Gothic Multiplayer

Witam!

Ostatnimi czasy ubolewamy na zamknięciem ostatnich serwerów MMORpg do Gothica 2. [Mowa o: MordanMMO i KyrmirMMO] Ostatnio z kolegami wpadliśmy na pomysł stworzenia takowego, tylko nie bardzo wiemy jak się za to zabrać... Hosting to raczej nie problem, bardziej martwimy się o sam silnik. Niby "Jakiś" silnik od GMP funkcjonuje, tylko nie bardzo wiem czy zadziała dobrze na serwer MMORPG. Owe serwery, które wymieniłem były postawione na tym samym silniku ale zrobionym przez inne osoby. Jeśli wypisuje głupoty to musicie wiedzieć, że sie na tym NAPRAWDE nie znam.

Chce dowiedzieć się od kogoś jak to jest z tym silnikiem.

Z góry dziękuje za pomoc

Wengosz.

Dołączam sie do pytania

Sam silnik (serwer) dostępny jest na oficjalnej stronie projektu: http://gothic-multiplayer.com/pl/. Aby jednak zrobić na nim prawdziwe MMORPG, potrzebny wam jest "gamemode", jest to skrypt napisany w lua, który opisuję wszystko co się dzieje w grze, ten skrypt m. in. zapisuje statystyki postaci, ustala gdzie i co powinny robić NPC itd. zrobienie czegoś takiego dla człowieka który nigdy wcześniej nie miał styczności z lua jest bardzo trudne. Ogólnie jeśli chcecie się zabierać na serio za to, to radzę się skontaktować z Bimbolem, o ile się nie mylę to on pisał gamemode do "Mordan MMO" i myślę że nie robił by problemu z jego udostępnieniem. http://b-engine.keed.pl/index.php/Strona_g%C5%82%C3%B3wna Tu macie wiki, które dokładnie opisuję jego serwer, gotowe funkcję do wywołania itd. ponadto znajdziecie tu świetny kurs pisania w LUA oraz download wszystkich potrzebnych plików.

Naprawde miłe zaskoczenie mnie spotkało :). Myślałem, że bedziemy musieli kupić ten "gamemode" od Bimbola a tu może się uda :) Za ten link o jego enginie bardzo dziękuje bo sam na pewno skorzystam [ pouczę sie sam dla siebie :) ]

Jeszcze raz wielkie dzięki !

Ale polecam wam stworzyć gamemode, który nie będzie bazował na podstawowych funkcjach jak w większości serwerów. Wyjątkiem jest Midgard, który połączył swoje siły z prisoners of fate.

Jeśli nie jesteście w stanie dobrze programować, to polecam wam porzucić, bo nie zainteresujecie nikogo gamemode bez czegoś ciekawego.

Ale polecam wam stworzyć gamemode, który nie będzie bazował na podstawowych funkcjach jak w większości serwerów. Wyjątkiem jest Midgard, który połączył swoje siły z prisoners of fate. Jeśli nie jesteście w stanie dobrze programować, to polecam wam porzucić, bo nie zainteresujecie nikogo gamemode bez czegoś ciekawego.

Nasz znajomy "Krzychu", jest dosyć zaawansowanym programistą więc myślę, że podoła zadaniu. Jak nie wyjdzie, no to trudno :). Ale oczywiście popytam czy wgl podejmie się takiego zadania. Jak narazie to sposób na nudę i naukę w jednym, ale kto wie czy to potem nie wciągnie nas na dobre? Dziękuje bardzo za to, że każdy tutaj uczestniczy aktywnie w wątku i daje nam bardzo potrzebne porady!

