Gra MMO/Multi/Co-op na nowy komputer

Siema ludzie.
Całe życie miałem komputer z drewna, każda gra muliła, aż nadszedł ten dzień w którym mam komputer który uciągnie wszystko. Także no wiecie jestem happy :blush: ale… w co ja mam grać? :face_with_raised_eyebrow: Patrzę sobie na te nowe MMO i n-no nie wiem.
Dlatego proszę o pomoc w znalezieniu gry tak jak w temacie.
Może być też gra single z co-opem, i jak coś polecacie to troszku się rozpiszcie albowiem mam powolny internet i szkoda jak pobiorę se nocą i lipne będzie.

Wymagania co do gry:
F2P lub B2P
Bez Pay2Win
Najlepiej na STEAM
Wysoka populacja

Grałem niegdyś i mi się podobało:
WoW
GunZ: The Duel
Paladins
Maple Story
Brawlhalla
Hearthstone
NosTale
PokeMMO
WildStar

Grałem i nie podobało:
Warframe
Metin 2
LoL/Dota2/HotS
Fortnite/PUBG
Tibia/Margonem
Aiony/Vindictusy/Tery/Rifty/ArcheAge
DayZ/H1Z1/RUST
Neverwinter
EvE
For Honor
M&B: Warband
Battlerite
Phantasy Star Online 2
Ragnarok
Dofus/Wakfu

Myślę czyby nie zagrać/kupić:
The Elder Scrolls Online
Monster Hunter World
Black Desert
Guild Wars 2
Albion Online
FF XIV
Secret World Legends

Co do TESO nie wiem jak to z dodatkami i cenami i trochę to przytłaczające.
A co do FF XIV to abonament trochę odstrasza.

Ogólnie może coś innego polecicie no i czekam na pomoc!

W zasadzie, to gw2 podstawke masz bodaj za free, TESO warto wybadać, często tez sama podstawka jest na promocjach (a co, jak dodatki do wowa się kupuje, to juz jest ok ?..).
Co do nowych gier, to jest tak jak wspomniałeś, nic godnego uwagi na tę chwilę nie wychodzi, jeśli chcesz to mozesz sprawdzić “mmo za 60 mln dolarów” (bless online), jest od jakiegoś czasu f2p na steamie,
Ewentualnie Dauntless masz darmowy odpowiednik monster hunter’a.

W FFXIV masz darmowy trial do 35 poziomu bez limitu czasowego (możesz potestować różne klasy, liznąć systemu walki, przekroczyć nudny z początku próg fabularny - ok 20 lv, pograć w kasynie, zrobić kilka dungeonów i triali. Gra jest warta wydania tych 50zł miesięcznie i nie ma P2W.

Jeżeli nie chcesz P2W to masz 2 opcje:

1. Gry B2P (GW2, TESO)
  2. Gry P2P (WOW, FFXIV)

Nie nie, w Wowa przestałem grać właśnie przez abonament!
O Blessie się naczytałem i raczej podziękuję.
Dauntless też testowałem zapomniałem dopisać, koło MH to nie stało.

No to chyba TESO byłbym w stanie kupić tylko - gdzie i jak kupić najtaniej? I jak się sprawy mają z fanowskim spolszczeniem? Chętnie bym pograł w rodzimym języku ale jakoś nie mogę się doszukać %%% co do ilości spolszczenia.

Ostrzegam tylko że jak chcesz grać w ESO to praktycznie konieczne jest opłacanie subskrypcji by móc normalnie pograć. Gra posiada niesamowitą ilość różnych itemków do craftu (jakiś ser, cebula, 50 różnych metali, 30 gatunków drewna itd) co nie jest takie fajne jakby się wydawało. Przez mechanikę gry ciężko farmić konkretny surowiec, najlepiej jest po prostu zbierać wszystko jak leci… ale no właśnie. Tylko subskrybenci mają dostęp do crafting baga gdzie przechowuje się surowce (taki ala bank dla nich z nieograniczoną pojemnością). Podczas gdy cała reszta musi je chomikować w normalnym plecaku z ograniczonymi slotami. Więc w praktyce gracze B2P nie tykają craftu. I się też nie dziwię - wyrzucać wszystkie materiały po za dwoma potrzebnymi tylko po to by potem zbierać kolejne 3 materiały (których już wyrzuciłeś tonę wcześniej)? Nie, dzięki :stuck_out_tongue:.

No i abonament pozwala ci zaoszczędzić, bo inaczej albo masz grę bez patchy i nowej zawartości albo płacisz 20 euro co miesiąc za najnowsze DLC. Ale skoro masz płacić co miesiąc… to lepiej chyba 15 euro, mieć dostęp do wszystkiego i gratisy w postaci crafting baga :slight_smile:

Tak, tylko ze w ESO, jesli kupujesz premium, to dostajesz do zakupu tez odpowiednik w samej walucie premium, więc moze coś w is wyhaczyć.

Z tych co chcesz kupić to GW2 i MHW jest tylko prawdziwie b2p, reszta to tak naprawdę gry p2p. Albo abonament, albo konieczne premium, albo mikrotransakcje.