Gothic 2: Gold Edition - Wersja Steam

Witam was wszystkich. Mam problem z grą Gothic 2: Złota Edycja. Ale do rzeczy.

Kupiłem ostatnio Sagę Gothic w wersji Extra Klasyka w skład, której wchodzą Gothic 1, 2, 3 wraz z dodatkami Noc Kruka i Zmierzch Bogów, które niedługo później aktywowałem na steam.

Udało mi się pobrać z sukcesem Gothica, Gothica 3 oraz Zmierzch Bogów, ale problem dotyczy Gothica 2 Złotej Edycji, czyli tego na czym mi najbardziej zależało.

Jak tylko rozpoczynam pobieranie wyskakuje mi błąd - dołączony w załączniku - ściąganie się zatrzymuje i następuje klops.

Próbowałem

- zmienić folder docelowy

- zmienić region pobierania

- wyłączyć wszelkie oprogramowanie, które mogłoby zakłócić pobieranie gry

- naprawić folder biblioteki

- dodać wyjątki do firewalla

- wyczyścić pamięć podręczną pobierania

- reinstalować steam

- resetować komputer

Jednak wszystko bezskutecznie. Przez pomoc techniczną Steam zostałem olany, gdyż napisałem do nich, jednak napisali mi jedynie żebym odinstalował steam i zainstalował ponownie oraz naprawił folder biblioteki. Gdy zaznaczyłem, że problem nadal występuje nastała cisza.

Mam komputer nowy, kupiony w zeszłym roku.

Windows 10

Procesor Intel Core i5-6400

Karta Graficzna NVIDIA GeForce GTX 750 Ti

Ram 8GB

Płyta Główna z ASUSa - nie znam dokładnego modelu

Wszystkie podzespoły dorównują powyższym więc nie ma mowy, by komputer był "zbyt słaby". Zainstalowane są również najnowsze sterowniki.

Na jednym z forów widziałem odpowiedzi, że ogólnie każdy Gothic ma problem z odpalaniem na nowszych komputerach (czy też systemach). Z początku także miałem ten problem, gdyż Gothic 1 wyłączał się po rozpoczęciu nowej gry. Wówczas wystarczył reinstall. W Gothic 3 nie mogłem sterować myszką ani klawiaturą, co zostało naprawione po tym jak zainstalowałem Community Patch 1.75.14. Jedynie Zmierzch Bogów działał bez zarzutu.

Proszę o pomoc. Śmiem twierdzić, że to forum jest moją ostatnią deską ratunku przy pobieraniu w/w gry.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

qwe.png

Dziwny problem, spróbuj dać uprawnienia dla pliku Gothic2.exe (właściwości>zabezpieczenia) i daj zezwolenia we wszystkich tabelkach.

Przeinstaluj Visual c++ albo zainstaluj jak z jakiegos powodu nie masz.

Dziwny problem, spróbuj  dać uprawnienia  dla pliku Gothic2.exe (właściwości>zabezpieczenia) i daj zezwolenia we wszystkich tabelkach.

Dać uprawnień nie mogę, gdyż jak napisałem, gra mi się nawet nie chce pobierać. Chodzi o to, że tego pliku Gothic2.exe nawet tam nie ma.

Przeinstaluj Visual c++ albo zainstaluj jak z jakiegos powodu nie masz.

Mam Visual c++

Odpal Steama z prawami admina.

Odpal Steama z prawami admina.

Niestety nic nie pomogło.

zainstaluj g2 z płyty, folder wp#%#!@ol w steamapps, a później spójność plików gry i po problemie.

zainstaluj g2 z płyty, folder wp#%#!@ol w steamapps, a później spójność plików gry i po problemie.

Nie jestem pewien czy jesteś świadomy tego, że jeżeli mam grę na Steama, to włożenie płyty do stacji dysków tak naprawdę nic nie da. Przy próbie instalacji włącza się prośba o włączenie aplikacji Steam.

Nie jestem pewien czy jesteś świadomy tego, że jeżeli mam grę na Steama, to włożenie płyty do stacji dysków tak naprawdę nic nie da. Przy próbie instalacji włącza się prośba o włączenie aplikacji Steam.

Chcesz powiedzieć że kupiłeś pudełko z płytą żeby pobrać grę w wersji cyfrowej?

Steam się zawsze uruchamia nawet jak masz grę na DVD, domyślam się że nie próbowałeś instalować gry właśnie z płyty.

Może być tak że w wersji do pobrania jest właśnie ten błąd a w wersji na płycie już go nie ma.

Nie jestem pewien - czy jesteś niespełna rozumu? Co Ci przeszkadza włączenie steama przy instalacji z płyty? Lekcje informatyki zeszły już na całkowite dno w tych gimnazjach?

