Google - twój najlepszy przyjaciel w internecie

Jako, że troche zrobiliśmy offtopica z tematu " Hogwart-Rpg | Gra via" proponuje przenieść tą dyskusje do tego działu :P, ponieważ niektórzy uważają iż google to NAPRAWDE najlepszy przyjaciel w internecie :-P. No ale prawda bywa brutalna, otóż google (często) dla niedoświadczonych użytkowników w internecie bywa NAJGORSZYM przyjacielem - czemu?

Wyszukiwarka google (dam link dla -niedoświadczonych- :mrgreen: :mrgreen: www.google.pl) wyszukuje strony związane z teamtem jaki napisaliśmy, i własnie tutaj pojawia się problem, google wyszukuje nam strony na ten temat, a te strony nieczęsto są stronami które, aż roją się od wirusów adware, spyware, trojany, robale itp. Więc dla niektórych naprawde pierwsze poszukiwaniami w google mogą okazać się ostatnimi.... ;]

Sam używam google (mam ją na strone startową) ale w sprawach typu MMORPG, wole używać buttonów, bo google nie zawsze wyszukuje stron najlepszych ;], dlatego warto pofatygować się i patrzeć, co dana strona nam poleca (jest to pokazane w buttonach).

Znając mechanizmy indeksowania stron przez Google można dość łatwo manipulować jej wynikami ( pamiętacie tą akcję, że po wpisaniu "kretyn" pojawiała się oficjalna strona Leppera ? :-P ) jednak to nie znaczy, że wyszukiwarka bywa najgorszym przyjacielem internauty. Internet tak jak i życie pełen jest czyhających na nas zasadzek i równie dobrze klikając na button/banner/link/popup itp. możemy trafić na stronę rojącą się od złośliwego oprogramowania. Należy też dodać, że Google często zmienia algorytmy i rzadko się zdarza aby bezwartościowa strona pełna wirusów znalazła się na pierwszej stronie wyników ( mało tego czasami gdy wchodzimy na jakąś stronę z Google wyszukiwarka informuje o złośliwym oprogramowaniu )

PRZYKŁAD:

Wpiszcie sobie "cracks" i wyszukajcie w całym Internecie. Na drugim miejscu znajduje się strona "ASTALAVISTA.BOX.SK". Gdy chcemy na nią wejść pojawia się:

Ja jak już pisałem zawsze zaczynam od Google. Jeszcze nigdy się na nim nie zawiodłem. Gdy widzę nazwę gry od razu lecą dwie zakładki - Google i GoogleImages. Pierwsza do wyszukania info o grze, druga zaś do przeglądnięcia screenów. Gdy screeny mówią, że mogę w to zagrać wtedy przystępuję do przeglądania informacji. W ostateczności ściągam grę. Co do robali, adwarów i całej reszty naszej wesołej gromadki - trzeba po prostu zaopatrzyć się w porządnego antywirusa i firewalla. No i pozostaje się modlić, żeby nic się nie stało. Mi żaden wirus jeszcze nigdy w komputerze nie namieszał (a komputera używam od 8 lat).

antywirusy blokują większość, a nie wszystkie wirusy, niektórych w ogóle nie widzi. Co do Firewalla to także.

Należy też dodać, że Google często zmienia algorytmy i rzadko się zdarza aby bezwartościowa strona pełna wirusów znalazła się na pierwszej stronie wyników

No tak, tylko też trzeba dodać, że użytkownicy/hakerzy (czy jak tam chcecie ich nazwac :P) też nie śpią! Również tworzą nowe witryny z nowymi "bajerami"(wirusami :mrgreen: ) do naszych komputerów.

To normalne, niekończąca się walka. Nie śpią jedni ani nie śpią drudzy. Oczywiście programiści wirusów mają większe szanse na powodzenie bo to zawsze do nich należy pierwszy krok. Kto wie, może w końcu się to zmieni?

Ja do szukania info do mmorpgow w angielskich stronach włączam tylko oficjalna..

W polskich polskie fan sity.

I bezpieczniej jest szukać w polskich stronach, choć czasami i tam możemy znaleść użyszkodnika wgrywającego rózne śmiecie.

Jako, że troche zrobiliśmy offtopica z tematu " Hogwart-Rpg | Gra via" proponuje przenieść tą dyskusje do tego działu :P, ponieważ niektórzy uważają iż google to NAPRAWDE najlepszy przyjaciel w internecie :-P. No ale prawda bywa brutalna, otóż google (często) dla niedoświadczonych użytkowników w internecie bywa NAJGORSZYM przyjacielem - czemu?

Wyszukiwarka google (dam link dla -niedoświadczonych- :mrgreen: :mrgreen: www.google.pl) wyszukuje strony związane z teamtem jaki napisaliśmy, i własnie tutaj pojawia się problem, google wyszukuje nam strony na ten temat, a te strony nieczęsto są stronami które, aż roją się od wirusów adware, spyware, trojany, robale itp. Więc dla niektórych naprawde pierwsze poszukiwaniami w google mogą okazać się ostatnimi.... ;]

Sam używam google (mam ją na strone startową) ale w sprawach typu MMORPG, wole używać buttonów, bo google nie zawsze wyszukuje stron najlepszych ;], dlatego warto pofatygować się i patrzeć, co dana strona nam poleca (jest to pokazane w buttonach).