Gra pokemon, warto stworzyć?

Ciekawi mnie jeszcze system moveków, o którym wspominałeś. Na jakiej zasadzie to powinno według ciebie działać? Możesz napisać coś więcej?

Tylko pierwsze pytanie - czy walka będzie kontrolowana przez gracza , tzn. czy to będzie pełnoprawna turówka czy tylko automatyczna walka?

Jeśli ten pierwszy wariant to wiadomo , pokemony mają różne movki/ataki/umiejętności , np. W walce rozkażemy Pikachu by użył thunderbolta lub jak kto woli "pioruna" i zada np.90 ataku bazowego * (ilosc specjal ataku/10)) itd. To chyba normalne , nie? Raczej gra nie jest zbyt atrakcyjna gdy mamy do czynienia z walką automatyczną bo wtedy gra staje się zwykłym grinderem. Z tego co pamiętam mfo o którym wspomniałeś miało chyba turową walkę , nieprawdaż? Głównie chodzi mi o to że pokemony będą się uczyć ataków np co ileś leveli , przez płytki(tm/hm) , od innego pokemona , poprzez rozmnażanie .

Jeśli chcesz bardzo fajny silnik walki pokemon to podaję linka do githuba pokemon showdown- jest to symulator walki pokemon . Napisany bardzo fajnie w javascripcie i na wolnej licencji więc można korzystać i modyfikować do woli - Tutaj

Domyślnie pojedynki odbywają się w systemie turowym. Jednak w przypadku walk przeciwko dzikim pokemonom, w specjalnym panelu, można ustawić strategie posunięć. Wtedy walka odbywa się automatycznie.

Nie jest to jednak możliwe w przypadku walk z NPC, bossami, graczami czy liderami sal. I nie miałoby też sensu, bo choć podczas małego grindu przeciwko dzikim pokemonom pewne ruchy można przewidzieć, w innym wypadku nie i pojedynek okazałby się farsą. Ps. Tryb walki z automatycznego na samodzielny będzie można zmienić na początku lub w trakcie walki :) To po to, gdy nagle spotkamy jakiegoś mocnego, unikalnego pokemona i chcemy mieć pewność, że zrobiliśmy wszystko co w naszej mocy, aby go zgładzić albo schwytać.

Co do ataków, będzie jak to napisałeś.

// Silnik, który podałeś jest zrobiony w technologii node, która póki co nie nadaje się póki co pod tego typu projekty. Jest po prostu sitem - pełny potencjalnych luk oraz usterek. Ja tworzę grę w czystym Javascript, bez użycia node, choć wykorzystuje socket php w celu sprawnego komunikowania się serwera z przeglądarką gracza. Mimo wszystko, bez obaw, system walki w mojej grze wygląda nawet lepiej :)

Od jakiegoś czasu razem ze znajomym, albo raczej dzięki jego pomocy (niektórzy ze środowiska może znają - Kawus), tworzę skrypty pod grę pokemon, choć na razie luźne. Ogarniam sporo i mogę myśleć co dalej...

Zastanawiam się obecnie, czy warto wejść w ten temat na dobre. Czy gdybym dopiął wszystkiego miałbym jakiś graczy?

Sam osobiście miałem dużo do czynienia z takimi gierkami. Pamiętam początki PokeLife, później rozczarowania projektami, notabene chyba tego samego autora, Pokebitwy, a później Pokegra. Ta ostatnia nawet istnieje nadal. Widziałem też tą szumnie zapowiadaną na tym forum, co się zwała Pokeprzygoda, i to ona zainspirowała mnie do roboty. Myślałem nawet nad zakupem grafik pixel art od ekipy, która ją tworzyła. Ci goście na prawdę stracili swoją szanse.

Ale do rzeczy...

Czy spodobałaby się wam taka gra pokemon: połączenie funkcjonalności oraz prostoty gier typu Pokelife, rozbudowania w sferze mapy oraz przedmiotów 2D jak w Pokegrze, grafiki oraz wizualności zaczerpniętej z Pokeprzygody i fabuły, akcji na wzór My-fantasy 2?

Myślicie, że mogłaby zaistnieć?