Gothic a laptop

Witam

Jako, że jestem posiadaczem laptopa lenovo y50-70 chciałbym popykać w coś starego i padło na serie gothic, którą chcę przejść od początku do końca. Jednak laptop nie pozwala mi na płynne granie ;/ Od razu, gdy włączam grę gothic uruchamia się na karcie zintegrowanej bodajże hd 4600 który nie udźwiga mi 1wszej części. Teoretycznie w opcjach można zmienić kartę graficzną, ale nie chcę mi się przełączyć na dedykowaną. Szukałem w internetach i jak na razie nic nie pomaga. Przestawiałem w panelu nvidii i nic . Czy ktoś z Was wie jak to zrobić ?

prawym przyciskiem na skrót i uruchom przez dedykowaną kartę graficzną

Lub w BIOs wyłącz integre.

Pokaż mi swoje towary.

Nie możliwe ze hd 4600 nie udzwiga Gothicka 1, kwestia tutaj sterownikow/systemu (jaki masz?).

Też się zdziwiłem że ta karta Gothica nie chce udźwignąć, jaki masz system?

A może on zaczyna od Gothic 3? ;D

Gothic 1 i sterowniki mam wszystkie aktualne. Win 8.1 ale w trybie zgodności to samo. Gdy klikam ppm na ikonce to nie mam żadnej takiej opcji jak uruchom przez dedykowaną kartę...

Prawy przycisk myszy > Uruchom z procesorem graficznym > Procesor NVIDIA o dużej wydajności

Jeśli nie znajdziesz innego rozwiązania, to wyłącz w BIOSie integrę, a wszystko będzie się zawsze włączało na dedyku.

Jak już przejdziesz wszystkie części, to możesz sobie znowu ją włączyć, jeśli chcesz.

ps. Jak skończysz Gothica, to polecam 3 części Risena(o ile jeszcze nie grałeś), bo to taki jego jakby duchowy następca.

Miłej gry!

Niech Cię światło Innosa prowadzi.

Tylko pytanie jaką ma dedykowaną kartę, radka czy nvidie i czy posiada do nich sterowniki ?

Jeśli Radek - prawy przycisk myszy - konfiguruj przełączanie grafiki - wysoka wydajność.

Mam geforce gtx960m i mam najnowsze stery, ale nie mam żadnej opcji po kliknieciu ppm w tym problem. Odziwo w panelu sterowania nvidia jest opcja, aby dany program odpalić na dedykowanej karcie grafiki, ale nawet jak zaznaczam gothica itp to gra nadal odpala się poprzez zintegrowaną, która nie chcę udźwignąć gothica. 20-30 fps jest

https://www.youtube.com/watch?v=DKCYvekvFlw

Może to pomoże :)

Przerabiałem to i nic dosłownie dno.

Wiesz czemu masz tyle fps, gothic ma limit klatek do 30. Trzeba to jakoś odblokować, odnaleźć odpowiedni fix dla lapka.

• 1º: Download and install 1.08k patch. (Specify the install folder of Gothic if asked)
    Patch 1.08k[mega.nz]
  • 2º: Download and install Player Kit.
    Player Kit[mega.nz]
  • 3º: Download GothicFPS and extract GothicFPS.cpp and GothicFPS.exe to /system directory on Gothic installation folder.

(C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Gothic\system)

GothicFPS[mega.nz]
  • 4º: Double click on GothicFPS.exe, search for GothicMod.exe and click open.
  • 5º: After applying the FPS patch succesfully, rename Gothic.exe to Gothic.exe.bak, and then rename GothicMod.exe to Gothic.exe
  • 6º: Now launch the game from Steam and enjoy your 60+ FPS :)

Przecież 30 fps to całkowicie płynny obraz jest, więc w czym problem?

Grałem w gothica 1 z 10 lat temu i działał płynnie na kompie z tamtych czasów, a nic nie "odblokowywałem".

@FleryAngel - mnie nie musisz tego mówić, ale zrozum, że fpsy spadają do nawet 15 klatek na sek przecież to jest bez sensu.

2up później to sprawdzę i napiszę jaki rezultat.

Nie da się wyłączyć integry w BIOSie chyba, że laptop pozwala na to. Chyba tylko Alienware to mają.

Tak to niestety jest. Optimus jest trochę lepszy od Enduro z AMD, na którym wiem, że problemy mają np. Aion, Wildstar i GTA V. Ale i u zielonych też są jazdy. Szczególnie w mniej znanych lub starszych grach, które twórcy sterowników olewają. Działają one niestety losowo.

Taki problem miałem też z Perfect World International. W CCC wybrana dedykowana, a użycie w czasie gry 0% i średnio 15fps.

Ogólnie tak, instalowałem Gothic'a na lapku z Win 8.1 i miałem ten sam problem + słaba rozdzielczość, mi pomogło odpowiednie skonfigurowanie pliku gothic.ini. ;)

Witam

Jako, że jestem posiadaczem laptopa lenovo y50-70 chciałbym popykać w coś starego i padło na serie gothic, którą chcę przejść od początku do końca. Jednak laptop nie pozwala mi na płynne granie ;/ Od razu, gdy włączam grę gothic uruchamia się na karcie zintegrowanej bodajże hd 4600 który nie udźwiga mi 1wszej części. Teoretycznie w opcjach można zmienić kartę graficzną, ale nie chcę mi się przełączyć na dedykowaną. Szukałem w internetach i jak na razie nic nie pomaga. Przestawiałem w panelu nvidii i nic . Czy ktoś z Was wie jak to zrobić ?