Chcesz powiedzieć że kupiłeś pudełko z płytą żeby pobrać grę w wersji cyfrowej?

Steam się zawsze uruchamia nawet jak masz grę na DVD, domyślam się że nie próbowałeś instalować gry właśnie z płyty.

Może być tak że w wersji do pobrania jest właśnie ten błąd a w wersji na płycie już go nie ma.

Początkowo próbowałem zainstalować grę normalnie z płyty, jednak od razu po kliknięciu INSTALUJ dostałem prośbę o włączenie Steama i wpisanie dwóch kodów; jeden na Gothic, Gothic II: Noc Kruka i Gothic III, a drugi na Zmierzch Bogów.

Tak, kupiłem pudełko, w którym był kod na grę w wersji cyfrowej. Całość kosztowała mnie 39,99zł, a z tyłu pudełka widnieje informacja, że wymagane jest darmowe konto steam i dostęp do internetu.

Nie jestem pewien - czy jesteś niespełna rozumu? Co Ci przeszkadza włączenie steama przy instalacji z płyty? Lekcje informatyki zeszły już na całkowite dno w tych gimnazjach?

Czego się buldoczysz? Trochę szacunku bo nie rozmawiasz z psem tylko z innym człowiekiem. Jeżeli nie masz do powiedzenia niczego konstruktywnego to się nie wypowiadaj bo robisz z siebie błazna wyzywając ludzi od gimbazy.

Dobra. Udało mi się. Gra zainstalowana. Kliknąłem PPM na folder, gdzie zainstalowany jest Steam, wszedłem we właściwości, a następnie w zabezpieczenia. Mam tam zakładkę "użytkownicy uwierzytelnieni" i ją właśnie edytowałem przyznając pełny dostęp. Dodatkowo później stworzyłem nową bibliotekę steam na pulpicie i to do niej zainstalowałem Gothica drugiego. Po całym procesie oczywiście cofnąłem pełny dostęp.

Jeżeli wystarczyło stworzyć nową bibliotekę dla steama i tam zainstalować grę to jestem naprawdę w kropce, gdyż próbowałem tego na początku. Taka porada jest w pomocy Steama.

W każdym bądź razie dziękuję wszystkim za poświęcony czas i dobre chęci. Pozdrawiam.

Temat do zamknięcia.

Witam was wszystkich. Mam problem z grą Gothic 2: Złota Edycja. Ale do rzeczy.

Kupiłem ostatnio Sagę Gothic w wersji Extra Klasyka w skład, której wchodzą Gothic 1, 2, 3 wraz z dodatkami Noc Kruka i Zmierzch Bogów, które niedługo później aktywowałem na steam.

Udało mi się pobrać z sukcesem Gothica, Gothica 3 oraz Zmierzch Bogów, ale problem dotyczy Gothica 2 Złotej Edycji, czyli tego na czym mi najbardziej zależało.

Jak tylko rozpoczynam pobieranie wyskakuje mi błąd - dołączony w załączniku - ściąganie się zatrzymuje i następuje klops.

Próbowałem

- zmienić folder docelowy

- zmienić region pobierania

- wyłączyć wszelkie oprogramowanie, które mogłoby zakłócić pobieranie gry

- naprawić folder biblioteki

- dodać wyjątki do firewalla

- wyczyścić pamięć podręczną pobierania

- reinstalować steam

- resetować komputer

Jednak wszystko bezskutecznie. Przez pomoc techniczną Steam zostałem olany, gdyż napisałem do nich, jednak napisali mi jedynie żebym odinstalował steam i zainstalował ponownie oraz naprawił folder biblioteki. Gdy zaznaczyłem, że problem nadal występuje nastała cisza.

Mam komputer nowy, kupiony w zeszłym roku.

Windows 10

Procesor Intel Core i5-6400

Karta Graficzna NVIDIA GeForce GTX 750 Ti

Ram 8GB

Płyta Główna z ASUSa - nie znam dokładnego modelu

Wszystkie podzespoły dorównują powyższym więc nie ma mowy, by komputer był "zbyt słaby". Zainstalowane są również najnowsze sterowniki.

Na jednym z forów widziałem odpowiedzi, że ogólnie każdy Gothic ma problem z odpalaniem na nowszych komputerach (czy też systemach). Z początku także miałem ten problem, gdyż Gothic 1 wyłączał się po rozpoczęciu nowej gry. Wówczas wystarczył reinstall. W Gothic 3 nie mogłem sterować myszką ani klawiaturą, co zostało naprawione po tym jak zainstalowałem Community Patch 1.75.14. Jedynie Zmierzch Bogów działał bez zarzutu.

Proszę o pomoc. Śmiem twierdzić, że to forum jest moją ostatnią deską ratunku przy pobieraniu w/w gry.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

qwe.png