Gra RPG planszowa

Witam. Otóż ostatnio zacząłem interesować się grami Planszowymi RPG ..

Jakie byście polecili gry dla osoby która nigdy nie miała styczności z takimi grami ?

Nie wiedziałem gdzie napisać ten temat więc po dłuższych przemyśleniach stwierdziłem żeby napisać go tutaj : d

Z góry dzięki

Pozdrawiam Szymqq

Chodzi ci o planszowe czyli poruszanie sie w boki gore i dół?? jesli tak to moze elsword albo dragonica

Chodzi mu o takie pionki na tekturowej planszy z kartami zapewne. Ja mogę polecić Dungeoneer. Tanie i łatwe, ale niemiłosiernie dłuuugo sie w to gra, po czym się nudzi szybko.

http://www.galakta.pl/dzial_10.html

Z planszówek a dokładnie bitewniaków, polecam Warhammer Fantasy Battle. Trzeba trochę zainwestować oraz mieć zgraną ekipę do gry, ale niemiłosiernie wciąga i jest to gra na długie wakacyjne wieczory. Jak najbardziej polecam.

Klasyka, Magia i Miecz http://www.galakta.pl/artykul_112.html można spędzić długie wieczory ze znajomymi. Nowki dość drogie, warto poszukać na allegro i innych tablicach używek.

Te z którymi miałem styczność:

Dungeoneer - Jeśli uda ci się przebić przez dość kiepską polską intrukcję (na szczęście na necie jest lepsza) to zabawa dobra.

Talisman - Klasyka.

Runebound - Mieszane uczucia miałem po przegraniu kilku partyjek, z jednej strony dużo dodatków (karty), świetna mapa, fajne przygody i potwory, z drugiej: prawie brak interakcji z innymi graczami (chyba że handel przedmiotami). Po podwyższeniu ilości zdobywanego doświadczenia jest lepiej.

Munchkin - Nie jest to może planszówka a bardziej imprezowa-RPGowa-Karcianka, ale mimo to klasyka, świetne na małe imprezy o ile gracze się nawzajem nie pozabijają ze złości :-P

Planszówki spod znaku Dungeons & Dragons (Wrath of Ashardalon, Legend of Drittz, Castle Ravenloft) - Dostępne tylko po angielsku i nie grałem ale z tego co słyszałem świetne, ze względy na wysoką sprzedaż wypuszczają następne "części".

Warhammer 40k - Koszt kosmiczny, frajda maksymalna, ale jeśli wcześniej nie miałeś styczności z planszówkami to trzymaj się od tego z daleka :-P

Witam. Otóż ostatnio zacząłem interesować się grami Planszowymi RPG ..

Jakie byście polecili gry dla osoby która nigdy nie miała styczności z takimi grami ?

Nie wiedziałem gdzie napisać ten temat więc po dłuższych przemyśleniach stwierdziłem żeby napisać go tutaj : d

Z góry dzięki

Pozdrawiam Szymqq