Pozdrawiamy

ej a hcecie tez tsa? ja wam zalatwie. dobry stabilny poostawilem z moim bratem. morzecie kupic za 20zl vipa. jest juz prawie 10 osob na nim codziennie sie znajduje

warn_ico.png
Offtop ~ NS
Sam silnik (serwer) dostępny jest na oficjalnej stronie projektu: http://gothic-multiplayer.com/pl/. Aby jednak zrobić na nim prawdziwe MMORPG, potrzebny wam jest "gamemode", jest to skrypt napisany w lua, który opisuję wszystko co się dzieje w grze, ten skrypt m. in. zapisuje statystyki postaci, ustala gdzie i co powinny robić NPC itd. zrobienie czegoś takiego dla człowieka który nigdy wcześniej nie miał styczności z lua jest bardzo trudne. Ogólnie jeśli chcecie się zabierać na serio za to, to radzę się skontaktować z Bimbolem, o ile się nie mylę to on pisał gamemode do "Mordan MMO" i myślę że nie robił by problemu z jego udostępnieniem. http://b-engine.keed.pl/index.php/Strona_g%C5%82%C3%B3wna Tu macie wiki, które dokładnie opisuję jego serwer, gotowe funkcję do wywołania itd. ponadto znajdziecie tu świetny kurs pisania w LUA oraz download wszystkich potrzebnych plików.

Mam pytanie co do tego projektu Lua dzięki któremu Gothic nie jest zwykłym Multi, czy w tym projekcie Lua w przyszłości będą oryginalne Questy wzięte z Singlowego Gothica?, bo z tego co patrzyłem na YT, na razie w tym projekcie są chyba jeszcze Questy typowo MMORPG'owe "zabij 100 Mobów i przynieś z powrotem łupy z nich"

Mam pytanie co do tego projektu Lua dzięki któremu Gothic nie jest zwykłym Multi, czy w tym projekcie Lua w przyszłości będą oryginalne Questy wzięte z Singlowego Gothica?, bo z tego co patrzyłem na YT, na razie w tym projekcie są chyba jeszcze Questy typowo MMORPG'owe "zabij 100 Mobów i przynieś z powrotem łupy z nich"

Za dużo jest roboty na te questy. Lepsze są takie "Metinowe". Ale raczej nie doczekasz się singla w COOPie. Ale tak czy siak polecam zagrać własnie na serwerze MMORPG [niestety tak owego narazie nie ma :)].

Pozdriawiamy

Tzn. już nawet teraz wszystkie serwery Gothic MMORPG są OFFLINE?, szkoda w takim razie no cóż, trzeba będzie w takim razie poczekać na jakiś taki serwer :)

Tzn. już nawet teraz wszystkie serwery Gothic MMORPG są OFFLINE?, szkoda w takim razie no cóż, trzeba będzie w takim razie poczekać na jakiś taki serwer

Jak narazie moze i nie ma ale postaramy się "cos tam" postawić :)

To życzę udanego postawienia serwera by na nim jak najmniej bugów było i errorów jak i DC :) i częste jakieś updaty były jak i eventy w nim ciekawe :)

A dziękujemy, dziękujemy :)

Serwer juz nedługo, bedzie to poziom hard i kazda walka w pojedynke okarze się duzym wyzwaniem. No chyba ze wyposazycie się w zestaw łowcy smoków za jedyne 200zł wtedy zaden przeciwnik wam nie strasnzy,. no chyba ze kupi zestaw palladyna za 300zł wtedy nei bedzie wesoło no ale jesli kupicie zestaw maga za 400 to wtedy juz bedziecie bonzo no chyba ze ktos kupi zestaw Wojcińskiego chlopa.. wtedy to GAME over

Proszę o nie pisanie takich postów. Zgłaszam to do administracji!

Lua to język programowania :P Na dzień dzisiejszy jest możliwość zrobienia zaawansowanych questów, szczególnie na silniku Bimbola, aczkolwiek jest to wymagające i czasochłonne.

Witam!

Ostatnimi czasy ubolewamy na zamknięciem ostatnich serwerów MMORpg do Gothica 2. [Mowa o: MordanMMO i KyrmirMMO] Ostatnio z kolegami wpadliśmy na pomysł stworzenia takowego, tylko nie bardzo wiemy jak się za to zabrać... Hosting to raczej nie problem, bardziej martwimy się o sam silnik. Niby "Jakiś" silnik od GMP funkcjonuje, tylko nie bardzo wiem czy zadziała dobrze na serwer MMORPG. Owe serwery, które wymieniłem były postawione na tym samym silniku ale zrobionym przez inne osoby. Jeśli wypisuje głupoty to musicie wiedzieć, że sie na tym NAPRAWDE nie znam.

Chce dowiedzieć się od kogoś jak to jest z tym silnikiem.

Z góry dziękuje za pomoc

Wengosz.