Jakiś czas temu też bardzo mocno reklamował się jeden z prywatnych serwerów Metin2 (Word Of Metin2). Reklame mozna bylo zobaczyc wszedzie, czy to google, czy YT, bannery, małe loga, animacje, wszystko.

Tylko, ze w tym wypadku serwer zyje i to w najlepsze aż do teraz ;).

Naprawdę nic nadzwyczajnego ... A napewno juz nie na tyle zeby bylo na stronie głownej portalu.

Jest różnica między privami Metina i WOWa. Te pierwsze są legalne :P

Szok i niedowierzanie.

Dzisiaj a konkretnie przed chwilą, podczas oglądania YouTube wyświetliła mi się taka reklama (zdjęcie poniżej) o treści "WoW Vanilla: Try for FREE".

WOW

Zaintrygowany postanowiłem w to kliknąć. Myślałem że to może Blizzard otworzył klasyczne serwery i udostępnił je za darmo (taki zabieg ma sens, mieliby wtedy logiczne wytłumaczenie czemu klasyczne serwery są bardziej popularne od zwykłego WoWa :P) ale okazało się że chodzi o "Feeniks" czyli prywatny serwer działający na realmie 1.12.

Wrzucam to tu bo temat prywatnych serwerów dalej budzi mnóstwo kontrowersji wiec jest to ciekawy temat do dyskusji.

Zapraszam.