Witam waćpanów , i panie , chciałbym zasięgnąć do was o rade , mam kupioną gitarę elektryczną , gitara sprawuje się świetnie itd. Mój problem polega na tym że nie mam zbytnio kasy na wydawanie na naukę u kogoś i chciałbym abyście polecili mi jakiś kanał na yt gdzie można się nauczyć od podstaw . Co prawda umiem parę rzeczy , ale od początku nie zaszkodzi ... Dzięki :>
Gra na Gitarze
Napewno przydatna będzie ta strona: http://gitaradlapoczatkujacych.pl/
Do tego naucz się czytać tabulatury to będziesz w stanie sam się uczyć.
Z tych filmików po tygodniu umiałem podstawowe chwyty http://www.youtube.com/user/KopaRa77?feature=g-all-lik, a później to już tylko guitar pro i nauka coraz trudniejszych piosenek, które sam słuchasz.
Trochę rozkopuje ale nie chciałem tworzyć nowego tematu , chodzi mi czy macie jakiś tutek lub coś żeby przestawić gitarę na "Drop C" , wiele piosenek które lubię są właśnie w tymi dropie a nie wiem jak przestawić gitarkę :c.
D Drop możecie też dać nie obrażę się :>
Po tygodniu podstawowe chwyty...? To się da w 2 godziny nauczyć a w tydzień opanować płynną zmianę. Naucz się czytać taby, naucz się chwytów (BAROWYCH TEŻ!) a potem graj z guitar pro.
Ucz się jak chcesz, masz poradniki w internecie. Baw się, bo oto chodzi
Panowie nie chodzi mi teraz o naukę tylko zmienianie tych całych dropów. Czytałem że większość poradników na necie niszczy struny czy coś takiego , dlatego pytam was o zdanie.
Nie niszczy strun, ale przy najbardziej hardkorowych tuningach będziesz potrzebował albo grubszych strun albo skalibrowanego pręta w gryfie.
Żeby grać w tonacji Drop D po prostu na standardowym stroju EADGBE poluźniasz najgrubszą stronę E o jeden ton do D. Czyli masz DADGBE.
Ma to zastosowanie takie, że power chordy robisz jednym palcem, co pozwala robić je szybko. No i dostajemy dodatkowe dwa niższe dźwięki, które nadają cięższy charakter.
Do Drop D nie potrzebujesz nic, po prostu najgrubsza struna w dół i gotowe.
--
Z Drop C jest podobna sytuacja, tylko wszystkie struny idą jeden ton w dół w porównaniu do standardowego stroju, a najgrubsza o dwa tony. CGCFAD.
Do takiego ustawienia gitara musi się przezwyczaić, będzie dużo dostrajania, bo naciąg strun się znacznie zmniejsza, więc gryf będzie bardziej podatny na wygięcie. Struny leżą luźno, z jednej strony łatwiej się robi nimi vibrato, ale mogą brzęczeć na progach.
Jeżeli chcesz grać w Drop C to polecam Ci zmienić na odrobinę grubsze struny niż standardowe. Ponadto minie dzień lub dwa zanim Twoja gitara się przyzwyczai do stroju, więc raczej nie zmieniaj tego w kółko.
--
Poza Drop D i Drop C w metalu używa się również DGCFAD, czyli standardowy strój minus jeden ton na każdej strunie.
Jeszcze jedno pytanie , jakie jest domyślne Hz na stroiku do gitary ? , mam młodszego brata i mi pajac poprzestawiał a nie pamiętam ile tam było .Tak czy owak nie mogę dobrze nastroić gitary ...
440 Hz
:]
Witam waćpanów , i panie , chciałbym zasięgnąć do was o rade , mam kupioną gitarę elektryczną , gitara sprawuje się świetnie itd. Mój problem polega na tym że nie mam zbytnio kasy na wydawanie na naukę u kogoś i chciałbym abyście polecili mi jakiś kanał na yt gdzie można się nauczyć od podstaw . Co prawda umiem parę rzeczy , ale od początku nie zaszkodzi ... Dzięki :>